ΜediciNet II: Η καταρριψη των συνορων για την προαγωγη της υγειας μεταξυ Ελλαδας και Βουλγαριας

Σε ειδική ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου που βρίσκεται στους 8 «φιναλίστ» των καλύτερων διασυνοριακών έργων της Ευρώπης

Η συνέργεια και η ανταλλαγή καλών πρακτικών στον χώρο της νοσοκομειακής υγείας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας αλλά και η ενίσχυση των δομών υγείας ακόμα και στις απομακρυσμένες περιοχής της Ροδόπης αλλά και της επαρχίας του Kardzhali, είναι τα βασικά κατακτηθέντα του έργου MediciNet II που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», ως επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Multi-profile Ηospital for Active Treatment “Dr. Atanas Dafovski” AD.
 
Αυτό ήταν άλλωστε και το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη κατά την προχθεσινή ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο MediciNet II «Προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση: Ενισχύοντας τη συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγοντα περιστατικά» που έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή, παρουσία των «πρωταγωνιστών» της υλοποίησης αυτού, ήτοι ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των δύο περιοχών.
 
Το MediciΝet II αποτελεί τη συνέχεια του έργου Medicinet I το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» με το ίδιο εταιρικό σχήμα και βραβεύτηκε ως καλή πρακτική διασυνοριακής συνεργασίας και είχε ως κύριο στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και του Kardzhali.
 
Βασική του δράση αποτέλεσε η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», ενώ συνολικά το έργο χρηματοδοτήθηκε με 1.336.407,94 ευρώ – σε ποσοστό 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και σε ποσοστό 15% από την Εθνική Συμμετοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020»-  ποσό που διατέθηκε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των δύο δομών υγείας στην διαχείριση επειγόντων περιστατικών.


 
Χαρακτηριστικό των όσων υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου και παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας από τους κ. κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη και Dimka Dobinska υπεύθυνους του έργου  για το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής και το Γενικό Νοσοκομείο του Κίρτζαλι Βουλγαρίας αντίστοιχα, ήταν η προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού για την εντατική και επείγουσα φροντίδα στο νοσοκομείο του Κίρτζαλι, η διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το ιατρικό προσωπικό των δύο δομών αλλά και μαθήματα εκπαίδευσης βασικής υποστήριξης για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπως για παράδειγμα της  Οργάνης, του Κέχρου, της Φιλλύρας και των Αρριανών, η ανάπτυξη ιατρικής εφαρμογής για κινητές συσκευές με χρήση GPS σε απομακρυσμένες περιοχές της διασυνοριακής περιοχής, κοινό ιατρικό σεμινάριο μεταξύ των δύο νοσοκομείων σχετικά με την ιατρική των καταστροφών όπως μεγάλες πυρκαγιές, σεισμοί και άλλες καταστροφές και ευρύτερες δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Γ.Ν. του Κίρτζαλι, που απέκτησε νέο υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη βελτίωση της διαγνωστικής και θεραπευτικής παρέμβασης στα επείγοντα περιστατικά και ανέπτυξε μία σειρά εργαλείων πληροφορικής για τη διαχείριση του φακέλου των ασθενών.
 

Γιώργος Φιλιππίδης: Το ξεχωριστό ευχαριστώ στους εργαζομένους και το μήνυμα προς όσους στέκονται «εμπόδιο» σε κάθε προσπάθεια

 
Στα όσα προσέφερε αυτό το «σημαντικό διακρατικό πρόγραμμα» αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο διοικητής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως δια μέσου αυτού «το Νοσοκομείο μας εξασφάλισε πολύ σημαντικές χειρουργικές εγκαταστάσεις, αξιόπιστες και με τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών» που βρίσκονταν όπως είπε σε άθλια κατάσταση ενώ αναφέρθηκε και στα παράλληλα έργα, όπως οι εκπαιδεύσεις κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών στην παροχή πρώτων βοηθειών και στη γενικότερη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
 
Ο ίδιος στάθηκε στη συμβολή των ίδιων των  υπαλλήλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, απευθύνοντας ένα ξεχωριστό ευχαριστώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε και σε «μία μικρή μειοψηφία που στέκεται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια καθώς δεν επιθυμεί να αλλάξει τίποτα», καλώντας τους εργαζομένους «να μην αποκαρδιώνονται από τέτοιες συμπεριφορές».
 

