Αλλαγη Δημαρχου στην Κομοτηνη, με 6 παραταξεις να διεκδικουν την νικη

Σκληρός ο ανταγωνισμός και στους Δήμους της υπόλοιπης Ροδόπης

Με έξι συνδυασμούς να ρίχνονται στη μάχη της ψήφου την Κυριακή στην Κομοτηνή, παραμένει ζητούμενο ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο, μιας και η νίκη από την πρώτη Κυριακή φαίνεται δύσκολη, με τα τρέχοντα δεδομένα, από τον πρώτο γύρο.
 
Στους άλλους τρείς Δήμους της Ροδόπης, οι αντίπαλοι φαίνεται να προσπαθούν να πλασαριστούν και αυτοί για τον δεύτερο γύρο, παρόλο που κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιατερότητες. 

Ποιος θα διαδεχτεί τον Πετρίδη; 

Το μόνο σίγουρο στην Κομοτηνή, είναι ότι θα αλλάξει ο Δήμαρχος, μιας και με τον κ. Γιώργο Πετρίδη να αποσύρεται (προς το παρόν;) από την αυτοδιοικητική σκηνή, (ο μόνος εν ενεργεία Δήμαρχος Μητροπολιτικού Δήμου της ΑΜΘ αλλά και της Ροδόπης που δεν είναι εκ νέου υποψήφιος) η νέα γενιά θέλει να πάρει τη σειρά της, παρόλο που μερικοί παλιοί, ίσως να έχουν κάτι να πουν για αυτό.
 
Άλλωστε η αλλαγή φαίνεται να είναι στον αέρα, μιας και από τους 6 υποψηφίους Δημάρχους, οι τέσσερις διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των Δημοτών ως επικεφαλής παράταξης, όμως σχεδόν όλοι τους έχουν πρότερη αυτοδιοικητική εμπειρία, την οποία διαθέτει φυσικά και η κ. Ελένη Λαφτσή, η μοναδική επικεφαλής που είναι εκ νέου υποψήφια, ενώ μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία φέρνει και ο πρώην Δήμαρχος κ. Τάσος Βαβατσικλής.
 
Έτσι στις εκλογές της Κυριακής, ο κ. Γιάννης Γκαράνης έχει αντικαταστήσει τον κ. Πετρίδη ως επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» φέρνοντας ξανά πολλούς από τους νυν δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, μαζί με νέα πρόσωπα.
 
Αποφασισμένος να διεκδικήσει το Δήμο όμως είναι και ο κ. Αντώνης Γκαράνης, που συμπληρώνει πλέον μια δεκαετία στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, και τώρα είναι επικεφαλής με την παράταξη της «Σύμπραξης Προοπτικής» έχοντας στις τάξεις του αρκετούς παλιούς συμβούλους και νέους υποψηφίους.
 
Η κ. Ελένη Λαφτσή επανέρχεται ως υποψήφια, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξη της Πολη-τικής Ανατροπής, έχοντας ήδη μια πενταετία εμπειρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Την εμπειρία του όμως στο τραπέζι φέρνει και ο πρώην δήμαρχος κ. Τάσος Βαβατσικλής, που επανέρχεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με την παράταξη «Ξε-κίνημα για την Πόλη» και πολλούς φερέλπιδες υποψηφίους.
 
Το δύσκολο έργο να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο απερχόμενος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης, έχει ο κ. Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος κατέρχεται ως υποψήφιος με την στήριξη του ΚΚΕ.
 
Τέλος για πρώτη φορά ως επικεφαλής θα δοκιμαστεί ο κ. Κώστας Καραΐσκος, μιας και στις εκλογές του 2014 επικεφαλής του «Σπάρτακου» ήταν ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση κατά τη διάρκεια της θητείας. 

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών 

Ανάμεσα σε τέσσερις συνδυασμούς θα κληθούν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι του Δήμου ΜαρωνείαςΣαπών, σε μια αναμέτρηση που ακόμα και οι ανακοινώσεις των συνδυασμών είχαν σασπένς πριν την τελική κατάθεση στο πρωτοδικείο.
 
Εκ νέου υποψήφιος, με την παράταξη «Μαζί για τον τόπο μας» θα είναι ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Σταυρίδης ο οποίος ζητά από τους συμπολίτες του να τον εμπιστευτούν για ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση.
 
Εκ νέου υποψήφιος όμως είναι και ο πρώην Δήμαρχος Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, με την παράταξη Επανεκκίνηση στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, φέρνοντας στην αναμέτρηση πολλά χρόνια εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση.
 
Μια νέα αρχή για το Δήμο θέλει να κάνει ο κ. Απόστολος Ιωάννου, με την Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, που ήταν και ο πρώτος που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.
 
Ο τέταρτος υποψήφιος Δήμαρχος είναι ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης με την παράταξη «Ενότητα Ελπίδα Αλλαγή» ο οποίος θέλει να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο.  

Τέσσερις μετά από πολλά χρόνια στο Δήμο Ιάσμου 

Η πρώτη φορά που βλέπουμε τέσσερις παρατάξεις στον Καλλικρατικό Δήμο Ιάσμου θα είναι οι φετινές εκλογές, με την έλευση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο.
 
Εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, μετά από θητεία 9,5 χρόνων στο Δήμο Ιάσμου και 4 χρόνων στον Καποδιστριακό Δήμο Σώστου είναι ο κ. Ισμέτ Καδή με την παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία, ελπίζοντας να συνεχίσει το σερί του για ακόμα μια φορά.
 
Απέναντι του έχει τέσσερις υποψήφιους, με ένα εξ αυτών, τον κ. Οντέρ Μουμίν, να έχει υπάρξει Δημοτικός Σύμβουλος του κ. Καδή, και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου το 2010, πριν μεταπηδήσει για μια πενταετία στην Περιφέρεια, για να επιστρέψει με αξιώσεις στα του Δήμου με την παράταξη «Εμπρός».
 
Να σπάσει το σερί του θέλει ο πρώην Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Ιάσμου κ. Κυριάκος Αμούντζας με την παράταξη «Όραμα Αναγέννησης», και να μην χάσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, έχοντας δει τον νυν δήμαρχο να κερδίζει και τις δύο προηγούμενες φορές στις οποίες βρέθηκαν αντίπαλοι.
 
Τέλος για πρώτη φορά μετά την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη εμφανίζεται στο Δήμο Ιάσμου η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Σπορίκη. 

Δύο παλιοί και ένας νέος στο Δήμο Αρριανών 

Στο Δήμο Αρριανών, εκ νέου κατέρχεται υποψήφιος ο νυν Δήμαρχος κ. Ριτβάν Αμέτ με την παράταξη Δημοκρατική Δύναμη, ο οποίος το 2014 είχε επικρατήσει του έτερου αντιπάλου του, του κ. Ιμπραήμ Σερήφ, ο οποίος είναι ξανά υποψήφιος με την παράταξη «Μέλλον».
 
Σφήνα ανάμεσα στους δύο φιλοδοξεί να γίνει ο Ερδέμ Χουσεΐν, με την παράταξη «Ενότητα» που διεκδικεί για πρώτη φορά ως επικεφαλής την ψήφο των δημοτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.