Σταθερες αναμενονται και φετος οι τιμες στη φοιτητικη στεγη

Από τα 250 μέχρι τα 300 ευρώ κατά μέσο όρο - Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον, ακόμα και πριν την ανακοίνωση των βάσεων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι Βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το 2019, με τους μαθητές που συμμετείχαν στις εξετάσεις του Ιουνίου να μαθαίνουν σε ποιες σχολές εισήχθησαν και σε ποιες πόλεις θα βρίσκονται από τον Οκτώβριο.
 
Βέβαια κάποιοι φαίνεται να γνωρίζουν από πριν, και ήδη έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση στέγης στην Κομοτηνή για τα φοιτητικά τους χρόνια, ανάλογα τις προτεραιότητες του καθένα, όπως η ποιότητα του χώρου, η εγγύτητα στη σχολή ή στις στάσεις για αυτή, και φυσικά, η τιμή.
 
Από τις πρώτες ενδείξεις οι τιμές φέτος στην Κομοτηνή αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ανάλογα φυσικά και το διαμέρισμα, και να κυμανθούν σε μέσο όρο από τα 250 μέχρι τα 300 ευρώ, ανάλογα με το διαμέρισμα, αν και όπως πάντα αναμένεται να υπάρχουν και διαμερίσματα με χαμηλότερα ή μεγαλύτερα ενοίκια ανάλογα με τις παροχές και τη χωροθέτησή τους.
 
Να σημειωθεί πάντως πως για ακόμα μια χρονιά οι τιμές δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από το «φαινόμενο AirBnB» που σε περιοχές με έντονη τουριστική παρουσία έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό διαθέσιμων κατοικιών αυξάνοντας μοιραία την τιμή της φοιτητικής στέγης. 

Σταθερές για ακόμα μια χρονιά οι τιμές 

Τόσο η κίνηση, όσο και οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στην πόλη της Κομοτηνής, σημείωσε η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Κυριακούση, που δεν αναμένει μεγάλες  αυξομοιώσεις τη φετινή περίοδο.
 
Οι τιμές θεωρεί πως κινούνται σε λογικά επίπεδα, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για καινούρια σπίτια, προσαρμοσμένα για τους φοιτητές, και στην πλειοψηφία τους πλέον επιπλωμένα, μιας και τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι φοιτητές τα προτιμούν, ώστε να έχουν εξοικονόμηση δαπάνης, με όλα τα βασικά τακτοποιημένα.
 

Όπως πάντα, τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις στάσεις για τις σχολές στην πανεπιστημιούπολη προτιμούνται από τους φοιτητές, ενώ όσο απομακρυνόμαστε και, ανάλογα με το πόσο καινούρια είναι, επηρεάζεται αντίστοιχα και η τιμή και έτσι μπορούν να βρουν και διαμερίσματα με χαμηλότερες τιμές, στις περιοχές των Στρατώνων, του Νοσοκομείου και του Σταθμού.
 
Επίσης οι τιμές επηρεάζονται και από τις δαπάνες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος με τα μισθώματα να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 15%.
 
Φυσικά αυτή τη  στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια, και όποιος θέλει μπορεί να κλείσει άμεσα. Η μόνη δυσκολία αναμένεται να υπάρξει τις μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όταν όπως πάντα γίνεται το αδιαχώρητο, καθώς πολλές φορές οι περισσότεροι θέλουν να δουν αρκετά σπίτια πριν αποφασίσουν.
 
Η κ. Κυριακούση τόνισε δε πως πρέπει και οι ιδιοκτήτες να είναι προσεκτικοί, να μην παραδίδουν κλειδί χωρίς να έχει υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό, και να είναι τυπικοί και διαφανείς σε όλες τις συμφωνίες, ώστε να μην υπόκεινται σε καταγγελίες ή άλλους ελέγχους. 

Ανακούφιση από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 

Πάντως η κ. Κυριακούση θεωρεί πως η εφαρμογή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε όλους, είναι σωστή, γιατί όπως έχουν αναφέρει και παλιότερα, η μερίδα των ιδιοκτητών που θίγεται περισσότερο είναι αυτή που πληρώνει τον συμπληρωματικό φόρο, και είναι λογικό να έχουν και αυτοί μια ελάφρυνση.
 
Οι υπόλοιποι φόροι βέβαια δεν φαίνεται να αλλάζουν, και η μόνη αλλαγή που φαίνεται να συζητείται είναι στο θέμα της μεταβίβασης, με τα νομοσχέδια να παίρνουν την τελική τους μορφή στα μέσα του φθινοπώρου, και αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές όπως να γίνονται ηλεκτρονικά, και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα λεγόμενα νεόδμητα, δηλαδή αυτά που έχουν χτιστεί μετά το 2006.
 
Αυτά, σημείωσε η κ. Κυριακούση, δεν προτιμώνται διότι έχουν ΦΠΑ 24% και αναμένεται να εξομοιωθεί με τα παλιότερα σπίτια ώστε να κινηθεί η αγορά.
 
Επίσης αναμένεται να ανασταλεί για ακόμα μια τριετία ο λεγόμενος φόρος υπεραξίας, που φορολογεί τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης, αλλά και κίνητρα για τις παρεμβάσεις μέσω του Εξοικονομώ κατ’ οίκον, όλα στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης της αγοράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.