Μια Κομοτηναια αναμεσα στους πιστοποιημενους Agent της Fiba

Μελίνα Κώνστα: Από τα παρκέ της Κομοτηνής στα παρκέ της Ευρωλίγκα - Το έμπρακτο παράδειγμα θέλησης και αγάπης για αυτό που κάνει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο - «Πιστεύω πως στην Ελλάδα υπάρχει κοινωνική κριτική και έλλειψη προβολής από τα media για το γυναικείο μπάσκετ»

Η αγάπη της για το μπάσκετ αρχικά την ώθησε στο να ασχοληθεί ως αθλήτρια, αγωνιζόμενη στις ακαδημίες της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής. Μεγαλώνοντας,  βλέποντας αφενός πως δεν μπορούσε να ανελιχθεί περισσότερο σαν αθλήτρια και αφετέρου πως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν την επέτρεπαν να ασχοληθεί παραπάνω με αυτό που αγαπάει, έψαξε να βρει τρόπους για να μείνει κοντά στην μεγάλη της αγάπη, το μπάσκετ και να το κάνει συνδυαστικά με τη δουλειά της.
 
Ο λόγος για την Μελίνα Κώνστα, η οποία κατάγεται και μεγάλωσε στην Κομοτηνή και δραστηριοποιείται στην Μεγάλη Βρετανία. Η κ. Κώνστα λοιπόν, ακολουθώντας τον δρόμο που της έδειχνε η καρδιά της, πήρε την απόφαση να γίνει ατζέντης αθλητών κάνοντας όλα εκείνα που χρειάζονται για να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μπει στην λίστα της Fiba και να ιδρύσει το δικό της γραφείο με τίτλο MK4 Basket και σταδιακά προσπαθεί να εμπλουτίσει τη λίστα αθλητών αλλά κυρίως να δικτυωθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.
 
Η «ΜΚ» μίλησε στον «ΠτΘ» για την απόφαση της, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και αποκάλυψε το μεγάλο της όνειρο.
 
Ο λόγος στην ίδια λοιπόν… 

«Ο ρόλος μου έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό που είχε στη δεκαετία του 90΄» 

ΠτΘ: Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το μπάσκετ υπό το πρίσμα του μάνατζερ;
Μ.Κ.:
Με το μπάσκετ ασχολούμαι από το Δημοτικό και οφείλω πολλά στο Μανώλη Δαφτσή, νυν Γενικό Αρχηγό της ΑΕ Κομοτηνής και τότε προπονητή μου, που στάθηκε δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Μετά από χρόνια αφοσίωσης στο άθλημα, αρχικά σαν αθλήτρια στην Ελλάδα και Αγγλία και αργότερα σαν φίλαθλος, πίστευα ότι ήρθε η ώρα να αναλάβω έναν άλλο ρόλο, πολύ σημαντικό για την καριέρα αθλητών και κάτι που δεν ήταν τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90΄. Ο σκοπός μου σαν FIBA Certified Agent είναι να εκπροσωπήσω καλαθοσφαιριστές και να τους βοηθήσω στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. 

«Δυσκολίες θα εμφανίζονται πάντα αλλά χρειάζεται προσήλωση στον στόχο» 

ΠτΘ: Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετώπισες και αντιμετωπίζεις τόσο σαν μάνατζερ όσο και μια γυναίκα σε έναν χώρο που είναι ανδροκρατούμενος ως επί το πλείστον;
Μ.Κ.:
Όταν επισκέφτηκα τα κεντρικά γραφεία της FIBA στην Ελβετία για να δώσω τις εξετάσεις του Agent, συνειδητοποίησα ότι είναι πάρα πολύ ανδροκρατούμενος ο χώρος καθώς ήμουν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα τους. Η μεγαλύτερη μου δυσκολία τώρα είναι να γίνω γνωστή σε όλα τα σωματεία μπάσκετ στην Ελλάδα εφόσον είμαι καινούρια στο χώρο του ατζέντη και δεν με γνωρίζουν όλοι οι προπονητές και μέλοι της διοίκησης. Δυσκολίες πάντα θα εμφανίζονται μπροστά μας, οπότε είναι σημαντικό να μένεις προσηλωμένος στον στόχο.
 
ΠτΘ: Τι είναι αυτό που σε γεμίζει περισσότερο σε αυτό που κάνεις και τι είναι αυτό που σε απογοητεύει;
Μ.Κ.:
Στη ζωή μου με γεμίζουν τα ταξίδια, τα ανίψια μου και ο αθλητισμός. Το μπάσκετ ήταν η πρώτη μου αγάπη, αλλά μου αρέσουν όλα τα σπορ και κυρίως το surfing. Το συναίσθημα  είναι απερίγραπτο, ίσως μαγικό, προσπαθείς να πιάσεις κύματα αλλά και να εναρμονιστείς με κάτι πολύ πιο δυνατό από εσένα. Δεν απογοητεύομαι εύκολα, το μόνο που με στεναχωρεί είναι η νοοτροπία και οι συμπεριφορές των οπαδών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να πάρει ο γονέας το παιδί του σε αγώνες μπάσκετ, σε σύγκριση με άλλες χώρες. 

«Μέσα από το μπάσκετ δημιούργησα ισχυρούς φιλικούς δεσμούς» 

ΠτΘ: Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από το μπάσκετ της Κομοτηνής;
Μ.Κ.:
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το μπάσκετ είναι η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή. Κάθε φορά που έπαιζα με την ομάδα σε αγώνα, ένιωθα αδρεναλίνη, χαρά και ζωντάνια. Ήμασταν μία οικογένεια. Από το χώρο έχω αποκτήσει κοντινές φίλες με πρώην αθλήτριες της Α.Ε. Κομοτηνής. Κάθε φορά που έρχομαι στη Κομοτηνή, προσπαθώ να συναντιέμαι με τον προπονητή μου και να μιλάμε για τις παλιές καλές στιγμές αλλά και να με ενημερώνει για τα κατορθώματα της ομάδας. Εύχομαι η ομάδα μπάσκετ της Α.Ε. Κομοτηνής να ανέβει κατηγορία και σύντομα να τη βρούμε στα σαλόνια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

«Το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ είναι ανάμεσα στα 5 καλύτερα της Ευρώπης» 

ΠτΘ: Ποια είναι η θέση του γυναικείου μπάσκετ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα;
Μ.Κ.:
Το γυναικείο μπάσκετ είναι ένα από τα λίγα γυναικεία αθλήματα που έχουν αναπτυχθεί σε συνδυασμό με το ανδρικό, αλλά ακόμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Η εθνική μας ομάδα των γυναικών δεν τα πήγε καλά στο Eurobasket 2019, αλλά σε γενικές γραμμές το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ είναι μέσα στις 5 πρώτες χώρες στην Ευρώπη. Πιστεύω πως στην Ελλάδα υπάρχει κοινωνική κριτική και έλλειψη προβολής από τα media. Παρόλα αυτά, το μπάσκετ, είτε γυναικείο είτε ανδρικό, σε όποια χώρα και να είναι, βοηθάει στην ανάπτυξη της ομαδικής συνεργασίας, της αυτοπειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού.
 
ΠτΘ: Ποια είναι τα όνειρα σου γύρω από την νέα σου προσπάθεια;
Μ.Κ.:
Να βρώ και να εκπροσωπήσω ένα ταλέντο σαν το Γιάννη Αντετοκούνμπο! (γελώντας).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.