Σε επιφυλακη για την Αφρικανικη Πανωλη των Χοιρων οι κυνηγοι της Θρακης

Συνάντηση των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θράκης στο Διδυμότειχο για τα ζητήματα του κυνηγιού

Το περιφερειακό συμβούλιο των 11 Κυνηγετικών συλλόγων της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17  Ιουλίου στο Διδυμότειχο, υπό την φιλοξενία του ΚΣ Διδυμοτείχου, στο οποίο συζητήθηκαν ζητήματα για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ), κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί στη Βουλγαρία. Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονταν ακόμη οι συνεχιζόμενοι εμβολιασμοί από αέρος για τη λύσσα αλλά και θέματα και προβληματισμοί των τοπικών συλλόγων.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ κ. Ιωάννης Πολυχρόνης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Καλογεράκος, ενώ τον ΚΣ Κομοτηνής εκπροσώπησε το μέλος του ΚΣ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θράκης κ. Παναγιώτης Καραφύλλης.
 
Ο κ. Καραφύλλης σημείωσε πως η ενημέρωση για τα θέματα κτηνιατρικής, έγινε από τον κ. Βασίλειο Δελησταμάτη εκ μέρους της Κτηνιατρικής Διεύθυνση Περιφέρειας ΑΜΘ, με έμφαση στο θέμα της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων.
 
Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ακόμη μία εστία του νοσήματος σε οικόσιτους χοίρους στη Βουλγαρία στο χωριό Zidarovo του Δήμου Σωζόπολης (Sozopol) στην Περιφέρεια Burgas.


 
Η εστία αυτή είναι η 9η για το έτος 2019, και βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση πιο νότια και ανατολικά από τα προηγούμενα κρούσματα στην περιοχή Pleven, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί από τις αρμόδιες Βουλγαρικές Αρχές, κρούσματα ενδιάμεσα.
 
Διαπιστώνεται ότι το νόσημα έκανε ένα μεγάλο άλμα και βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας και σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο.
 
Λόγω της μεγάλης αυτής απόστασης στην οποία εμφανίστηκε το νέο κρούσμα ΑΠΧ σε σχέση με τα προηγούμενα, η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε τις Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων
 
Από την πλευρά τους οι κυνηγοί μπορούν να εντοπίσουν άμεσα τους αγριόχοιρους που πάσχουν από την ασθένεια, με εμφανή σημάδια εξωτερικά και εσωτερικά του αγριόχοιρου, και ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία.
 
Επίσης συζήτησαν για τα μέτρα πρόληψης της λύσσας, με τον εμβολιασμό από αέρα, αλλά και προσοχή από την πλευρά των κυνηγών, που ζητούν να είναι όλα τα σκυλιά εμβολιασμένα.
 
Αυτή η ενημέρωση θα περάσει και στα μέλη των τοπικών κυνηγετικών συλλόγων, με την ενημέρωση των μελών του ΚΣ Κομοτηνής να γίνεται στο γλέντι που θα πραγματοποιήσουν στον πυρήνα τους τον Αύγουστο, ώστε να διαχυθεί η πληροφορία πριν να ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.