Οι τελευταιοι μεικτοι μπλε καδοι θα τοποθετηθουν τις επομενες μερες

Ενόψει της έναρξης ισχύος του συστήματος διαλογής στην πηγή

Περίπου 20 μπλε κάδοι ανακύκλωσης, που θα δέχονται μεικτά ανακυκλώσιμα, αναμένεται να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα στην πόλη μας, ώστε να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
 
Να σημειώσουμε πως πλέον το εργοστάσιο που προμήθευε το Δήμο Κομοτηνής δεν βγάζει πλέον τους κάδους αυτούς, μιας και δρομολογείται η τοποθέτηση των κάδων με τέσσερα ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλο), τα οποία θα προωθήσουν την διαλογή στην πηγή.
 
Με την προμήθεια των εν λόγω κάδων θα καλυφθούν οι ανάγκες προσωρινά, τόσο στην πόλη όσο και στους παραλιακούς οικισμούς, που το καλοκαίρι θα λειτουργήσει η ανακύκλωση.
 
Παρόλα αυτά οι Δήμοι πιέζονται να προχωρήσουν στην εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου, μιας και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η μέθοδος επιμέτρησης των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις για την εναλλακτική διαχείριση και τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων.
 
Οι παραβάσεις διακρίνονται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και με βάση την επιλογή του κάθε ΟΤΑ να οργανώσει την ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων σε συνεργασία με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή αυτοτελώς, οπότε ο Δήμος αναλαμβάνει περισσότερες αρμοδιότητες.
 
Η μέθοδος περιλαμβάνει διαβάθμιση υπέρ των ΟΤΑ που έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό ή και την υλοποίηση εργασιών χωριστής συλλογής έστω και σε μικρότερο βαθμό από τον προβλεπόμενο στα τοπικά τους σχέδια και επιβάρυνση των ΟΤΑ που δεν αναλαμβάνουν καμία δράση για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή των χωριστών ρευμάτων αποβλήτων.
 
Να σημειωθεί πως στο σχεδιασμό αναμένεται οι τέσσερις ξεχωριστοί κάδοι να είναι μικρότερου μεγέθους από τους σημερινούς, με διαφορετικό χρώμα καπάκι ανάλογα το ανακυκλώσιμο υλικό που δέχονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.