Επικρατησε το Μειονοτικο Κομμα στη Θρακη

Για άλλη μια φορά στις Ευρωεκλογές το μειονοτικό κόμμα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη ήρθε πρώτο. Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι, που στις εθνικές εκλογές είχαν ψηφίσει κατά 80% το ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ψήφισαν το κόμμα «Ειρήνης και Φιλίας» αφήνοντας να φανεί η απογοήτευσή τους.

Μετά τις εθνικές εκλογές και την εκλογή τριών κυβερνητικών μειονοτικών βουλευτών, πίστευε η μερίδα αυτή των ψηφοφόρων ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα λιμνάζοντα προβλήματά της. Αυτά ήταν η βασική εκπαίδευση των παιδιών της και η θρησκευτική ηγεσία της.

Η κυβέρνηση όρισε επικεφαλής της εκπαίδευσης άτομο προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ και με την αντικατάσταση της θρησκευτικής ηγεσίας της ασχολήθηκαν υπάλληλοι του υπουργείου, ορισμένοι από την Ιερά Σύνοδο και οι κυβερνητικοί εθνικιστές του ΠΡΑΤΤΩ του κ. Κοτζιά. Όσες προσπάθειες έκανε ο υπουργός παιδείας να αλλάξει κάτι σταματούσε σε τοπικές πολυεπίπεδες αντιδράσεις. Έκλεισαν όλα τα ιδιωτικά δίγλωσσα νηπιαγωγεία και επί μήνες δεν λειτουργούσαν τα πέντε πιλοτικά δίγλωσσα κρατικά νηπιαγωγεία που ξεκίνησε το υπουργείο αντιμετωπίζοντας απεργίες εργαζομένων, κομματικές αντιδράσεις και εργατικές κινητοποιήσεις.

Αντικαταστάθηκε ο διορισμένος θρησκευτικός ηγέτης (Μουφτής) από τοποτηρητή που τον εγκατέστησε άτομο του υπουργείου, εκλεκτό του μακαριστού Χριστόδουλου, που στο παρελθόν είχε αποχωρήσει επιδεικτικά από ημερίδα που είχε οργανώσει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το σύλλογο επιστημόνων της μειονότητας.

Μηχανισμός από ανθρώπους του ΠΡΑΤΤΩ ασχολήθηκε με μειονοτικές ομάδες, εντόπισε μια ομάδα Αλεβιτών (θρησκευτική μουσουλμανική αίρεση) και τους τοποθέτησε ως έμμισθους ιεροκήρυκες σε άλλα μειονοτικά χωριά. Για να πλησιάσει ο αναγνώστης το θέμα αυτό είναι σαν να διορίζονται θεολόγοι στα χριστιανικά σχολεία από την ομάδα των χιλιαστών.

Αυτό το θεώρησε μεγάλη επιτυχία του ο υπουργός εξωτερικών κ. Κοτζιάς και δήλωσε δημοσίως ότι διέσπασε τη μειονότητα και οι Αλεβίτες ακολουθούν το Ελληνικό κράτος.

Με τα λίγα παραδείγματα που αναφέρονται εξηγείται η αντίδραση και η συσπείρωση της μειονότητας αντίθετα στην κυβέρνηση. Οι 60.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, τώρα ψήφισαν το κόμμα τους δείχνοντας την αντίδρασή τους. Ο αριθμός αυτός είναι το 0,6% του πανελλήνιου ποσοστού. Η διαφορά λοιπόν στις Ευρωεκλογές κατά 0,6% οφείλεται στον κ. Κοτζιά, στα στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ και στους ερασιτεχνισμούς τους.

Ακούγονται δικαιολογίες και ερμηνείες για την αντιδραστική αυτή ψήφο, κυρίως από ειδικούς διαμένοντες στην Αθήνα. Κύρια ερμηνεία είναι ότι τους καθοδηγεί το Τουρκικό προξενείο. Εύκολη και επιδερμική ερμηνεία. Με τη συσπείρωση αυτή η μειονότητα δηλώνει τον αυτοπροσδιορισμό της, την ύπαρξή της αλλά και την απογοήτευσή της από τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση. Οι τρεις κυβερνητικοί μειονοτικοί βουλευτές ήταν θεατές σε όλες αυτές τις κινήσεις. Οι «ειδικοί» που τις χειρίστηκαν απέτυχαν και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα. Φέτος τοποθετήθηκαν πέντε μειονοτικοί υποψήφιοι Ευρωβουλευτές σε διάφορα κόμματα. Αγνοήθηκαν από τους μειονοτικούς ψηφοφόρους.

Το θέμα αυτό θεωρείται ταμπού στην περιοχή και δεν συζητείται. Το χαρακτήρισαν έτσι οι «ειδικοί» που το χειρίζονται για να μην δέχονται κριτική και να μην ελέγχονται πώς ξοδεύουν τα μυστικά κονδύλια.
 

Κομοτηνή, 30 Μαΐου 2019
 
Ο Σ. Παπαναστασίου είναι συνταξιούχος οδοντίατρος και πολιτικός σχολιαστής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.