Η ποταμισια πεστροφα συστηνεται στη Ροδοπη

Να φέρει στο πιάτο των κατοίκων της περιοχής μια εξαιρετική πρώτη ύλη φιλοδοξεί το Ιχθυοτροφείο Πέστροφάς Καρδάμου - 150 μέτρα από τις πηγές οι πέστροφες μεγαλώνουν σε πεντακάθαρα νερά

Η ποταμίσια πέστροφα, παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστή στην περιοχή μας, έχει φανατικούς φίλους στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί ένα πολύ νόστιμο ψάρι, ιχθυοτροφία για την οποία υπάρχουν σε πολλές περιοχές.
 
Αυτή την εκλεκτή πρώτη ύλη φιλοδοξεί να φέρει στο πιάτο των κατοίκων της Ροδόπης, και όχι μόνο η μονάδα Πέστροφας στον Κάρδαμο, ψηλά στα βουνά της Ροδόπης, όπου ο χώρος και τα νερά δημιουργούν ένα μοναδικό μέρος για την ιχθυοκαλλιέργεια.
 

Η μονάδα, παρόλο που τώρα ξεκινά, είναι δυναμικότητας 15-17 τόνων ετησίως, ενώ ο ιδιοκτήτης της ελπίζει πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και εγκαταστάσεις για το κοινό, μέχρι και μια μικρή ταβέρνα.
 
Ο χώρος είναι μοναδικής ομορφιάς, μέσα σε μια από τις κοιλάδες της ορεινής Ροδόπης που μπορεί να απαιτεί αρκετή ώρα για να φτάσεις, αλλά επιβραβεύει τον ταξιδιώτη που αποφασίζει να βρεθεί εκεί. 

Γνωρίζοντας την ποταμίσια πέστροφα 

Ο ιδιοκτήτης της Μονάδας, κ. Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ, κάλεσε τα μέσα της περιοχής μας για μια γνωριμία τόσο με την εγκατάσταση, όσο και με το ίδιο το ψάρι, το οποίο θεωρεί πως λόγω της καθαριότητας του νερού στην περιοχή, είναι εξαιρετικής νοστιμιάς.
 
Βέβαια η μονάδα δεν είναι καινούρια, αλλά δημιουργήθηκε πριν από είκοσι χρόνια, αλλά έμεινε ανενεργή τα τελευταία δεκαπέντε. Τώρα ξεκίνησε η προσπάθεια για την επαναλειτουργία της, και θέλουν σιγά σιγά να βγουν στην αγορά.
 

Η ποιότητα του ψαριού οφείλεται στο γεγονός ότι οι πηγές Καρδάμου βρίσκονται μόλις 150 μέτρα από τη μονάδα, για αυτό και τα νερά που περνούν από τη μονάδα είναι πάντα καθαρά, δεν παγώνουν το χειμώνα, και το καλοκαίρι δεν έχουν μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας.
 
Αν όλα πάνε καλά, και το κοινό μάθει την ορεινή πέστροφα, έχουν στη σκέψη τους να φτιάξουν μια μικρή ταβέρνα, όπου κάποιος θα μπορεί να φάει και να γευτεί την τόσο νόστιμη πέστροφα.
 
Το ψάρι είναι γνωστό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και αυτοί θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν ένα ξεκίνημα και στην περιοχή της Ροδόπης. 

Μαγειρευτή, σχάρας, ακόμα και τηγανητή

Η πέστροφα μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στο φούρνο, τη σχάρα, ακόμα και στο τηγάνι, με καλαμποκάλευρο, όπως την έκαναν στην παρουσίαση στη μονάδα, ενώ μπορεί να γίνει και καπνιστή, παρόλο που αυτή είναι κυρίως εξαγωγής. «Αγορά υπάρχει για την πέστροφα, και πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δημιουργήσουμε και στην Κομοτηνή» επεσήμανε ο κ. Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.