Σωστη προστασια απο τον ηλιο για προφυλαξη απο το μελανωμα

Τα πιο κοινά λάθη προστασίας αλλά και η ανάγκη της πρόληψης - Στο επίκεντρο εκδήλωσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και του Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής»

Τη σημασία της σωστής προστασίας από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, που μπορεί να επιφέρουν πολλά προβλήματα αλλά ακόμα και μελάνωμα, τόνισαν οι συμμετέχοντες στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Το ΜΕΛΑΝΩΜΑ στην παιδική ηλικία και στους ενήλικες: Πρόληψη-Προστασία-Αντιμετώπιση» που διοργάνωσαν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής» σε συνεργασία με την Frezyderm το απόγευμα της Δευτέρας στη Λέσχη Κομοτηναίων.
 
Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος του ΦΣ Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδούλα Κοκκινάκη.
 
Ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν υποχρέωση να στέλνουν μηνύματα προς τους συμπολίτες τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και κάθε μορφή καρκίνου, για αυτό έγινε η ενημέρωση για το μελάνωμα από δύο δερματολόγους και μια φαρμακοποιό.
 
Οι Φαρμακοποιοί έχουν κατά κύριο λόγο το κομμάτι του αντηλιακού, δίνοντας συμβουλές για το είδος που θα επιλεγεί και τον δείκτη προστασίας ανάλογα με αυτόν που θα το χρησιμοποιήσει, και θεωρεί πως η εκδήλωση θα προσφέρει στον τόπο.
 
Η κ. Κοκκινάκη ευχαρίστησε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, που είναι πάντα ανοιχτός σε όλες τις εργασίες που κάνουν, αλλά και τις δερματολόγους που μίλησαν για το θέμα του μελανώματος.
 
Άλλωστε και ο σύλλογος έχει 4 μέλη τα οποία είχαν μελάνωμα, και ευτυχώς το πρόλαβαν σε πολύ πρώιμο στάδιο ώστε με ένα απλό χειρουργείο να μην χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία.
 
Αυτό, τόνισε, δείχνει πως η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, για αυτό και κάνουν ενημερώσεις σαν και αυτή της Δευτέρας. 

Γνωριμία με τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο σε μικρή ηλικία 

Το μελάνωμα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, σημείωσε η κ. Παρασκευή Δ. Σακαλή-Παιδαράκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γιατί το μελάνωμα έχει αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
«Πρέπει να μάθουμε ποια είναι η επίδραση του ήλιου  στο δέρμα μας, ώστε να ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα προστασίας, τι μέτρα πρέπει να παίρνουμε» τόνισε, επικεντρώνοντας την ομιλία της στο θέμα του μελανώματος στα παιδιά.
 
Θεωρεί μάλιστα πως είναι σημαντικό να μάθουν από νωρίς τα παιδιά τα μέτρα αυτά προστασίας, και να γίνει τρόπος ζωής να βάζουν το αντηλιακό τους, να φοράν καπέλο και γυαλιά ώστε να έχουμε αύριο υγιείς νέους και ενήλικες.
 
Πολλές φορές, ανέφερε, οι γονείς προσπαθούν να επιβάλλουν τα μέτρα χωρίς να τα επιβάλλουν οι ίδιοι, και τα παιδιά αντιδρούν γιατί δεν βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο, ενώ ως νέοι, γνωρίζουν τα μέτρα αλλά δεν τα εφαρμόζουν.
 
Όσο για το μελάνωμα, έχει μια ιδιαιτερότητα στα παιδιά, γιατί ενώ στους ενήλικες βλέπουμε ένα σπίλο (ελιά) να μεταβάλλεται, στα παιδιά, λόγω της ανάπτυξής τους, οι σπίλοι μεταβάλλονται φυσικά, κάνοντας πιο δύσκολο να ξεχωρίσει το μελάνωμα.
 
Για αυτό και χρειάζεται τακτικός δερματολογικός έλεγχος σε παιδιά που έχουν σπίλους, παιδιά που έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή παιδιά που εκτίθενται στον ήλιο. 

