2,1 εκ. ευρω για τη νεα γεφυρα του Κοσμιου

Θα καταστραφεί η παλιά και θα κατασκευαστεί νέα στη θέση της, μαζί με ποδηλατόδρομο

2.100.000 ευρώ θα κοστίσει η κατασκευή της νέας γέφυρας Κοσμίου, μαζί με την κατασκευή ποδηλατόδρομου από το Κόσμιο μέχρι το ύψος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κομοτηνής, η οποία θα υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία καιΘράκη 2014-2020» από την Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Το έργο αφορά την κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Τρελοχείμμαρο, επί της επαρχιακής οδού Κομοτηνή – Κόσμιο – Ξυλαγανή, με βελτιωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, έχοντας μεγαλύτερο πλάτος από τη σημερινή.
 
Το κόστος της κατασκευής γέφυρας και ποδηλατόδρομου ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ, με 85 χιλιάδες τα παράλληλα έργα δικτύων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, και μόλις 15 χιλιάδες οι απαλλοτριώσεις.
 
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ροδόπη, τη μελέτη για το οποίο είχε πραγματοποιήσει η προηγούμενη διοίκηση, και το οποίο θέλουν να εντάξουν στο ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
 
Η νέα γέφυρα θα κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο, κάτι που θα δημιουργήσει κάποια ταλαιπωρία για τους πολίτες, όμως θα λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται από τη στενότητα της γέφυρας.
 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ο ποδηλατόδρομος που θα κατασκευαστεί μέχρι το Ραδιοφωνικό σταθμό, είναι μόνο το πρώτο μέρος του σχεδιαζόμενου ποδηλατόδρομου, από τον Ραδιοφωνικό σταθμό μέχρι την Κομοτηνή και από την Κομοτηνή μέχρι την πανεπιστημιούπολη, κομμάτι για το οποίο πραγματοποιείται μελέτη, η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα επιδιωχθεί να ενταχθεί και αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ.
 

Προσωρινή κίνηση μέσω ιρλανδικής διάβασης

 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως το έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ανακατασκευής των γεφυρών και της διόρθωσης των προβλημάτων που διαπιστώνουν κατά καιρούς στο οδικό δίκτυο.
 
Επιπλέον μαζί με τη δημιουργία των άλλων ποδηλατοδρόμων, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων και έργων που θα δώσουν αναπτυξιακό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής.
 
Ο διαγωνισμός για το έργο θα πραγματοποιηθεί μόλις ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να διαμορφωθεί κατάλληλα μια παρακείμενη ιρλανδική διάβαση για όσο διάστημα θα κατασκευάζεται η νέα γέφυρα.
 
Πάντως σημείωσε πως μέσα στους όρους της σύμβασης αναμένεται να προβλέπεται ότι οι εργασίες για τη νέα γέφυρα θα πραγματοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατόν η ταλαιπωρία των οδηγών.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.