Μια βολτα με το ηλεκτροκινητο αυτοκινητο του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνης

Το αυτοκίνητο που κατασκεύασαν μαθητές της Α τάξης του ΕΠΑΛ παρουσιάστηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής

Το ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο αυτοκίνητο που κατασκεύασαν μαθητές του, παρουσίασε στο ευρύτερο κοινό της Κομοτηνής το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής την Τρίτη 25 Ιουνίου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.
 
Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο  υλοποίησης σχεδίων Δράσης του προγράμματος ΜΝΑΕ (Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ), ενώ η κατασκευή του οχήματος έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του σχολείου με θέμα «Όλοι μαζί κατασκευάζουμε». 
 
Το αυτοκίνητο είναι μια εργασία των μαθητών της Α τάξης με τη βοήθεια μαθητών από τους τομείς Μηχανολογίας  και Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής, που έγινε με σκοπό οι μαθητές της Α τάξης να έρθουν σε επαφή με τους εργαστηριακούς χώρους και την πρακτική εφαρμογή των αποκτηθέντων γνώσεων και ο προσανατολισμός τους για την  επιλογή του τομέα  και της ειδικότητας τους.
 
Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 υπό την εποπτεία του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS” και κατασκευάστηκε με τη χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής.
 

Συνεργασία για το τελικό αποτέλεσμα

Για την κατασκευή του οχήματος έγινε με τη συνεργασία όλων ουσιαστικά των σχετικών τομέων του ΕΠΑΛ, με τον τομέα Μηχανολογίας να αναλαμβάνει την κατασκευή του πλαισίου, του συστήματος διεύθυνσης και πέδησης αυτού του οχήματος, τον τομέα Ηλεκτρονικής να αναλαμβάνει τα συστήματα κίνησης και όλα τα σχετικά με το ηλεκτρολογικό κομμάτι και τον τομέα Δομικών έργων να αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την αποτύπωση στο χαρτί της κατασκευής.
 
Το μικρό αυτοκινητάκι παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο στην κεντρική πλατεία, σημείωσε η Διευθύντρια του Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής κ. Μαίρη Δαργινίδου, σημειώνοντας πως έχουν μπει οι αισθητήρες, και μπορεί να οδηγηθεί.
 
Συνολικά στο σχεδιασμό και την κατασκευή συμμετείχαν περίπου 40 μαθητές της Α Τάξης, με τη βοήθεια από μαθητές των ειδικοτήτων, που τους έδωσαν την τεχνογνωσία και τους έδειξαν τη χρήση των μηχανημάτων, ώστε να το ολοκληρώσουν.
 
Η κ. Δαργινίδου τόνισε πως η κατασκευή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», με την οργάνωση της χρηματοδότησης και της πορείας των έργων να έχει αναλάβει το ΝΟΕΣΙΣ, το οποίο έκανε τους ελέγχους και χρηματοδοτούσε κατά την πορεία του έργου.
 

Μαθητές το κατασκευάζουν και το οδηγούν

 
Το αυτοκίνητο κινείται κανονικά, και οδηγήθηκε γύρω από την πλατεία με ασφάλεια. Μεταξύ των οδηγών ήταν και ένα μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ, ο Ιμπράμ Αλπέρ, που συμμετείχε στην κατασκευή του.
 
Άλλωστε και στον ίδιο αρέσει να δουλεύει σε τέτοιου είδους μηχανολογικές κατασκευές, και αυτό έκανε μαζί με τους συμμαθητές τους σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, και ήδη ασχολείται με την κατασκευή και την επισκευή μηχανημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.