Υποψηφιοι με τον συνδυασμο «Κοινωνια Πολιτων» απαντουν στον ΠτΘ

Εκλογές 2019

Βασίλης Καντές
Ο Βασίλης Καντές γεννήθηκε τον Μάιο του 1974 στην Κομοτηνή. Eίναι  παντρεμένος με τη Δερματολόγο Ζωή Κωστάκη και έχουν μια κόρη 7 ετών. Είναι  πτυχιούχος γεωπόνος με master στην αγροτική  οικονομία και υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης. Εργάζεται  ως γεωτεχνικός από το 2002 σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα δραστηριοποιείται εμπορικά με ατομικές επιχειρήσεις αλλά και ως εκπρόσωπος ξένων εταιριών στον κτηνοτροφικό τομέα. Εργάστηκε ως γεωτεχνικός στην κοινοπραξία καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου και σε εταιρία λιπασμάτων και  στο έργο πιστοποίησης 7200 καπνοπαραγωγών στους νομούς Ροδόπης-Έβρου στο σύστημα πιστοποίησης  AGRO 2.1-2.2. από τις εταιρίες TUV HELLAS και NOVACERT. Σήμερα, εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος στην εταιρία GLOBAL AGRI και είναι υπεύθυνος γεωπόνος σε πρόγραμμα ανάπτυξης και τεχνικής  υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας στη Βουλγαρία της ίδιας εταιρίας. Είναι παραγωγός αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών μέσω συμβολαιακής γεωργίας, διαχειριστής εμπορικής εταιρίας εισαγωγής φυσικών πετρωμάτων ζεόλιθου, μπετονίτη, περλίτη και εμπορικός αντιπρόσωπος ξένων εταιριών στον κτηνοτροφικό τομέα.
 
Αγησίλαος Βεσεξίδης
Ο Αγησίλαος Βεσεξίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στο χωριό της Καρυδιάς όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική –κατέχοντας σήμερα πτυχίο με βαθμό «Άριστα»– αλλά και με τον αθλητισμό, ξεκινώντας με στίβο, συνεχίζοντας με ενόργανη γυμναστική, και καταλήγοντας στις πολεμικές τέχνες όπου μόλις στα 16 του χρόνια, εντάχθηκε στην Εθνική Ελλάδος. Σπούδασε ακόμη «Αυτοματοποιημένα Συστήματα Βιομηχανιών και Εγκαταστάσεων».  Εργάστηκε   σαν δάσκαλος σε ιδιωτικά ωδεία αλλά και σε δημόσιες και ιδιωτικές μπάντες. Ανακηρύχθηκε  ως ο μικρότερος δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών στην Ελλάδα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να διδάσκει και να προάγει τον πολιτισμό των πολεμικών τεχνών αλλά και τις αρχές ενός  δασκάλου πολεμικών τεχνών. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει στην Κομοτηνή το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σεμινάρια με καλεσμένους εισηγητές παγκοσμίου φήμης, τους κορυφαίους στις χώρες τους.
Ο Αγησίλαος Βεσεξίδης είναι παντρεμένος και με τη γυναίκα του έχουν έναν γιο, τον Τιμολέοντα.

Μαρία Πετεινάκη
Η Μαρία Πετεινάκη γεννήθηκε το 1965 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου και εργάστηκε στον Δήμο Ηρακλείου από το 1987 έως το 1991. Το 1992 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κομοτηνή και μετατάχθηκε στον Δήμο Κομοτηνής απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Διετέλεσε μέλος, πρόεδρος και αντιπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Κομοτηνής στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ υπήρξε και αιρετή εκπρόσωπος στην ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα του Συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία», ενώ παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία στον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι». Είναι παντρεμένη με τον Στέφανο Μπακιρτζή, υπάλληλο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και έχουν δύο παιδιά. 

Ταλίπ Ζεϊρά
Η Ταλίπ Ζεϊρά γεννήθηκε το 1991 στην Κομοτηνή, όπου και κατοικεί σήμερα. Τελείωσε το 2ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και πέρασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Νομικής. Στο πανεπιστήμιο υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Τομέα Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών. Ασκεί το επάγγελμα της μάχιμης δικηγορίας ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης από το 2016, όπου και είναι μέλος της Επιτροπής Κτηματολογίου. Επιπλέον, είναι ωρομίσθια στο Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ, με κατεύθυνση το Αστικό Δικονομικό Δίκαιο, για επικουρία των μελών ΔΕΠ του τομέα στο έργο τους, όπου και έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Παράλληλα, έχει τη χαρά να είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής ΔΠΘ με κατεύθυνση το Αστικό Δικονομικό Δίκαιο.

