Μικροι μαγειρες για μια μερα στο Θρυλοριο

Γευστικά βιώματα, που θα βοηθήσουν στην διατήρηση της παραδοσιακής κουζίνας, πήραν τα παιδιά που συμμετείχαν στην Παιδική Γαστρονομία

Μικροί μάγειρες έγιναν τα παιδιά του Θρυλορίου τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, στην εκδήλωση Παιδικής Γαστρονομίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτών «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας». Τόσο ανυπόμονα να συμμετάσχουν ήταν μάλιστα τα παιδιά, που ήρθαν πριν από τους μεγάλους, και τους βοήθησαν να οργανώσουν τον χώρο για να συμμετάσχουν, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου.
 

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνουν την παιδική γαστρονομία, η οποία πλέον έχει γίνει θεσμός, με το κάλεσμα στους γονείς για να φέρουν τα παιδιά τους, ώστε να δημιουργήσουν γευστικά βιώματα να έχει αποτέλεσμα, όπως απέδειξε η προσέλευση.
 
Φέτος τα παιδιά έκαναν νόστιμα «Ψαθύρια», δηλαδή άνοιξαν φύλλο, και έβαλαν μέσα τυρί ή ζάχαρη, και το έκαναν στριφογυριστό, δίνοντάς το στους μεγάλους για να το τηγανίσουν.
 

Βέβαια κανονικά η συνταγή απαιτεί τα Ψαθύρια να γίνουν επάνω στο σάτσ’ όμως δεν έχουν τέτοιες υποδομές για αυτό χρησιμοποίησαν το τηγάνι για να γευτούν μετά οι μικροί το παρασκεύασμά τους, και να μάθουν πόσο νόστιμο είναι όταν το έχεις δημιουργήσει εσύ.
 
Τα παιδιά πάντοτε χαίρονται να δημιουργούν, σημείωσε η κ. Μαυρίδου, για αυτό και παροτρύνουν να δίνονται και από τους γονείς οι ευκαιρίες στα παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δημιουργούν από μόνα τους.
 

Η χαρά της δημιουργίας ειδικά για τα παιδιά, είναι κάτι ιδιαίτερο, όταν μάλιστα πλάθουν το ζυμαράκι τα ίδια, αλλά και το γεμίζουν.
 
«Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε γευστικά βιώματα στα παιδιά, γιατί κακά τα ψέματα, η σύγχρονη κουζίνα δεν περιέχει παραδοσιακές γεύσεις» ανέφερε, για αυτό άλλωστε και εκτός των άλλων δράσεων των συλλόγων, πηγαίνουν και στη γευσιγνωσία, γιατί έτσι τα παιδιά θα δοκιμάσουν και θα αγαπήσουν αυτές τις γεύσεις, αλλά θα αγαπήσουν αυτές τις γεύσεις και οι γονείς, ώστε να μπουν στη διαδικασία να παρασκευάσουν τα παραδοσιακά φαγητά μαζί τους με στόχο να εξασφαλιστεί το μέλλον της Ποντιακής και γενικότερα της παραδοσιακής κουζίνας.
 

Άλλωστε έχουν διαπιστώσει πωςκαι με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, αλλά και με τους Καππαδόκες και τους Θρακιώτες υπάρχουν πολλά κοινά γευστικά στοιχεία και υλικά.
 
Έτσι λοιπόν, όπως σημείωσε η κ. Μαυρίδου,  βάζοντας τα παιδιά να γευτούν, να νοστιμευτούν και να ζητήσουν από τους γονείς να μαγειρέψουν μαζί, θα κερδηθεί το στοίχημα και η παραδοσιακή κουζίνα θα συνεχίσει να υπάρχει στο σύγχρονο τραπέζι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.