Οι μαθητες του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνης καινοτομουν κατασκευαζοντας ενα ηλεκτροκινητο αυτοκινητο (+Βιντεο)

Δείτε την πρώτη βόλτα του στους διαδρόμους του σχολείου

Τα ΕΠΑΛ βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καθώς αυξάνεται τόσο η συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ενέργειες που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων των μαθητών και παράλληλα την εξωστρέφεια της δουλειάς που γίνεται στις σχολικές αίθουσες.

Έτσι λοιπόν, το Εργαστηριακό Κέντρο του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο κατόπιν συνεργασίας πολλών Τομέων του ΕΠΑΛ, με τους καθηγητές και τους μαθητές να αποδεικνύουν πως γίνεται πραγματικά εξαιρετική δουλειά, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της Διευθύντριας του Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής κ. Μαίρης Δαργινίδου πως «τα ΕΠΑΛ δημιουργούν και γίνεται ποιοτικό έργο».

Ευάγγελος Μισιρλής – Θανάσης Κασάπης «Για πρώτη φορά εργάστηκαν συντονισμένα πολλοί Τομείς για την δημιουργία ενός άρτιου αποτελέσματος»

Για το εγχείρημα μίλησαν οι υπεύθυνοι καθηγητές κ. Ευάγγελος Μισιρλής και Θανάσης Κασάπης, οι οποίοι στάθηκαν στο γεγονός πως για πρώτη φορά συνεργάστηκαν πολλοί τομείς για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου. «Το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας ¨Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ¨  με τη συνεργασία του ιδρύματος ¨ΝΟΗΣΙΣ¨ και της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με τη συνεργασία όλων των τομέων του ΕΠΑΛ» ανέφερε αρχικά ο κ. Μισιρλής αναλύοντας στη συνέχεια όλους τους τομείς που συμμετείχαν για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος. «Ο Τομέας Μηχανολογίας ανέλαβε την κατασκευή του πλαισίου, του συστήματος διεύθυνσης και πέδησης αυτού του οχήματος, ο Τομέας Ηλεκτρονικής ανέλαβε τα συστήματα κίνησης και όλα τα σχετικά με το ηλεκτρολογικό κομμάτι ενώ ο τομέας Δομικών έργων ανέλαβε το σχεδιασμό και την αποτύπωση στο χαρτί της κατασκευής» εξήγησε ο κ. Μυσιρλής για να συμπληρώσει ο κ. Κασάπης πως το ιδιαίτερο σε αυτό το πρόγραμμα είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά συνεργάστηκαν μαθητές από όλους τους τομείς, καθώς και στο παρελθόν  υπήρχαν κατασκευές από κάθε τομέα αλλά πρώτη φορά υπήρχε συνεργασία για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.  Για την κατασκευή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου συμμετείχαν κυρίως παιδιά από την Α΄ λυκείου για να γίνει μία αρχή για να επιλέξουν τους τομείς, υπήρχαν όμως και βοηθοί από την Β΄ λυκείου με περισσότερες γνώσεις με την βοήθεια των οποίων δούλεψαν και τα παιδιά της Α΄ λυκείου. Τα αντικείμενα που δουλεύτηκαν ήταν η επεξεργασία μετάλλου είτε με ηλεκτροκόλληση είτε με δίσκους είτε με όλες τις τεχνικές που γνωρίζουν οι μηχανολόγοι ενώ  από τα τμήματα της Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής  ανέλαβαν τη διαχείριση του ψηφιακού συστήματος ελέγχου και το κινητήριο σύστημα που χρειάζεται μεγαλύτερη ισχύ ενώ  αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διαχείρισης των κομματιών είναι και η ανακύκλωση, καθώς για την κατασκευή του οχήματος χρησιμοποιήθηκαν ήδη χρησιμοποιημένα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Νεκτάριος Δαπέργολας «Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο είναι μία ακόμα απόδειξη πως στα ΕΠΑΛ γίνεται σημαντικό έργο»

Για το έργο αλλά και γενικότερα για την προσπάθεια που γίνεται στα ΕΠΑΛ μίλησε ο Διευθυντής του  1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος επισήμανε με ικανοποίηση πως υπάρχει μία συνέχεια στην εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του Σχολείου και του 1ου Εργαστηριακού κέντρου με στόχο τη διεύρυνση αυτής της εικόνας που έχει το σχολείο μας στην τοπική κοινωνία. «Πρόκειται για τη συνέχιση της προσπάθειας εξωστρέφειας που ξεκίνησε με την έκθεση που πραγματοποιήθηκε πριν το Πάσχα και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία» ανέφερε αρχικά ο κ. Δαπέργολας, τονίζοντας πως  τα ΕΠΑΛ αναβαθμίζονται συνεχώς και παράλληλα παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα ως προς την εισροή μαθητών. «Οι μαθητές των ΕΠΑΛ μπορούν να εξελίξουν την τέχνη, παίρνουν πτυχίο επιπέδου ΙΕΚ και μπαίνουν στην αγορά εργασίας αποκτώντας εμπειρία και κάνοντας πρακτική» επισήμανε ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ καλώντας τους μαθητές που έχουν κλίση σε συναφή επαγγέλματα να μην διστάσουν να εμπιστευτούν τα ΕΠΑΛ. «Υπάρχουν κάποιες χρηματοδοτήσεις από το κράτος για σχέδια δράσης, πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένο αυτό το όχημα» επισήμανε ο κ. Δαπέργολας και υποσχέθηκε πως η δουλειά θα συνεχιστεί  ώστε να γίνονται καλύτεροι κάθε χρόνο και να υπάρχει καλύτερη παρουσία προς τα έξω. «Υπήρχε εσωστρέφεια τα προηγούμενα χρόνια, όπως και μία προκατάληψη καθώς τα ΕΠΑΛ θεωρούνταν  περιθωριακά σχολεία ενώ ήταν τα μόνα που  έδιναν επαγγελματική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Δαπέργολας σημειώνοντας πως σε αυτήν την φάση τα ΕΠΑΛ βρίσκονται στην καλύτερη τους κατάσταση.

Μπαίνει στο πρόγραμμα από την σχολική χρονιά 2019/20 ο Τομέας Γεωπονίας

Ο κ. Δαπέργολας επισήμανε, κλείνοντας, πως οι τομείς επεκτείνονται την επόμενη χρονιά, καθώς εγκρίθηκε ο Τομέας Γεωπονίας, που θα απευθύνεται στα παιδιά που έχουν κλίση στην αγροτική καλλιέργεια. «Θεωρούσαμε αδιανόητο στον τρίτο μεγαλύτερο κάμπο, σε μία κατεξοχήν αγροτική  περιοχή να μην υπάρχει ένας αντίστοιχος τομέας» τόνισε ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ επισημαίνοντας πως «με την ειδικότητα φυτικής παραγωγής δίνουμε μία ακόμα επαγγελματική διέξοδο προς αυτήν την κατεύθυνση για άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν τον αγροτικό τομέα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.