Ολα ετοιμα για τη δευτερη μοναδα της Pharmathen στις Σαπες

Στις 6 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια

Δεύτερη παραγωγική μονάδα στις Σάπες ανοίγει η φαρμακοβιομηχανία  Pharmathen, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό. Τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου και η παραγωγή θα αφορά σε ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης (Long Acting Injectables- LAI), μια κατηγορία στην οποία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία- που φέτος συμπλήρωσε 50 χρόνια από την ίδρυση της- αποτελεί global leader.
 
Η επένδυση εντάσσεται στο νέο πενταετές πλάνο ανάπτυξης του ομίλου, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. την προηγούμενη τετραετία, που κατευθύνθηκαν κυρίως στο κομμάτι της έρευνας και την ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
 
Η φαρμακοβιομηχανία, συμφερόντων Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, δραστηριοποιείται στη Ροδόπη από το 2010 με το άνοιγμα της πρώτης μονάδας, έκτασης 17 χιλ. τ.μ. και με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια ταμπλέτες και τα δύο δισεκατομμύρια κάψουλες. Μετά τη συμφωνία με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Actavis τον Ιούνιο του 2014 για την παραγωγή δύο ενέσιμων φαρμάκων, με τη χρήση της τεχνολογίας LAI που δημιούργησε η ελληνική βιομηχανία, το εργοστάσιο είχε ενισχυθεί με μία ακόμη γραμμή, καθώς η παραγωγή των σκευασμάτων θα γινόταν εξολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Η επένδυση έφτασε σε 10 εκατ. ευρώ.
 
Την απογείωση όμως της παραγωγής και του επενδυτικού της πλάνου έφερε η πρόσφατη είσοδος στην αμερικανική αγορά μετά από πιστοποίηση που έλαβε η παραγωγική της μονάδα στις Σάπες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Η φαρμακοβιομηχανία διατηρεί ακόμη μια παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη, έκτασης 3.600 τ.μ.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν από τέσσερα χρόνια η Pharmathen  ήρθε σε συμφωνία με το BC Partners για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας. Ήταν επίσης η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε (πριν από πέντε χρόνια) χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων. Το 2017 προχώρησε στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.
 
Η φαρμακοβιομηχανία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών της Ελλάδας, ανεξαρτήτως κλάδου και αποτελεί μία από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες και το 90% της κερδοφορίας της προέρχεται από την εξαγωγική της δραστηριότητα. Παράλληλα απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Η Pharmathen διαθέτει σήμερα περισσότερες από 8.500 άδειες κυκλοφορίας παγκοσμίως, ενώ ο τζίρος των προϊόντων που εξάγονται αποτελεί σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.