Παμε σαν αλλοτε

Η ψήφος των γυναικών ή Πλούταρχος και Βάσω Ευστρατίου

Οι γυναίκες είναι γνωστό ότι δεν ψηφίζουν από πάντοτε. Η πολιτική γαρ ήταν ανέκαθεν αντρικό σπορ. Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε εξάλλου στις 28 Μαΐου του 1952, χωρίς όμως τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Το 1953, σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ήταν η Ελένη Σκούρα («Ελληνικός Συναγερμός»), που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα («Κόμμα Φιλελευθέρων»), υπήρξαν οι δυο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα.
 

Έτσι λέει η ιστορία, όπως τη διαβάζουμε, από το εισαγωγικό σημείωμα της ενότητας με τίτλο «Οι γυναίκες στο δρόμο της Κάλπης», που φιλοξενήθηκε στο τεύχος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, με τίτλο «Ζω τις εκλογές» που εξέδωσε η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης».

Φιλοξενώντας στην ίδια ενότητα δυο μείζονος σημασίας συνεντεύξεις με τον αείμνηστο σήμερα συνταξιούχο συμβολαιογράφο Πλούταρχο Ευστρατίου, του οποίου, από κοινού με τη σύζυγό του Βάσω, καταγράφουμε τις μνήμες τόσο από τις πρώτες μετεμφυλιακές εκλογές –τις «φρικτές» για τους ηττημένους της δημοκρατικής παράταξης– όσο και από την πρώτη συμμετοχή γυναικών σε εκλογική διαδικασία.
 
Οι φωτογραφίες  και μιλούν  όμως και λένε περισσότερα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.