Η κουζινα της Ροδοπης ανοιγει τα φτερα της

Η δυναμικότητα του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής αναδείχθηκε μέσα από το πρόγραμμα Medflavors - Να γνωρίσουν ελληνικές συνταγές είχαν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από την Ισπανία που ήρθαν στην Κομοτηνή

Τοπικές παραδοσιακές συνταγές από τη Θράκη αλλά και όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επισκέπτες από την Ισπανία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Ιουνίου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο Medflavors: «Creating gastronomy Experiences for the designation of the Mediterranean nutrition value and the development of a tourism thematic network», το οποίο είχε εταίρους από την Βαλένθια της Ισπανίας και την Κύπρο.
 

Η παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Diamond, αποτελούσε μέρος ενός διήμερου workshop που διοργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης που ήταν και επικεφαλής εταίρος του, μέσα από το οποίο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου καθώς  και της πρότασης για  τη δημιουργία ενός νέου καινοτόμου θεματικού  γαστρονομικού  προϊόντος.
 
Να υπενθυμίσουμε πως προ μερικών μηνών αρκετοί επαγγελματίες από τη Ροδόπη είχαν βρεθεί στο Centro Superior Hosteleria Mediterraneo, όπου είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους εκπαιδευόμενοι για μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του.
 
Το όλο ταξίδι αποτέλεσε την αφορμή για την γνωριμία με μια διαφορετική κουλτούρα τόσο στο φαγητό όσο και την παρουσίασή του, κάτι που θέλουν να μεταφέρουν και στην περιοχή μας. 

Βασικός πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης η Γαστρονομία 

Στόχος του έργου ήταν η ανάδειξη της γαστρονομίας ως βασικού πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, για αυτό και στην παρουσίαση της Τετάρτης επιδείχθηκαν παραδοσιακές συνταγές που μπορούν να αναδειχθούν.
 
Γενικότερα θέλουν να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν για την περιοχή μας, μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά και από το οποίο οι εστιάτορες που συμμετείχαν αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες.
 
Για αυτό και στόχος του Επιμελητηρίου είναι να συνεχίσει να αξιοποιεί τέτοιες χρηματοδοτήσεις ώστε να μπορούν τα μέλη του να αποκομίζουν σημαντικές εμπειρίες και να στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
 
«Η γαστρονομία είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, μιας και θεωρούμε ότι έχουμε εξαιρετικές επιχειρήσεις, τοπικά προϊόντα και συνταγές, που πρέπει να αναδείξουμε για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στην Κομοτηνή και τη Ροδόπη» σημείωσε, θέλοντας να αναδείξει όλο αυτό το τουριστικό προϊόν που δημιουργείται.
 
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη στο ξενοδοχείο Ίσμαρος στη Μαρώνεια, με παραδοσιακές συνταγές αλλά και τοπικά προϊόντα, ενώ το Επιμελητήριο θα αξιοποιήσει όλα τα συμπεράσματα και τα στοιχεία του προγράμματος προς όφελος τόσο της περιοχής όσο και των μελών. 

Ενθουσιασμός για τη Ροδόπη και την κουζίνα της 

Το παρόν στην παρουσίαση έδωσαν και στελέχη από τη Βαλένθια, μεταξύ των οποίων οι συντονίστριες του προγράμματος από το Centro Superior Hosteleria Mediterraneo με έδρα τη Βαλένθια, η κ. Noemi Marrone και η κ. Moana Costanzo, που δήλωσαν πως έχουν ενθουσιαστεί από όλη την εμπειρία τους αλλά και την επίσκεψή τους στην Κομοτηνή.
 
Όπως ανέφερε η κ. Noemi Harroneαυτή είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Κομοτηνή, και ενθουσιάστηκαν με την εμπειρία τους σε αυτή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Κομοτηνή, με τους διοργανωτές να τους έχουν προετοιμάσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα επισκέψεων.
 
Έτσι βρέθηκαν στον Άγιο Νικόλαο, την παραλία Φαναρίου, ενώ και το πρωί της Τετάρτης έφαγαν ένα πολύ πλούσιο ελληνικό πρωινό με γιαούρτι και άλλα ελληνικά προϊόντα.
 
Μέσα από το όλο πρόγραμμα θέλησαν να γνωρίσουν νέες στρατηγικές μαγειρέματος και τεχνικές, παρόλο που στη διάρκεια του κατάλαβαν πως οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών δεν είναι τόσο μεγάλες.
 
Άλλωστε και οι δύο είναι Ιταλίδες, και έτσι έχουν δει πως οι συνταγές αλλά και η κουλτούρα είναι πολύ κοντά στη δική τους.
 
Πάντως θεωρούν πως το πρόγραμμα ήταν πολύ χρήσιμο, μιας και προωθούσε την κουλτούρα μαζί με το φαγητό, το οποίο βέβαια λάτρεψαν, και γενικά είχαν μια πολύ θετική εμπειρία, και θα ήθελαν να την επαναλάβουν.
 
Ιδιαίτερα όμορφη περιοχή, εκφράζοντας και την έκπληξή της για το γεγονός ότι είναι άγνωστη σε σχέση με άλλα πιο τουριστικά μέρη, χαρακτήρισε τη Ροδόπη και τη Θράκη η έτερη συντονίστρια κ. Hoana Costanzo.
 
Και αυτή παρατήρησε πως το φαγητό τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ισπανία έχει πολλές ομοιότητες με το ελληνικό, ενώ της άρεσαν όλα τα πιάτα που δοκίμασε κατά την παραμονή της εδώ. 

Δείγματα της Θρακιώτικης και της ελληνικής κουζίνας 

Τα πιάτα που προετοιμάστηκαν ανέλυσε ο κ. Αντώνης Καμπουρίδης, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, θέλοντας να δώσει χαρακτηριστικά δείγματα τόσο της Θρακιώτικης, όσο και της ελληνικής κουζίνας.
 
Ανάμεσα στις συνταγές ήταν ο Θρακιώτικος Σαρμάς, κόκκορας κρασάτος με θρακιώτικες χυλοπίτες σαρδέλες παντρεμένες, με τις σαρδέλες να έχουν αλιευτεί στο θρακιώτικο πέλαγος και να μαγειρεύονται με ντομάτα και κρεμμυδάκι.
 
Επίσης παρασκεύασαν και γύρο, επιδεικνύοντας πώς γίνεται, ενώ παρασκεύασαν και εκμέκ κανταΐφι.
 
Όλα τα πιάτα προετοιμάστηκαν επιτόπου, με τους φιλοξενούμενους να γνωρίζουν από κοντά τον τρόπο που παρασκευάζονται, όπως και καταναλώθηκαν επιτόπου, ώστε να ανταλλάξουν εντυπώσεις με τους υπόλοιπους.
 
Αυτό που παρατηρούν περισσότερο οι φιλοξενούμενοι, σημείωσε ο κ. Καμπουρίδης, είναι τόσο τα υλικά που δεν ξέρουν, όπως οι χυλοπίτες ή ο σαρμάς και γενικά τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας.
 
Άλλωστε στη συνέχεια θα τους δώσουν τις συνταγές, με τον κ. Καμπουρίδη να εκφράζει την ελπίδα πως, όπως η ελληνική αποστολή όταν επέστρεψε από την Ισπανία έκανε μια ισπανική βραδιά, έτσι και οι Ισπανοί θα μπορέσουν να κάνουν μια ελληνική βραδιά όταν επιστρέψουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.