Επίσκεψη του Δημήτρη Χαρίτου στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Αθήνα

23.07.2019 09:58

«Δυσβάσταχτες οι συνέπειες για τους πληγέντες παραγωγούς από την πρόσφατη θεομηνία» επεσήμανε ο βουλευτής προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Αθήνα , Φάνη Κουρεμπέ, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, προκειμένου να συζητήσουν για τις πολύ μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα μιας πρωτόγνωρης σε ένταση και μέγεθος χαλαζόπτωσης, που έπληξε πολλές καλλιέργειες και δενδρώδεις εκτάσεις στον Νομό Ροδόπη στις 10 Ιουλίου.

Ο κ. Χαρίτου περιέγραψε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την πολύ μεγάλη έκταση της καταστροφής που προκλήθηκε, η οποία αγγίζει σχεδόν όλους τους Δήμους του Νομού.  Πρόκειται για έκταση που ξεπερνά κατά πολύ τα 80.000 στρέμματα και αφορά στις πιο παραγωγικές και πιο δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τον καπνό, τα αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά κ.ά.

Ιδιαίτερα του επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η χρονική στιγμή που προκλήθηκαν οι ζημιές, καθιστούν μη αναστρέψιμη την κατάσταση στις πληγείσες καλλιέργειες.  Επομένως δε γίνεται απλά λόγος για ζημιές, αλλά για ολική καταστροφή των παραγωγών.

Του επισήμανε ότι οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες για τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ οι επιπτώσεις θα γίνουν εμφανείς στη τοπική οικονομία συνολικά.

Ο Βουλευτής Ροδόπης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να προχωρήσει ταχύτατα, με αξιόπιστο και δίκαιο τρόπο, η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές αποδόσεις που έχουν οι καλλιέργειες στις πληγείσες περιοχές, όπως η καλλιέργεια του βάμβακος.

Έθεσε, επίσης, θέμα ενίσχυσης του τοπικού ΕΛΓΑ με προσωπικό, είτε με έκτακτες προσλήψεις, είτε με μετακίνηση προσωπικού από τον ίδιο τον Οργανισμό, είτε με την ενεργοποίηση ρύθμισης για μετακίνηση προσωπικού από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Χαρίτου στην έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων με την πληρωμή προκαταβολής. Πρόκειται για αναγκαιότητα ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ευχαρίστησε τον Βουλευτή Ροδόπης για την ενημέρωση, ενώ δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των καταστροφών που προκλήθηκαν στη περιοχή. 

Πυρά του βουλευτή Ροδόπης για την τοποθέτηση στη βουλή του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 

Δοθείσης ευκαιρίας αξίζει να σημειωθεί ότι τα πυρά της κριτικής του βουλευτή Ροδόπης κ. Δημήτρη Χαρίτου δέχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης μετά τα όσα δήλωσε ο τελευταίος κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής. Η απουσία αναφορών στο χαρτοφυλάκιο που κλήθηκε να υπηρετήσει ο υπουργός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σύμφωνα με τον βουλευτή επιβεβαιώνει ότι «είναι ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση» προεξοφλώντας πως ελάχιστα πράγματα μπορεί να περιμένει ο αγροτικός κόσμος από τη σημερινή κυβέρνηση.
 
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο κ. Χαρίτου σε γραπτή του δήλωση:
 
«Μετά τη χθεσινή ομολογουμένως «εντυπωσιακή» εξαγγελία Μητσοτάκη ότι το ένα από τα πέντε μεγάλα εμβληματικά έργα θα είναι, το Τατόι να μετατραπεί σε αγροδιατροφική μονάδα (έρμη ύπαιθρος με τα έργα που περιμένεις!) σήμερα το πρωί ο Βορίδης το τερμάτισε. Αφού θυμήθηκε προς το τέλος της ομιλίας του ότι δεν είναι υπουργός Εξωτερικών αλλά υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μας άφησε άφωνους όχι με όσα είπε, αλλά με όσα όφειλε ως υπουργός να πει και τελικά δεν είπε! Επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο λάθος άνθρωπος σε λάθος θέση. 
 
Δυστυχώς ελάχιστα πια πράγματα μπορεί να περιμένει ο αγροτικός κόσμος και η ύπαιθρος από τη σημερινή κυβέρνηση».

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine