Περιπλανωμενοι και εξαφανισμενοι καδοι

Μία χαρακτηριστική περίπτωση… κάπου στην Κομοτηνή

Η χωροταξία των κάδων, η επάρκεια τους και γενικότερο το ζήτημα αποκομιδής των απορριμμάτων, αποτελεί ένα από εκείνα τα τοπικά ζητήματα που έχει απασχολήσει πολλάκις τον δημόσιο λόγο. Και τούτο διότι αποτελεί ένα από εκείνα τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.
 
Μια τέτοια αφήγηση, περί καθαριότητας και κάδων, έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας μας από αναγνώστη που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η περί ου ο λόγος βέβαια δεν έγινε απλά για να «πει τον πόνο του» ο πολίτης που μας την απέστειλε, ούτε για να «καταγγείλει», μοναχά, περί ολιγωρίας τον Δήμο κτλ, αλλά για να καταδείξει πως αντίστοιχο μερτικό ευθύνης στην κατάσταση έχουμε και οι πολίτες…
 
Για να μην μακρηγορούμε όμως, ο λόγος στον πολίτη:
 
«Και οι κάδοι απορριμμάτων είχαν, έχουν (και θα έχουν;) τη δική τους ιστορία. (Οι θητείες των Δημάρχων αναφέρονται κυρίως για το χρονικό προσδιορισμό των γεγονότων)
 
Από τα χρόνια των Παπαδριέλλη (αείμνηστος) – Βαβατσικλή  στη διασταύρωση δυο δευτερευόντων δρόμων της γειτονιάς μας υπήρχε ένας κάδος απορριμμάτων , όπως και στις διπλανές διασταυρώσεις.
 
Κάπου κάπου ο κάδος εξαφανιζόταν, και απ’ ό,τι μάθαμε μετακόμιζε μέχρι και την Καρυδιά, με την «αρωγή» κάποιου γείτονα που δυσανασχετούσε από  τη δυσοσμία του.
 
Στη συνέχεια οι γείτονες της διπλανής διασταύρωσης τοποθέτησαν δίπλα στο δικό μας κάδο και το δικό τους, γιατί και αυτοί είχαν ευαίσθητη μύτη.
 
Επί δημαρχίας Κοτσάκη ένας γείτονας της διπλανής διασταύρωσης, επικαλούμενος τη γνωριμία του με το Δήμαρχο, (είμαι βέβαιος ότι ο Δήμαρχος δε γνώριζε τίποτα), φρόντισε να μας φέρει και τρίτο κάδο. Πίστευε ότι  στη δική μας διασταύρωση χωρούσε  άνετα και τρίτος κάδος, ενώ στη δική τους κανένας!
 
Η ανακύκλωση μας έφερε και μπλε κάδο. Σύνολο τέσσερις. Και η ζωή κυλούσε ήρεμα. Οι κάδοι μάλιστα ήταν οι τυχερότεροι της πόλης μας, γιατί τους δρόσιζε ο παχύς  ίσκιος μιας φλαμουριάς.
 
Πριν από δυο χρόνια περίπου, μια καινούρια γειτόνισσα  βλέποντας το συνωστισμό των κάδων απέναντι από την είσοδο της μονοκατοικίας της, παραπονέθηκε προφανώς στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.  Εμφανίστηκε ένας υπάλληλος, ο οποίος αφού μελέτησε το πρόβλημα, έδωσε την παρακάτω λύση.
 
Λιγόστεψε τους κάδους από τρεις σε έναν, παρόλο που ο πληθυσμός παραγωγής σκουπιδιών παρέμενε ο ίδιος. Κι έτσι,  ο ένας και μοναδικός κάδος από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την αποκομιδή, ξεχείλιζε από σκουπίδια, γιατί καμία θεωρία Φυσικής ή Μαθηματικών δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, δηλαδή το περιεχόμενο των τριών κάδων στη συσκευασία του ενός!
Το θάμα όμως δεν κράτησε και πολλές μέρες. Γρήγορα οι κάδοι ξανάγιναν τρεις. Και πάλι η ζωή συνέχισε να κυλά όπως παλιά.
 
Ώσπου πριν από λίγες μέρες εξαφανίστηκαν οι δυο κάδοι και αναγκαστήκαμε όπως παλιά να  βολευόμαστε με τον έναν αλλά φυσικά υπέρχειλο !
 
Πριν περάσει μια εβδομάδα εξαφανίστηκε και ο ένας και  τελευταίος της πολύπαθης  διασταύρωσης. (Παρόμοιο περιστατικό εξαφάνισης κάδου παρατηρήθηκε και δίπλα στο 6ο Δημ. Σχολείο Κομοτηνή).
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, μας ενημέρωσαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις εξαφανίσεις των κάδων, πρώτα των δυο κι έπειτα του ενός.
 
Στη συνέχεια εξαφανίστηκε και ο μπλε κάδος, γιατί φαίνεται δεν άντεχε τη μοναξιά!
 
Συμπέρασμα: Μια πιθαμή μακριά από εμάς (ο κάδος εννοείται) κι όπου θέλει ας είναι.
 
Υ.Γ.1.  Πριν από δυο τρεις δημαρχιακές θητείες κυκλοφορούσε στην πόλη μας κι ένα πλυντήριο  κάδων. Πόσες θητείες απαιτούνται ακόμη, (αν έχει βλάβη) για να επισκευαστεί;
 
Υ.Γ.2.  Διαβάσαμε τελευταία ότι θα τοποθετηθούν ημιυπόγειοι κάδοι απορριμμάτων. Ας ελπίσουμε ότι  αυτοί θα μένουν σταθεροί στις θέσεις τους.
 
Υ.Γ.3.
« Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» και πρόκληση ταυτόχρονα για το νεοεκλεγέντα  Δήμαρχο και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου για συναινετική λύση σε ένα θέμα που αγγίζει  τη δημόσια υγεία και ειδικά τα καλοκαίρια. 
 
Ένας  δημότης».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.