Λυσεις για την κυβερνησιμοτητα της Τοπικης Αυτοδιοικησης μελετα η Κυβερνηση

Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών ο Χρήστος Μέτιος

Στην συνάντηση των νεοεκλεγέντων Περιφερειαρχών με τον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου βρέθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος,
 
Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση «βασικό πυλώνα» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνεργασία ώστε να καταστεί αυτή η «αντίληψη κτήμα της κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκλήθηκαν στη λειτουργία των περιφερειακών συμβουλίων από την εφαρμογή της απλής αναλογικής (στις αυτοδιοικητικές εκλογές), ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τις προτάσεις των περιφερειαρχών για την διαμόρφωση κοινής θέσης ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας.
 
Επίσης, ζήτησε συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι πιθανές συνέπειες της επικείμενης κακοκαιρίας που προβλέπει η ΕΜΥ. 

Αναζητούνται λύσεις για την κυβερνησιμότητα 

Όπως σημείωσε ο κ. Μέτιος, κατά την τρίωρη σύσκεψη υπήρξε ένας πολύ έντονος προβληματισμός, για το πώς θα προχωρήσουν αποτελεσματικά τα θέματα που απασχολούν τόσο τον πρώτο, όσο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης με το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η απλή αναλογική. Για παράδειγμα, υπήρξε η συζήτηση τι θα γίνει αν μια βασική απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου δεν εγκριθεί, και δεν περάσει ο προϋπολογισμός, δημιουργώντας προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της Περιφέρειας.
 
Το θέμα προβλημάτισε όλους τους περιφερειάρχες, ακόμα και αυτούς που εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο και έχουν την πλειοψηφία στα Περιφερειακά συμβούλια, για αυτό και το υπουργείο εξετάζει λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποία θα παίρνονται αποφάσεις σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα.
 
Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος, παρόλο που φαίνεται ότι συγκλίνει στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες. 

Προβληματισμός για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας 

Όσο για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως υπάρχει προβληματισμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους αιρετούς για την καλύτερη αντιμετώπιση των έντονων φαινομένων.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν διάφορες ιδέες για την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής προστασίας, και περιμένουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το μέλλον της πολιτικής προστασίας. 
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι 12 περιφερειάρχες: Γ. Πατούλης (Αττικής), Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Στ. Αρναουτάκης (Κρήτη), Απ. Τζιτζικώστας (Κεντ. Μακεδονία), Αλ. Καχριμάνης (Ήπειρος), Ρόδη Κράτσα (Ιόνια νησιά), Κ. Μουτζούρης (Βορ. Αιγαίο), Γιωρ. Χατζημάρκος (Νοτ. Αιγαίο), Χρ. Μέτιος (Αν. Μακεδονίας – Θράκη), Παν. Νίκας (Πελοπόννησος), Φ. Σπανός (Στ. Ελλάδα).
 
Σημειώνεται πως ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.