Χρηματοδοτηση προς τους Δημους για την διχρονη προσχολικη εκπαιδευση ζητουν βουλευτες του ΚΚΕ

Με αφορμή τα προβλήματα που προκλήθηκαν την πρώτη χρονιά εφαρμογή της και την επικείμενη επέκτασή της

Μέτρα για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και η χρηματοδότηση για την ορθή εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής ζητούν με ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών 8 βουλευτές του ΚΚΕ.
 
Αφορμή για την ερώτηση ήταν τόσο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη χρονιά εφαρμογής της, αλλά και αυτά που αναμένεται να δημιουργηθούν με την επέκτασή της και σε ακόμα περισσότερους δήμους από την επόμενη χρονιά.
 
Η ερώτηση έχει ως εξής:
 
«Η πρώτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής βαίνει προς το τέλος της,  και οι ελλείψεις, τα κενά που προκύψανε, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ήταν  μεγάλα, και αυτό είναι εύλογο αφού  η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει το παραμικρό υποστηρικτικό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη, επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφτούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της.
 
Πλειοψήφησαν τα υπερπληθή τμήματα, στα υπάρχοντα παλιά και ασυντήρητα κτίρια, αφού δεν δημιουργήθηκαν καινούργια και η χρηματοδότηση, προς τις σχολικές επιτροπές, κινήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.
 
Φέτος, επεκτείνεται η υλοποίηση  της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους και από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμού, προεξοφλώντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να την εφαρμόσουν. Αλήθεια, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία αιθουσών και κτιριακών παρεμβάσεων, από που προκύπτει αυτή η δυνατότητα για τη φετινή σχολική χρονιά;
 
Όμως, ολοκληρώνοντας τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, όπου εφαρμόζεται  το μέτρο,  τα παιδιά, σε πολλές περιοχές, είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων θέσεων. Για τα υπεράριθμα αυτά προνήπια δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη, ενώ ακόμα και αυτή η “άθλια” μεθόδευση για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές γυμνασίων και λυκείων ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους δεν έχει προχωρήσει. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι  η εξόφθαλμη απραξία του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί σε τετελεσμένα αδιέξοδα τους γονείς στρέφοντάς τους, όσους μπορούν να πληρώσουν, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
 
Από την άλλη, η ίδια εικόνα  καταγράφεται και στους δήμους, αφού η κυβέρνηση, ψευδώς ισχυρίζονταν, ότι με την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης στα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν θέσεις για να φοιτήσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς να έχει δώσει την παραμικρή επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να προσλάβουν προσωπικό, να δημιουργήσουν νέους παιδικούς  σταθμούς. Επομένως, ούτε για τα βρέφη έχουν δημιουργηθεί θέσεις για να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς οδηγώντας,  για άλλη μια χρονιά, χιλιάδες βρέφη  εκτός δομών.
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
 
Να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, κτιριακές εγκαταστάσεις, για  υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά αυτών των ηλικιών.
 
Να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση προς τους δήμους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες φοίτησης για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.