Και στο τελος την πληρωνουν τα παιδια

Απαρατήρητα

Η αντιμετώπιση της παιδείας στην χώρα μας, τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, έχει υπάρξει και παραμένει επιεικώς απαράδεκτη, σε όλες τις βαθμίδες της, και από αυτό δεν θα μπορούσε να γλιτώσει και η προσχολική εκπαίδευση, όπως βλέπουμε και από τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
 
Είχαμε αναφερθεί και πριν από λίγο διάστημα, όταν η Υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει από τους περιφερειακούς διευθυντές να ελέγξουν κατά πόσο μπορούν οι Δήμοι στους οποίους ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση να καλύψουν με τις υποδομές τους τον αυξημένο όγκο παιδιών.
 
Γράφαμε τότε για τις δυσκολίες που έχει είτε η εφαρμογή είτε η αναστολή της, τουλάχιστον στο Δήμο Κομοτηνής όπου χρειαζόταν τουλάχιστον 10 προκάτ για να καλύψουν τις ανάγκες.
 
Τελικά αποδείχθηκε πως όντως έτσι έχουν τα πράγματα, και ενώ γλιτώσαμε (προς το παρόν;) το φαινόμενο να στοιβάζονται μαζικά τα παιδιά σε προκάτ, τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση για το τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν θα πάνε στα νηπιαγωγεία.
 
Κάποια ανακούφιση θα προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί, και εκεί όμως το κόστος θα πρέπει να καλυφθεί, κάτι για το οποίο το Υπουργείο υποτίθεται ότι θα λάβει μέτρα, όμως πολύ φοβόμαστε πως με τα χρονικά περιθώρια να είναι στενά, θα είναι μάλλον κάτι πρόχειρο το οποίο πιθανότατα δεν θα ικανοποιήσει κανένα.
 
Άλλωστε και η καθυστέρηση για ένα χρόνο προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση, μιας και η κατάσταση με τη σχολική στέγη στην περιοχή μας είναι δεδομένη, και δύσκολα θα αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο.
 
Και έτσι επανερχόμαστε στην επιπόλαιη αντιμετώπιση της παιδείας πρωτίστως από τους πολίτες και ακολούθως από τους πολιτικούς (δεν θα μπορούσαν να κάνουν τα οποιαδήποτε πειράματα επάνω σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα, χωρίς προγραμματισμό, αν οι πολίτες ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι), σε βάρος ουσιαστικά των παιδιών, που αυτά τελικά την πληρώνουν, και θα συνεχίσουν να την πληρώνουν όλο το διάστημα της εκπαιδευτικής τους πορείας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, έρμαια των ορέξεων της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μην γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει.
 
Έχει και αυτό την εκπαιδευτική του αξία: τα παιδιά μαθαίνουν να είναι έτοιμα για τα πάντα… Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.