Κοινο «τραπεζι» εστρωσαν Αρμενιοι, Ασσυριοι και Ποντιοι στο Θρυλοριο

Εκπρόσωποι των τριών λαών έδωσαν ένα μήνυμα ενότητας για την αναγνώριση των γενοκτονιών

Στο 5ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου στο Θρυλόριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρακαθ’ κι Αροθυμίας»  συμμετείχαν σύλλογοι Αρμενίων και Ασσυρίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γενοκτονία των ποντίων, δηλώνοντας με την παρουσία τους ότι οι γεύσεις της μνήμης παραμένουν ζωντανές, αήττητες και αντρειωμένες.
 
Για αυτό και μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδόπης«Η Κερασούντα και το Γαρς», συμμετείχαν η Επιτροπή Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας από την Κομοτηνή, που έφτιαξαν Χαρισά και Γκατά, καθώς και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων που παρασκευάσαν  Γαρίσα.
 

Δεν δίστασαν ούτε μια στιγμή να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Θρυλορίου τα μέλη της Επιτροπής Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας, σημείωσε από την πλευρά του η κ. Ντιάνα Μιχαηλίδου, φτιάχνοντας το φαγητό Χαρισά και το γλυκό Γκατά.
 
Το Χαρισά γίνεται με κοτόπουλο ή αρνί, και σιτάρι, που ανακατεύονται για πολλές ώρες για να πάρει μια ομοιόμορφη μορφή, και στη συνέχεια σερβίρεται με λίγο βούτυρο από επάνω.
 
Το φαγητό έχει και άμεση σχέση με την γενοκτονία, μιας και όταν το 1915 οι Τούρκοι προσπάθησαν να ξεριζώσουν γύρω στους 5.300 Αρμένιους από έξι χωριά στο βουνό Μούσα, αυτοί αντιστάθηκαν και ανέβηκαν στο βουνό, παίρνοντας μαζί τους για τροφή τα ζώα τους και σιτάρι.
 
Εκεί έφτιαχναν το φαγητό Χαρισά, πολεμώντας για 53 ημέρες, ενώ είχαν γράψει στην πλαγιά «Χριστιανοί σε κίνδυνο», που είδαν γαλλικά και αγγλικά πλοία τα οποία τους βοήθησαν να φύγουν.
 

Το 1930 επέστρεψαν και πλέον φτιάχνουν το Χαρισά την Κυριακή μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, και μοιράζουν σαν κουρμπάνι για τα αθώα θύματα, μιας και από 5.300 που ανέβηκαν στο βουνό απέμειναν 4.231.
 
Οι συνταγές της Αρμενίας, σημείωσε, μένουν ζωντανές, ενώ οι νεοπρόσφυγες που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έφεραν τις συνταγές που θυμόταν και έδωσαν μια καινούρια ανάσα και είναι γεμάτοι με ζωή. 
 
Ασσυριακές συνταγές, όπως το Γαρίσα, αλμυρό χαλβά, ανθότυρο, παντζάρι με γιαούρτι, παρουσίασαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, σημείωσε η κ. Αμαλία Ιλσαμόβα, που τόνισε πως είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.
 

Να σημειωθεί πως το Γαρίσα είναι κόκορας που έχει μαγειρευτεί με σιτάρι για 3 με 4ώρες και σερβίρεται σε μπολ με λιωμένο βούτυρο και ζιρά (μπαχαρικό).
 
Τόνισαν δε πως είναι σημαντικό ότι υπάρχει παρουσία και των τριών λαών που υπέστησαν γενοκτονία στο χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.