Τι περιμενει ο Τεχνικος και Οικονομικος κοσμος της Θρακης απο τη νεα κυβερνηση

Οι πρόεδροι των ΤΕΕ, ΟΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ Θράκης μιλούν για το τι περιμένουν και τι θέλουν από την κυβέρνηση στους τομείς τους

Ξεκινούν σήμερα Σάββατο οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, κατά τις οποίες θα αναλυθεί η πορεία που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και οι στόχοι που θα βάλει για το μέλλον.
 
Τι περιμένουν από την Κυβέρνηση, αλλά και τα αιτήματα και τα προβλήματα που περιμένουν να λυθούν στον επιμέρους τομέα τους, ανέλυσαν στον «ΠτΘ» οι πρόεδροι τριών Επιμελητηρίων της Θράκης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Θράκης κ. Ιωάννης Μήτσικας και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης. 

Δημήτρης Λουρίκας «Η ανάπτυξη που όλοι ζητούμε δεν είναι κάτι αφηρημένο» 

Οι θέσεις του ΤΕΕ Θράκης είναι ιδιαίτερα επικαιροποιημένες, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Λουρίκας, μιας και πραγματοποίησαν την ημερίδα «Η Θράκη αύριο με τη ματιά του Τεχνικού Επιμελητηρίου» τον Απρίλιο, όταν και καταγράφηκαν, παρουσία και της ηγεσίας του ΤΕΕ, οι ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τα αιτήματά τους για το πώς βλέπουν την ανάπτυξη της περιοχής.
 
Όπως και τότε, ισχύει και σήμερα ότι βασικός γνώμονας για το μέλλον αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΤΕΕ ως βασικός σύμβουλος του κράτους, και πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν στην προσέλκυση των επενδύσεων.
 
Ανάμεσα σε αυτές είναι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όπου θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γνωρίζει κάποιος με ποιους όρους δόμησης μπορεί να χτίσει, τα νέα τοπικά χωρικά σχέδια των Δήμων, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, όπου θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δημόσιες υποδομές και κτίρια, είναι μόνο μερικά από τα βασικά στοιχεία, τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
 
«Για εμάς σαν ΤΕΕ η ανάπτυξη που όλοι ζητούμε δεν είναι κάτι αφηρημένο, αφορά συγκεκριμένες πολιτικές, συγκεκριμένες αποφάσεις και εργαλεία, που πρέπει να προχωρούν μελετημένα και γρήγορα» υπογράμμισε ο κ. Λουρίκας για να προσθέσει πως για αυτό χρειάζεται πολλή προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν δουλειές, κάτι που ελπίζει πως στοχεύει και η νέα κυβέρνηση.
 
Το ΤΕΕ άλλωστε πάντα, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, σε κάθε νέα προσπάθεια, παρέγει την αρωγή της όποτε του ζητηθεί. 

Έμφαση στην ενέργεια 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, σημείωσε, έχει τονίσει επανειλημμένα πως έχει συμβολή σε δύο τομείς, ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους και όσο αφορά στους συναδέρφους μηχανικούς.
 
Ως τεχνικός σύμβουλος, περιμένει στη Θράκη, να ξεκαθαρίσουν τα θέματα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την περιοχή μας, από πλευράς ενέργειας, που θεωρούν πολύ σημαντικό.
 
Μερικά από αυτά άλλωστε περιμένουν να ακούσουν και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, με την οριστικοποίηση της εξαγγελίας που έχει ήδη δρομολογηθεί για τον IGB, τον αγωγό αερίου που θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα, και θα δίνει δυνατότητα μεταφοράς αερίου αρχικά στην Βουλγαρία και ίσως αργότερα και στην Ρουμανία και παραπέρα.
 
Επίσης περιμένουν να προχωρήσει το θέμα του LNG στην Αλεξανδρούπολη και η ολοκλήρωση κάποιων διαδικασιών του TAP και η λειτουργία του, γιατί θεωρούν πως συνολικά θα δώσουν μια άλλη ανάπτυξη από πλευράς ενέργειας. 

Προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών 

Παράλληλα θεωρούν απαραίτητο στην περιοχή να ξεκινήσουν οι συνδυασμένες μεταφορές, με τη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, με την παράλληλη ανάπτυξή τους στον βαθμό που πρέπει, ενέργειες που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα.
 
Έτσι έχουμε την παρουσία του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ως λιμένα με κομβική οικονομική αλλά και διπλωματική αξία, την Εγνατία Οδό, για την οποία δεν γνωρίζουν αν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της και τι θα γίνει με το υπόλοιπο του εξειδικευμένου προσωπικού της.
 
Όσο για τον σιδηρόδρομο, κύρια θέση του ΤΕΕ Θράκης είναι ότι η ανάπτυξη έρχεται και με την καθετότητα στο σιδηρόδρομο, με τη σύνδεσή του με τα όμορα κράτη της Βαλκανικής. 

Ανάγκη για ολοκλήρωση μιας σειράς διαδικασιών 

Απαραίτητη όμως είναι και η ολοκλήρωση των Τοπικών χωρικών σχεδίων, παρόλο που σε αυτό τον τομέα η Περιφέρεια έχει προχωρήσει αρκετά, όμως πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα, ώστε να γνωρίζουν τις χρήσεις γης, ποιες δραστηριότητες επιτρέπεται σε κάθε χώρο και άλλα.
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Λουρίκας στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων στην Περιφέρεια, που θα υπερβεί τα επόμενα χρόνια τα 150 εκ. ευρώ, και θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα συνεχίσει αυτό το σχεδιασμό, ή αν θα αλλάξει κάτι επάνω σε αυτό.
 
Επίσης η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι κομμάτια που θεωρεί πως συνδέονται με τον Τεχνικό κόσμο και ευρύτερα με τη χώρα, και έτσι με την ανάπτυξη αυτής. 

Ελάφρυνση φορολογίας και εισφορών 

Παράλληλα όσο αφορά τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, ο κ. Λουρίκας σημείωσε πως για να μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο ζητήματα, η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές.
 
Για αυτό και περιμένουν άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών για να φτάσουν στο 20%, μείωση της προκαταβολής φόρου, που πλήττει όλους τους επαγγελματίες και κυρίως τους μικρομεσαίους, αλλά και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ακόμα και τους τέλους επιτηδεύματος.
 
Όσο για τις εισφορές, θα πρέπει να γίνει αφενός ελάφρυνση και αφετέρου ρυθμίσεις, μιας και το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχουν πρόβλημα λόγω της οφειλής. 

Ιωάννης Μήτσικας «Αλλαγές πρέπει και επιβάλλεται να γίνουν, αλλά εντός του πλαισίου συνεννόησης και συναίνεσης της κυβέρνησης με την κοινωνία, τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς» 

Στη δημιουργία ενός νέου υγιούς παραγωγικού και επιχειρηματικού μοντέλου για τη χώρα, απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία, με γνώμονα τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, συνοψίζει τη θέση του περιφερειακού τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο πρόεδρος του  Ιωάννης Μήτσικας.
 
Θεωρούν άλλωστε ως πρώτη πρόκληση της νέας κυβέρνησης τη συνέχεια του κράτους και της διοίκησης του, μιας και δεν ευνοούν το επιχειρείν οι διαρκείς δομικές αλλαγές με κάθε εναλλαγή της οποιαδήποτε κυβέρνησης.
 
«Αλλαγές πρέπει και επιβάλλεται να γίνουν, αλλά εντός του πλαισίου συνεννόησης και συναίνεσης της κυβέρνησης με την κοινωνία, τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσικας ο οποίος συνόψισε τις προτάσεις του ΟΕΕ Θράκης κυρίως μέσα από τέσσερις πυλώνες: φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, τραπεζικός τομέας, δημοσιονομική σταθερότητα, δημόσια διοίκηση.
 
Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, πάγια θέση είναι η εξισορρόπηση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικής δαπάνης με την ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικοασφαλιστικής εξασφάλισης των πολιτών. Η πρόταση τους έγκειται μέσα από μια ολιστική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και της φορολογίας εισοδήματος, καθιερώνοντας ένα ενιαία σύστημα τόσο για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενος και ατομικές επιχειρήσεις μέσω της φορολόγησης του καθαρού εισοδήματος, υπό το πρίσμα της λογιστική λογικής έσοδα – έξοδα.
 
Στα έξοδα θα πριμοδοτούνται οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και θα μειοδοτούνται οι συναλλαγές με μετρητά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους συνεπείς φορολογούμενους ώστε να αναπτυχθεί η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης, μέσω ενός συστήματος bottomup, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες και την εκπαίδευση.
 
Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, στον οποίο εντάσσεται το τραπεζικό σύστημα, μείζον ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση αποτελούν τα λεγόμενα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Οι κινήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μπορεί να θεωρηθεί ότι συνέβαλαν θετικά στην έως τώρα μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ, πιστεύουν όμως ότι στη συνέχεια θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια πάντα όμως με γνώμονα τη κοινωνική συνοχή και τη προστασία της πρώτης κατοικίας.
 
Κατά συνέπεια θα πρέπει να κατακτηθεί η εξισορρόπηση της προστασίας των πραγματικά αδυνατούντων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, χωρίς τη διατάραξη της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Η πρόταση της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους Δικηγορικούς Συλλόγους θεωρούν, ως περιφερειακό τμήμα, ότι βρίσκεται σε ορθή και γόνιμη κατεύθυνση.
 
Όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα της δημοσιονομικής σταθερότητας, πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να ανασχεθεί η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο ταυτόχρονα θεωρούν ότι θα πρέπει να μείνει διαρκώς ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που θα προσδώσει δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα πρέπει να ενισχύσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
 
Τέλος, απαραίτητη κίνηση και πρόκληση για την νέα κυβέρνηση που αφορά την δημόσια διοίκηση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών στις δημόσιες υπηρεσίες, η διαφάνεια στη δημόσια διακυβέρνηση και η άμεση ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των δημόσιων υπηρεσιών (taxis, ΙΚΑ, ΓΕΜΗ, ΕΡΓΑΝΗ, Τράπεζα της Ελλάδας κτλ), με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, την πάταξη της γραφειοκρατίας, τον ορθότερο έλεγχο και σαφώς την ώθηση της επιχειρηματικότητας και των υποστηρικτικών υπηρεσιών. 

Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Θράκη 

Όσο για τις τοπικές παρεμβάσεις, ο κ. Μήτσικας τόνισε πως σε τοπικό επίπεδο η οικονομία της περιφέρεια της ΑΜΘ και της Θράκης ειδικότερα διακρίνεται διαχρονικά από τρία κύρια χαρακτηριστικά, ιστορικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραδοσιακή παραγωγική δομή με έντονο αγροτικό προσανατολισμό και υψηλά ποσοστά ανεργίας.
 
Συνοψίζοντας τις προτάσεις και τις θέσεις του ΟΕΕ Θράκης για την περιοχή μας τόνισε πως οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης επιγραμματικά θα πρέπει να είναι:
 
1)Προσανατολισμός σε νέο μοντέλο ανάπτυξης με υπηρεσίες και προϊόντας υψηλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την ανάπτυξη.
 
2) Πρόσθετα αναπτυξιακά κίνητρα για τη Θράκη λόγω της γεωγραφικής της θέσης και σε σχέση με το διαρρέον κεφάλαιο που παρατηρείται προς τις όμορες χώρες. Ειδικές συνθήκες απαιτούν ειδικό θεσμικό πλαίσιο.
 
3) Στρατηγική χωροταξία των επιχειρήσεων ώστε να τεθούν κανόνες και όρια μέσα από το πρίσμα των πραγματικών αναγκών της τοπικής παραγωγικής οικονομίας.
 
4) Στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα με υψηλής ποιότητας προϊόντα και προσανατολισμό προς το συνεταιριστικό μοντέλο και τις εξαγωγές.
 
5) Πλήρη ανάπτυξη και ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών.
 
6) Κεντρικός σχεδιασμός του Τουριστικού Μοντέλου ανάπτυξης με δημιουργία clusters και έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 

Τριαντάφυλλος Παπαδάκης «Χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών και επιπλέον πόροι σε όλους τους τομείς» 

Τις θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ στα γεωπονικά, δασικά και κτηνοτροφικά θέματα ανέλυσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.
 
Στον τομέα των γεωπονικών και της αγροτικής παραγωγής, σημείωσε ότι η φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα των προηγούμενων ετών, πέραν της οικονομικής ασφυξίας, έχει δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατία, για αυτό και χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών.
 
Την ίδια ώρα παρατηρείται λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων και λοιπών σκευασμάτων από Τουρκία και Βουλγαρία και ανεξέλεγκτη χρήση τους, η οποία όμως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι μόνο με ελέγχους, αλλά και εξορθολογισμό των τιμών στην Ελλάδα.
 
Πολύ σημαντικά πάντως είναι τα θέματα της έλλειψης ποικιλίας στα καλλιεργούμενα προϊόντα λόγω της ραγδαίας αποβιομηχάνισης και έλλειψη επιχειρηματικότητας, αλλά και ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος, που συνδυάζονται για να κρατήσουν χαμηλά την αποδοτικότητα των αγροτών.
 
Ο κατακερματισμός της ιδιοκτησίας ειδικά σκοτώνει την μείωση κόστους παραγωγής, καθιστώντας απαραίτητους τους αναδασμούς, που επειδή όμως έχουν κόστος και καθυστερούν προτείνουν να μηδενιστεί η φορολογία  στην μεταβίβαση (ανταλλαγή) ιδιοκτησιών μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ώστε να ενθαρρυνθεί η δημιουργία μεγάλων αγροκτημάτων.
 
Παράλληλα πρέπει να ενθαρρυνθεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών προς καλλιέργειες εντάσεως εργασίας, όπως η ενασχόληση με λαχανοκομία, δενδροκομία και καλλιέργειες όπως τα όσπρια και τα κτηνοτροφικά φυτά.
 
Τις καλλιέργειες δε πιστεύουν πως θα βοηθήσει η δημιουργία μικρών ταμιευτήρων σε μικρά ρέματα και χειμάρρους για αποτελεσματικότερη υδροοικονομία, προλαμβάνοντας πλημμύρες αλλά και βοηθώντας τους υπόγειους υδροφορείς.
 
Μέριμνα όμως θέλουν και για γηγενείς καλλιέργειες, όπως η ελιά Μαρώνειας και Μάκρης να βοηθηθούν και να περιοριστεί η φύτευση άλλων ποικιλιών στην περιοχή, με την πρόσφατη πιστοποίηση ΠΟΠ -ΠΓΕ να δίνει περαιτέρω ώθηση στο προϊόν, ενώ πρέπει να ενθαρρυνθεί η μεταποίηση και τυποποίηση των γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιφέρεια και δεν απολαμβάνουν τις τιμές που πραγματικά αξίζουν, όπως το Ελαιόλαδο Μαρώνειας-Μάκρης, τσίπουρο, κρασί, χυμός ροδιών, αρωματικά φυτά, σπαράγγι κλπ.
 
