Αεροψεκασμοι σε 40.000 στρεμματα εγιναν τον Μαιο στη Ροδοπη

Λόγω των πολλών βροχοπτώσεων - Συνεχίζονται κανονικά οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών τόσο με επίγεια, όσο και με εναέρια μέσα

Από τις 27 Μαρτίου ξεκίνησαν φέτος οι δράσεις του έργου της ολοκληρωμένης καταπολέμησης των κουνουπιών σε θέσεις του φυσικού, αγροτικού, περιαστικού και αστικού περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
 
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η ολοκληρωμένη καταπολέμηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προνυμφοκτονία, δηλαδή την εξόντωση των προνυμφών των κουνουπιών στους χώρους αναπαραγωγής τους, με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων σκευασμάτων που εφαρμόζονται είτε από επίγεια συνεργεία είτε με εναέρια μέσα(ελικόπτερα).
 
Δευτερευόντως πραγματοποιείται και καταπολέμηση των ενήλικων κουνουπιών (ακμαιοκτονία). Οι ενέργειες καταπολέμησης εκτελούνται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα από εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται στους αναδόχους του έργου.
 
Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιούνται αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας σε μεγάλες εστίες και υγροτοπικά συστήματα στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον όπου αναπτύσσονται συνήθως πληθυσμοί από προνύμφες κουνουπιών. 
 
Κατά το μήνα Μάιο, όταν και υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις, τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων οδήγησαν σε αεροψεκασμούς, συνολικά σε 40.000 στρέμματα. Εντός του Ιουνίου, οι αντίστοιχες δράσεις συνεχίζονται σε 10.000 στρέμματα χέρσων ακαλλιέργητων εκτάσεων.
 
Όπως τόνισε ο κ. Τσαλικίδης, οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, συνεχίζονται κανονικά.
 
«Επιχειρούμε με σχέδιο, συστηματικά και μεθοδικά, με συνδυασμό επίγειων και εναέριων μέσων. Με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών, προσβλέποντας και στη συμβολή των πολιτών. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών, είναι προτεραιότητά μας. Αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής, παράλληλα με τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την τοπική μας οικονομία» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.