Ορκωμοσια για 38 αποφοιτους του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας

Έδωσαν τον νενομισμένο όρκο παρουσία φίλων και συγγενών

Ορκίστηκαν την Τρίτη 28 Μαΐου, στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, 38 απόφοιτοι του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο της ζωής τους και ανοίγοντας ένα νέο.
 
Το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη και καθηγητές του τμήματος, καθώς και φίλους και συγγενείς των ορκιζομένων.
 
Τον όρκο ανέγνωσε η πρωτεύσασα Παναγιώτα Μπεκάκου, με βαθμό 8,941, ενώ οι φοιτητές μαζί με τα πτυχία τους παρέλαβαν και τον πάπυρο. 

Να μην ξεχνάτε την Κομοτηνή και το ΔΠΘ 

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους ο Μητροπολίτης συνεχάρη όλους τους, ενώ σημείωσε πως τώρα που έχουν φτάσει σε ένα στόχο που ονειρεύτηκαν, θα συνεχίσουν μια άλλη πορεία, τόσο στη μάθηση, αλλά και στις εξετάσεις της ζωής και την καθημερινότητας.
 
Τους ζήτησε δε να θυμούνται πάντα την πόλη και το πανεπιστήμιο όπου σπούδασαν, και να μην αφήσουν, όπου και αν βρεθούν, να πληγεί αυτό με κανένα τρόπο, και να μην αποδυναμωθεί, μιας και έχει τη δική του ζωή, τη δική του πορεία αλλά και τη δική του σημασία μέσα στην Ελληνική επικράτεια. 

Συνεχείς αναζητητές της γνώσης 

Από την πλευρά της η Κοσμήτορας της Σχολής κ. Καμπάκη Βουγιουκλή τόνισε πως σήμερα ευοδώνεται η προσπάθεια τόσο των φοιτητών, όσο και αυτών που τους στήριξαν.
 
Οι καιροί που ζούμε, ανέφερε, λένε ότι είναι δύσκολοι, όμως δύσκολοι ήταν και οι καιροί για τους προηγούμενους.
 
Ο άνθρωπος, σημείωσε, είναι έτσι φτιαγμένος που να θυμάται τα καλύτερα και να ξεχνάει τα πιο άσχημα, για αυτό και ενθάρρυνε τα παιδιά να βλέπουν την όποια αποτυχία ως πείραμα ή δοκιμή.
 
Οι ίδιοι, ως καθηγητές, τους έδωσαν όσα μπορούσαν, ανάφερε η κ. Καμπάκη Βουγιουκλή και τους ζήτησε να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να ψάχνουν και να μην ντρέπονται για κάτι που δεν γνωρίζουν, για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν, να προσπαθούν, να δοκιμάζουν, να πειραματίζονται, και οπλισμένοι με δύναμη και αισιοδοξία, να φορούν το καλύτερο χαμόγελό τους, και η ζωή θα τους ανταμείψει. 

Πάντα κοντά τους τα μέλη του Τμήματος 

Με μερικές συμβουλές, μερικά «μη» και «πρέπει», αποχαιρέτισε τους απόφοιτους η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Τζιάτζη, η οποία ζήτησε, από όσους θα κληθούν να μορφώσουν νέους ανθρώπους να τους μάθουν ότι η ποιότητα σε ένα κείμενο πειθούς ή απόδειξης δεν είναι απαραίτητα μέγεθος ανάλογο με την ποσότητα.
 
Ο φιλόλογος είχε στο παρελθόν τη φήμη της σχολαστικότητας, της τελειομανίας, σημείωσε, και τους ζήτησε να μην παρασυρθούν από τις δήθεν προοδευτικές φωνές της γλωσσικής «ελευθερίας» και της «ανεκτικότητας», σημειώνοντας πως η γλώσσα θα εξελιχθεί τελικά, αλλά οι φιλόλογοι οφείλουν να διορθώνουν τα γλωσσικά λάθη.
 
Τους ζήτησε δεν να μην αρκεστούν σε όσα διδάχθηκαν στις σπουδές τους, αλλά να έχουν το μεράκι, να γίνουν καλύτεροι φιλόλογοι από τους καθηγητές τους και να είναι έτοιμοι να εργαστούν σκληρά, γιατί είναι πιο σημαντικό για τη μόρφωση ενός νέου να διδαχθεί πώς να μεταφράζει, παρά να του συστήσουν ένα καλό βοήθημα για να αποστηθίσει τη μετάφραση, με μαθητές που δεν παπαγαλίζουν, αλλά είναι ικανοί χειριστές του λόγου και κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες.
 
Η κοινωνία τρέφει όλο και λιγότερη εκτίμηση για τις ανθρωπιστικές σπουδές, άποψη που δεν πιστεύει πως θα ανατραπεί με το να υποβιβάσουν το επίπεδο δυσκολίας των φιλολογικών μαθημάτων, γιατί αν το μάθημα τους είναι υψηλής ποιότητας και καλλιεργεί συγχρόνως και τις φιλολογικές ικανότητες, αλλά και τις υψηλές αξίες στις ψυχές των μαθητών τους, οι ανθρωπιστικές σπουδές θα «ανεβούν» στην εκτίμηση τους και συνεπώς και στην εκτίμηση της αυριανής κοινωνίας.
 
Κλείνοντας τόνισε πως τα μέλη του Τμήματος θα παραμείνουν κοντά τους για ό,τι χρειαστεί και θα χαίρονται να μαθαίνουν για την πρόοδό τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.