Σημειο αναφορας της Σαρακατσανικης παραδοσης μπορει να γινει ο οικισμος στο Γλυκονερι

Προσπάθειες να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε να γίνει πλήρως επισκέψιμος

Την ελπίδα πως θα μπορέσουν, μέσω ένταξης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να κάνουν επισκέψιμο για συλλόγους και σχολεία τον Μουσειακό Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό στο Γλυκονέρι Ροδόπης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου των Εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Νάκος κατά την αναβίωση του εθίμου του κλήδονα την Κυριακή.
 
Όπως ανέφερε, υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους συλλόγους αλλά και σχολεία να κάνουν επισκέψεις, όμως δεν είναι έτοιμοι, γιατί περιμένουν την έγκριση της ένταξής τους σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να ανακαινιστεί ο Οικισμός για να είναι προσβάσιμος και επισκέψιμος σε όλους.

Βέβαια υπάρχει ένα ζήτημα με τη συνθήκη Ραμσάρ, που έχει περιορισμούς για τις μόνιμες κατασκευές, αλλά ελπίζουν πως θα μπορέσουν να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τον οικισμό επισκέψιμο, κάνοντας πλήρη ενημέρωση για το πώς ζούσαν οι Σαρακατσάνοι και την όλη εμπειρία τους στα βουνά.
 
Μάλιστα ενδιαφέρον για επισκέψεις έχει εκδηλωθεί και από συλλόγους του εξωτερικού, που θέλουν να γνωρίσουν τον οικισμό σε συνδυασμό με την ιστορία των Σαρακατσάνων.


 
Ήδη ένα καλύβι έχει «ντυθεί», όπως ήταν στρωμένο τα χρόνια που ζούσαν οι Σαρακατσάνοι σε αυτά, ελπίζοντας πως θα μπορέσει να γίνει συνολική διαμόρφωση στον οικισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.