Το πρασινο στον εκλογικο χαρτη

Απαρατήρητα

Μπορεί και η Περιφέρειά μας, ένεκα των σχετικών αποτελεσμάτων στην «μητέρα» των μαχών αυτής της εκλογικής διαδικασίας, ήτοι των ευρωεκλογών – εξαιρουμένων της Ροδόπης και της Ξάνθης– , να βάφτηκε μπλε, στα χρώματα δηλαδή της ΝΔ, ωστόσο σε έναν αντίστοιχο χρωματικό χάρτη για τις δημοτικές εκλογές, θα υπερτερούσε το πράσινο. Το χρώμα του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ.
 
Και αυτό καθότι από τους πέντε δήμους που αποτελούν «πρωτεύουσες» των Περιφερειακών Ενοτήτων, τρεις νικητές του δεύτερου γύρου και επομένως οι νέοι δήμαρχοι αυτών, είναι υποψηφιότητες οι οποίες είχαν λάβει την στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
 
Το πράσινο λοιπόν χρώμα επαναφέρει με την νίκη του αρχικά ο νέος Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος μέχρι και προσφάτως ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη. Ακολούθως ο «εκλεκτός» του ΚΙΝΑΛ στον Έβρο Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος μάλιστα έκανε και την μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας τον Δήμο Αλεξανδρούπολης από τον Βαγγέλη Λαμπάκη, ενώ την τριάδα ολοκληρώνει ο Θόδωρος Μουριάδης στην Καβάλα που με το επίσημο χρίσμα του ΚΙΝΑΛ άφησε στην δεύτερη θέση την Δήμητρα Τσανάκα.
 
Στον Δήμο Δράμας φίλα προσκείμενη ως παράταξη στο ΚΙΝΑΛ, λόγω της παρουσίας αρκετών στελεχών του στο ψηφοδέλτιο θεωρούνταν  η παράταξη του πρώην βουλευτή του Ποταμιού Κυριάκου Χαρακίδη, ο οποίος πέρασε μεν στην δεύτερη Κυριακή αλλά δεν κατάφερε να «ανατρέψει» την πρωτιά του Χριστόδουλου Μαμσάκου, ενώ στον Δήμο Ξάνθης ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος που επίσης είχε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ έμεινε εκτός δεύτερης Κυριακής, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.
 
Στον εκλογικό χάρτη των δημοτικών λοιπών εκλογών θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η  ΠΑΜ-Θ τουλάχιστον ως προς τους μεγάλους δήμους της βάφτηκε πράσινη, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο εξελέγησαν συνολικά 87 δήμαρχοι που είτε είχαν την επίσημη υποστήριξη από το ΚΙΝΑΛ, είτε προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της παράταξης. Αν μη τι άλλο ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και ενδεχομένως μη αναμενόμενο.
 
Ίσως ακόμα και ένα δείγμα της «επανόδου» της πάλαι ποτέ ισχυρής παράταξης στα της πολιτικής ζωής του τόπου για τους πιο αισιόδοξους μεταφραστές του αποτελέσματος… σίγουρα όμως μια ισχυρή απάντηση σε όσους έθεταν εν αμφιβόλω την πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.