ΔΟΕ: Ζητα ανακληση της ΚΥΑ για αναστολη εφαρμογης της διχρονης υποχρεωτικης προσχολικης αγωγης

Κατηγορεί το υπουργείο για μονομερείς ενέργειες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση

Την αντίθεσή του επί της απόφασης αναστολής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε 13 δήμου της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
 
Καταγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης το ΔΣ της ΔΟΕ θυμίζει πως ένα μήνα μετά τη «μονοθεματική» συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη, εκδόθηκε στις 13-8-2019 τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία πραγματοποιείται αυτό που είχε ανακοινώσει, ως δυνητική προοπτική,  η Υπουργός Παιδείας στη συνάντηση, ότι δηλαδή «εφόσον, τελικά, διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση αιθουσών, θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό νομοθετική ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής…»
 
Παράλληλα το ΔΣ της ΔΟΕ υπενθυμίζει πως με κείμενο – παρέμβασή του στις 19 Ιουλίου 2019, στηριζόμενο σε εμπεριστατωμένα κείμενα των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, είχε καταθέσει προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα σε όλους τους Δήμους (25 ήταν αυτοί που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στη ΔΟΕ και παρουσίαζαν χωροταξικά προβλήματα μικρής έκτασης) ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της  δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλες τις περιοχές που προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ (ΦΕΚ Β ́ 623/2019). Στο ίδιο κείμενο κατέθεσε επίσης για μια ακόμη φορά τη θέση του κλάδου (86η και 88η ΓΣ της ΔΟΕ) για άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και πλήρη απεμπλοκή των ΟΤΑ από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση.
 
Επί του «προκειμένου» η ΔΟΕ σχολιάζει πως «η απόφαση αναστολής της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε 13 Δήμους της χώρας και μετάθεσης για το σχολικό έτος 2020-2021, δημοσιοποιήθηκε χωρίς την επιβεβλημένη και θεσμικά κατοχυρωμένη ενημέρωση του ΔΣ της ΔΟΕ και της εκπαιδευτικής κοινότητας παρά το γεγονός ότι έχει να κάνει με ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι του δημόσιου σχολείου που αφορά τα μορφωτικά δικαιώματα των 4χρονων μαθητών μας» για να επισημάνει πως «η τροποποιητική ΚΥΑ περιλαμβάνει Δήμους στους οποίους, όπως καταγγέλλουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της περιοχής-περιφέρειας είχαν πάρει σαφή θετική θέση για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και για το σχολικό έτος 2019-2020».
 
Επίσης υπογραμμίζει πως «η αναστολή εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε αυτές τις περιοχές αποτελεί κύρια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Της προηγούμενης η οποία παρά το γεγονός ότι, ορθά, νομοθέτησε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, δεν είχε προχωρήσει σε ολοκληρωμένη πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή της και έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν λόγο και ουσιαστικά κάποιοι από αυτούς να παρεμποδίζουν τη λειτουργία της, καθώς και της σημερινής η οποία όχι μόνο συνεχίζει να πορεύεται στον ίδιο δρόμο αλλά με την τροποποιητική ΚΥΑ υπαναχωρεί αναστέλλοντας την εφαρμογή της δίχρονης σε 13 Δήμους».
 
«Είναι απαράδεκτο» συμπληρώνει «το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε  συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των Δήμων και των Υφυπουργών Εργασίας κ. Δ. Μιχαηλίδου και Παιδείας κ. Σ. Ζαχαράκη, χωρίς την παρουσία της ΔΟΕ, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με την παρουσία εκπροσώπων όλων των Δήμων που το Υπουργείο Παιδείας εμφάνιζε να δηλώνουν αδυναμία εφαρμογής για φέτος».
 
Το ΔΣ της ΔΟΕ ζητά την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης ΚΥΑ η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τα σοβαρότατα ζητήματα που θα δημιουργηθούν στους 13 Δήμους για τα νήπια και τις οικογένειές τους, αγνοεί τη δυνατότητα της άμεσης δρομολόγησης λύσεων των προβλημάτων και κινείται πολιτικά στην κατεύθυνση των αποφάσεων της πολέμιας, πάνω στο ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ΚΕΔΕ
 
Επιπλέον καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση συνάντησης όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της άμεσης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους της χώρας με την αναγκαία χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση τόσο του κτηριακού ζητήματος και της υλικοτεχνικής υποδομής όσο και της ουσιαστικής στήριξης με μόνιμους νηπιαγωγούς (γενικής και ειδικής αγωγής) και παύση κάθε είδους χρηματοδότησης της φοίτησης μέσω voucher.
 
Όπως δεσμεύεται κλείνοντας την ανακοίνωση, το ΔΣ της ΔΟΕ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία συναντήσεων με το νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ (μόλις συγκροτηθεί) αλλά και ξεχωριστά με όλους τους Δημάρχους των Δήμων που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ με έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης το 2020-2021,  απαιτώντας πλάνο επίλυσης του προβλήματος. Αυτό θα απαιτήσει και από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία θα επιδιώξει να συναντηθεί το συντομότερο,  καθώς και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων προς τους ΟΤΑ για την επίλυση του κτηριακού προβλήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.