Το MediciNet ΙΙ στα 8 καλύτερα έργα της Ευρώπης

 
Χαρακτηριστικό της αξίας του προγράμματος ήταν και το νέο που μοιράστηκε με το κοινό ο κ. Φιλιππίδης  και αφορά στην επιλογή του προγράμματος MediciNet ΙΙ μεταξύ των 8 καλύτερων έργων της Ευρώπης για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό “Interreg Project Slam 2019” που θα γίνει στις Βρυξέλες.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο διοικητής της 4ης ΥΠΕΣ κ. Ευστάθιος Πλωμαρίτης ο οποίος επεσήμανε στην δυνατότητα που δίνει το έργο να καλυφθούν κενά και ανάγκες που αδυνατεί να καλύψει η πολιτεία, αλλά και τα αποτελέσματα της καταστροφής που επήλθε στον χώρο της υγείας κατά την διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής και γιατρός κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος που στάθηκε στην κατάρριψη των συνόρων μεταξύ των δύο συμμετεχουσών χωρών, αλλά και ο κ. Αλέκος Σπανός, αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής ο οποίος έκανε λόγο για  ένα «μπόλιασμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, που  θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη σε μία δύσκολη περιοχή όπως αυτή των Βαλκανίων».
 

Το περιεχόμενο της ημερίδας

 
Στο πρώτο πάνελ με θέμα «προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση: Ενισχύοντας τη συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγοντα περιστατικά»,  τον λόγο για την εκτενέστερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου έλαβαν ο κ. Γιώργος Φιλιππίδης διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο»,  ο καθηγητής Δρ. Todor Cherkezov διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου του Κίρτζαλι Βουλγαρίας «Dr. Atanas Dafovski” AD», ο κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης υπεύθυνος έργου Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» και η Dimka Dobinska υπεύθυνη έργου Γενικό Νοσοκομείο του Κίρτζαλι Βουλγαρίας «Dr. Atanas Dafovski” AD» υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Χρόνος» κ. Διονύση Βοργιά.
 
Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου του Κίρτζαλι δρ. Todor Cherkezov εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την πορεία του έργου, αναφερόμενος στο σύνολο του εξοπλισμού με το οποίο εξοπλίστηκε το νοσοκομείο, αλλά και στον κοινό στόχο των δύο νοσοκομείων που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική αντιμετώπιση κυρίως ατυχημάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι ιατροί και το προσωπικό των δύο νοσοκομείων να είναι καλά εκπαιδευμένοι στην διαχείριση επειγόντων περιστατικών και χειρουργείων.
Στο δεύτερο πάνελ της ημερίδας παρουσιάστηκαν επίσης καλές πρακτικές για τη διασυνοριακή συνεργασία στην Υγεία και συγκεκριμένα το  Έργο SMiLe: «Ενισχύοντας την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε απομονωμένες και υποβαθμισμένες διασυνοριακές περιοχές από τον κ. Ευστράτιο Πλωμαρίτη, διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, το έργο The Healthy Municipality: Πολιτικές για την ενίσχυση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε υποβαθμισμένες περιοχές» από τον κ. Σπύρο Αρσενίου εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και το έργο HS-Care: Παροχή υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς κοινότητες της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας, από την κ. Αναστασία Σπυρίδου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων Νομού Έβρου (ΣυνεχιΖΩ), σε συντονισμό της  δημοσιογράφου και εκδότριας του «ΠτΘ» κ. Νατάσσας Βαφειάδου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.