Προχωρα η επενδυση ζεολιθου στα Αρριανα

Πρόκειται για έκταση 98,084 στρεμμάτων

Προχωρά η εκμετάλλευση της δημόσιας λατομικής έκτασης Ζεολίθου 98,084 στρεμμάτων στη θέση «Σκάλωμα» στην περιοχή Δ.Ε. Αρριανών του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση να είναι σε διαβούλευση.
 
Η διάρκεια της μίσθωσης της έκτασης είναι εικοσαετής με δυνατότητα παράτασης, σύμφωναμε τις διατάξεις του άρθρου 45 του Ν. 4512/2018, ενώ η μίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης έχει γίνει από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας.
 
Τα πεδία εφαρμογών των ζεολίθων είναι πολυάριθμα και πολυποίκιλα: γεωργία, η κτηνοτροφία, η αποθήκευση ραδιενεργώναποβλήτων, ο καθαρισμός αερίων, επεξεργασία υγρών αποβλήτων, επεξεργασία αστικών λυμάτων κλπ.
 
Εκτεταμένη έρευνα που έγινε από το ΙΓΜΕ από το 1980 για εντοπισμό και αξιολόγηση εμφανίσεων ζεολίθων στην Ελλάδα, οδήγησε στον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων ζεολίθων στη Θράκη, (Πετρωτά, Πεντάλοφος, Μεταξάδες, Λευκίμη, Φέρες, Σκάλωμα) και σε νησιά του Αιγαίου.
 
Οι ζεολιθικοί τόφφοι του Σκαλώματος αποτελούν τμήμα της ηφαιστειο-ιζηματογενούς λεκάνης της Κομοτηνής-Οργάνης-Σαπών.
 
Τα αποθέματα στις τρεις εμφανίσεις που μελετήθηκαν λεπτομερώς από το ΙΓΜΕ (ΒΔ Σκαλώματος, ΒΑ Σκαλώματος και Κηροστάτης) είναι 1εκ, 1.7 εκ και 2.5 εκ. τόνοι αντίστοιχα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.