Ροδοπη: Ενθαρρυντικα νεα για τα απειλουμενα Κιρκινεζια

Αναπαραγωγή σε έξι τεχνητές φωλιές

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος έλεγχος των τεχνητών φωλιών Κιρκινεζιών (Falco naumanni) που έχουν τοποθετηθεί σε οικισμούς της Ροδόπης. 

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου, καθώς σε έξι από τις συνολικά 24 φωλιές που έχουν τοποθετηθεί παρατηρήθηκαν να φωλιάζουν Κιρκινέζια.
 
Συγκεκριμένα στο Μεγάλο Δουκάτο βρέθηκε ένας νεοσσός και δύο αυγά σε μία φωλιά, ενώ στο Μικρό Δουκάτο είχαν καταληφθεί δύο φωλιές όπου καταγράφηκαν ένας νεοσσός και ένας νεοσσός και δύο αυγά, αντίστοιχα. Ενδιαφέρον έχει ότι στη μία φωλιά παρατηρήθηκε και ένα αυγό άλλου είδους, πιθανόν Ψαρονιού, που ίσως είχε καταλάβει την φωλιά πρωτύτερα. Παρουσία Κιρκινεζιού παρατηρήθηκε και σε τουλάχιστον τρεις φωλιές που έχουν τοποθετηθεί στον υδατόπυργο στο Καλαμόκαστρο, όπου όμως δεν έγινε επιτόπιος έλεγχος λόγω του μεγάλου ύψους που βρίσκονται οι φωλιές. Επίσης και αλλά είδη δείχνουν να χρησιμοποιούν τις φωλιές, όπως μια κουκουβάγια που παρατηρήθηκε σε μια φωλιά στο Μεγάλο Δουκάτο. 
 

Οι τεχνητές φωλιές έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο της προστασίας και αύξησης του πληθυσμού των Κιρκινεζιών που αναπαράγεται στους συγκεκριμένους οικισμούς και αποτελούν τις σημαντικότερες αποικίες του είδους, σε ολόκληρη τη Θράκη.
 
Το Κιρκινέζι (Falco naumanni), είναι ένα μεσαίου μεγέθους γεράκι που συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Το συγκεκριμένο είδος έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, δημιουργώντας αποικίες σε πόλεις και χωριά με παλιά κτήρια, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες κάτω από τα κεραμίδια. Πολλές αποικίες του έχουν χαθεί εξαιτίας της καταστροφής των παλιών κτηρίων στα οποία φωλιάζει αλλά και της εντατικοποίησης των αγροτικών καλλιεργειών. Το Κιρκινέζι αποτελεί ένα ωφέλιμο είδος για τον άνθρωπο καθώς τρέφεται με έντομα όπως ακρίδες, κρεμμυδοφάγους ενώ σε ένα μικρό ποσοστό η διατροφή του περιλαμβάνει ποντίκια και σαύρες. 

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Stefan Avramov.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.