Αυξημένα τα κρούσματα μελανώματος 

Για το μελάνωμα στους ενήλικες και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν μίλησε η κ. Μαριλένα Τοπαλίδου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, μιας και δυστυχώς αυξάνονται πάρα πολύ τα κρούσματα στις μέρες μας.
 
Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο, σωστή προστασία αλλά και αυτοεξέταση, ώστε να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές.
 
Το μελάνωμα μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα σε πρώιμο στάδιο, παρά μόνο μια μελαγχρωματική βλάβη, η οποία αλλάζει και μεγαλώνει. Για αυτό και θα πρέπει να εξεταστεί από το αρμόδιο γιατρό, ώστε να εντοπιστεί το νωρίτερο δυνατό.
 
Στο πλαίσιο της πρόληψης πάντως τόνισε πως θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το δερματολόγο για να δει τους σπίλους μας, ώστε να καθορίσει, αν έχουμε κακοήθη βλάβη που χρίζει περαιτέρω εξέταση.
 
Άλλωστε όταν το μελάνωμα είναι σε αρχόμενο στάδιο είναι πλήρως ιάσιμο, για αυτό και θα πρέπει να εντοπιστεί νωρίς.
 
Υπάρχουν βέβαια και άτομα με αυξημένους παράγοντες κινδύνου, άτομα που μπορεί να έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, να έχουν στην οικογένεια άτομα που έχουν νοσήσει από μελάνωμα ή παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
 
Επίσης υψηλές ομάδες κινδύνου είναι αυτές που έχουν εκτεθεί ή εκτίθενται για μεγάλο διάστημα στον ήλιο, ακόμα και αν δεν είναι όλο το σώμα τους εκτεθειμένο.
 
Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να προσέχουμε την συμπεριφορά μας στον ήλιο και την χρήση του αντηλιακού, μιας και πολλοί δεν χρησιμοποιούν την επαρκή ποσότητα που θα έπρεπε, αλλά και δεν το ανανεώνουμε με τη συχνότητα που θα έπρεπε.
 
«Μέσα σε δύο ώρες θα πρέπει να ανανεώνεται, και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, μιας και από έρευνες που έχουν γίνει έχει εντοπιστεί ότι χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα που χρησιμοποιούν τα εργαστήρια για να βγάλουν το δείκτη προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Γενικότερα το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται από όλα τα άτομα που όχι μόνο πηγαίνουν στη θάλασσα αλλά και κάνουν εργασία σε εξωτερικούς χώρους, μαζί με καπέλο, προστατευτικό ρουχισμό αποφεύγοντας τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη. 

Προσοχή στην σωστή χρήση του αντηλιακού 

Τέλος η κ. Χρυσούλα Γκούσκου, Φαρμακοποιός, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Διασφάλισης Ποιότητας της Frezyderm μίλησε πιο εξειδικευμένα για τις ιδιότητες που έχει ένα σύγχρονο αντηλιακό, και πόσο σημαντικό είναι, πέρα από τη χρήση του, να το βάζουμε στη σωστή ώρα, και τη σωστή ποσότητα, γιατί όλοι τελικά κάνουμε λάθος στο πώς το χρησιμοποιούμε.
 
Όπως ανέφερε, το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται ανά δίωρο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο, και να βάζουμε τόση ποσότητα ώστε να εξαντλείται μια συσκευασία ανά δέκα μέρες.
 
Επιπλέον ό,τι ανοίξει σε μια χρονιά, θα πρέπει να καταναλώνεται το ίδιο καλοκαίρι, ή να απορρίπτεται.
 
Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε την κουλτούρα της ηλιοπροστασίας, με πιο τρανταχτή απόδειξη, κατά τη γνώμη της, ότι η αγαπημένη ώρα της Ελληνικής οικογένειας να πάει για μπάνιο, είναι 1 η ώρα, όταν δεν θα έπρεπε να βγαίνει κανένας στον ήλιο, ούτε μικρός ούτε μεγάλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.