Επίσης πάγια θέση του ΓΕΩΤΕΕ, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, είναι η στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας αλλά και του ΥΠΑΑΤ, και ακόμη, να σταματήσει η παραμέληση της Θράκης από τα Κοινοτικά Προγράμματα 

Προσλήψεις και κονδύλια στις δασικές υπηρεσίες 

Στο θέμα των δασολογικών, το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης ζητά να γίνουν προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, ορθολογισμό τους τρόπου εφαρμογής των προγραμμάτων (Δασοπροστασίας-άγριας πανίδας –λαθροϋλοτομιών) αλλά και την κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας, μαζί με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
 
Πρόβλημα όμως αποτελεί και η έλλειψη κονδυλίων, για την συντήρηση των σχεδόν καταστραμμένων Δασικών Κτιρίων, και πιστώσεων για την υλοποίηση του προγράμματος Διαχείρισης Δασών καθώς και τη διευθέτηση χειμάρρων των ορεινών υδρολογικών λεκανών.
 
Ζητούν δε την εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών σε επίπεδο ΠΕ για την συνολική χωροθέτηση έργων ΑΠΕ και την μετέπειτα  διαχείριση τους, ολοκληρωμένες μελέτες αστικού και περιαστικού πρασίνου των πόλεων, και αύξηση και στελέχωση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura. 

Δράσεις και για την κτηνοτροφία 

Όσο αφορά τη  κτηνοτροφία, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως με την ΠΑΜΘ να αποτελεί είσοδο ζωωνόσων από την Τουρκία, με το πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο να είναι τεράστιο, ξεπερνώντας, αν συνυπολογιστούν όλες οι επιπτώσεις τα 25.000.000 ευρώ, θεωρούν πως πρέπει να γίνει άμεση στελέχωση κτηνιατρικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα του Έβρου, να τεθεί σε λειτουργία το διασυνοριακό  κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, να δοθεί κίνητρο αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και η αποζημίωση να αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του ζώου εν ζωή.
 
Επίσης ελπίζουν πως θα δημιουργηθεί κέντρο γενετικής βελτίωσης ζώων, δημιουργία ζώνης εμβολιασμού στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, να επιβληθεί τέλος απολύμανσης στους συνοριακούς σταθμούς στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
 
Όσο για την κτηνοτροφία γενικότερα, ελπίζουν πως θα υπάρξει επιτέλους απλοποίηση αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων, και θα υπάρξει οριστική τακτοποίηση του προβλήματος των βοσκοτόπων ώστε να μην χάνονται πόροι από τους κτηνοτρόφους. 

Γεωθερμία και καλύτερη διαχείριση στις ζώνες NATURA 

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών για την χρήση της γεωθερμίας, την οποία θα την εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες, να επιταχυνθεί η διαδικασία αντικατάστασης υφιστάμενης γεώτρησης λόγω βλάβης, και να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της υφαλμύρωσης του αρδευτικού νερού.
 
Προτείνει δε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος της μόλυνσης των παράκτιων υδάτων από φυτοφάρμακα και λιπάσματα σε συνεργασία με τις κατά τόπους εποπτείες αλιείας, το ΙΝΑΛΕ αλλά και τον τοπικό Φορέα Διαχείρισης ώστε να προβούν στις ανάλογες κατά περίπτωση ενέργειες. 
 
Ειδικά για τα θαλάσσια είδη, έχουν ζητήσει μέτρα προστασίας κρισίμως κινδυνεύοντων και  εκλιπόντων ειδών, αλλά και να σταματήσει το μέτρο καταστροφής παραδοσιακών ξύλινων σκαφών και απόσυρσης των ασχολουμένων με την αλιεία.
 
Επίσης ζητά να υπάρξει μέριμνα για την υπεραλίευση από Τούρκικα αλιευτικά, που με παράνομους, σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία τρόπους αλιεύουν στα διεθνή ύδατα και έχει καταγραφεί να επιχειρούν και σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
 
Τέλος ζητά να υπάρξει μέριμνα για τις νέες Ζώνες NATURA, για την ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων, την πρόβλεψη για την διαχείριση σε θαλάσσιες περιοχές, όπου δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία.
 
Για αυτό θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να βρεθούν λύσεις και να λυθούν τυχόν προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.