Εκδηλωση για τα 100 χρονια απο την αποβιβαση του ελληνικου στρατου στη Σμυρνη

Παρασκευή 7 Ιουνίου, Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και η ημερήσια εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, διοργανώνουν εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφ. Δημοκρατίας 335, Αλεξανδρούπολη).
 
Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος ως ομιλητές ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, ο κ. Αθανάσιος Γαλάνης, Στρατηγός ε.α., και η κ. Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής στο ΔΠΘ. 

Οι ομιλίες… 

Στην εκδήλωση, πρώτον, ο κ. Αντωνόπουλος θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής εκείνης να αναθέσουν στην Ελλάδα την εντολή τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στο «βιλαέτιο Αϊδινίου», δηλαδή σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Μικράς Ασίας. Δεύτερον, ο κ. Γαλάνης θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τους λόγους για τους οποίους επελέγησαν οι συγκεκριμένες μονάδες του ελληνικού στρατού που εστάλησαν στη Σμύρνη, να παρουσιάσει την αποβίβαση του στρατού στις 2/15 Μαΐου 1919, καθώς και τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στην πόλη. Τρίτον, η κ. Μαραγκοζάκη θα παρουσιάσει την εικόνα της Σμύρνης του 1919, τη δημογραφική δηλαδή σύσταση της πόλης, το πολεοδομικό συγκρότημα, τις συνοικίες (ελληνορθόδοξη, αρμενική, μουσουλμανική κ.ά.), τα κυριότερα μνημεία, τα δημόσια κτίρια και τους χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.