 

1. Ποια ήταν η αφορμή για να δηλώσετε ναι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της «Κοινωνίας Πολιτών» του Γιάννη Γκαράνη;
 
Βασίλης Καντές: Καταλύτης της θετικής μου ανταπόκρισης ήταν η απόφαση του Γιάννη Γκαράνη να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης της «Κοινωνίας Πολιτών» και φυσικά το ήθος  και η καθαρότητα του χαρακτήρα του. Ένας άλλος λόγος που αποτέλεσε επίσης κίνητρο της επιλογής μου,  ήταν η  αποτελεσματικότητα του έργου και κυρίως το συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου, που χάρη στη στρατηγική του πρώην δημάρχου Γιώργου Πετρίδη αλλά και την αποδεδειγμένη εργατικότητα  των  μελών της παράταξης, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να επιτύχουν ένα μικρό θαύμα.

Αγησίλαος Βεσεξίδης: Μετά την πενταετή θητεία μου στο τοπικό συμβούλιο της πόλης και την προτροπή των ανθρώπων που με περιβάλλουν,  πήρα την απόφαση να εκτεθώ στην ψηφοφορία μέσω εκλογικής διαδικασίας. Θεωρώ πως μπορώ να βοηθήσω στα πεπραγμένα της πόλης και να συμβάλλω με τον δικό μου τρόπο σκέψης και τη δικιά μου μέθοδο εργασίας προς τον κοινό στόχο που πρέπει να είναι μόνο η ανάδειξη της περιοχής μας και η εξέλιξή της προς το καλύτερο.

Μαρία Πετεινάκη: Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά γιατί πιστεύω στον ενεργό πολίτη, τον πολίτη που μάχεται, που διεκδικεί, οραματίζεται, στοχεύει και πετυχαίνει. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός υπερασπίζεται τη δημοκρατία και επιλύει προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη με πολυφωνία, καλό συντονισμό και λειτουργία,  κάτι που οφείλεται εν πολλοίς στην προσωπικότητα και τoν χαρακτήρα του Γιάννη Γκαράνη, ενός ανθρώπου δοκιμασμένου επαγγελματικά και αυτοδιοικητικά.

Ταλίπ Ζεϊρά: Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχω με τιμή στο ψηφοδέλτιο της «Κοινωνίας Πολιτών» του Γιάννη Γκαράνη, ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Κατ’ εμέ, ο κάθε υποψήφιος προτού δηλώσει την υποψηφιότητά του οφείλει να έχει αποκτήσει μια σαφή εικόνα της τοπικής πραγματικότητας, να γνωρίζει τα προβλήματα των κοινωνών, ώστε να χειρίζεται τις ισορροπίες προβαίνοντας σε ανάλογους συσχετισμούς. Θα πρέπει να έχει κάνει αρκετές συζητήσεις και συναντήσεις με τους συνεργάτες του, ώστε όλοι μαζί να εξετάσουν τις σχετικές παραμέτρους και να εκτιμήσουν πώς μπορεί η υποψηφιότητα ολόκληρου του συνδυασμού να προχωρήσει βάσει αυτής της πραγματικότητας. Από την πρώτη στιγμή, ο Γιάννης Γκαράνης απέδειξε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας, συμπεριφέρθηκε με ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας ρεαλιστικές λύσεις  με υλοποιήσιμο σχεδιασμό. Η ουσιαστική γνώση της πραγματικότητας και η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών με υλοποιήσιμα σχέδια αποτέλεσε τη βασική αφορμή της συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο αυτό.

 
2. Πιστεύετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε καιρούς οικονομικής ύφεσης και μνημονιακής διακυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να εκπονεί τις δικές της πολιτικές ακόμη και με ελάχιστους πόρους;
 
Βασίλης Καντές: Η οικονομική εξυγίανση που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιτακτική ανάγκη ώστε ο δήμος να μπορεί να διεκπεραιώνει τα βασικά και κατά δεύτερο λόγο να εκπονεί  αναπτυξιακές πολιτικές. Η μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την πολιτεία μας εξαναγκάζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση, κυρίως για οικονομική αυτάρκεια και αυτοτέλεια που θα μας επιτρέψει να ανταποκρινόμαστε  ταχύτητα,  στις ανάγκες των πολιτών.

Αγησίλαος Βεσεξίδης: Πιστεύω πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας ανεξάρτητος ζωντανός οργανισμός ο οποίος θα πρέπει να αποκτήσει τους δικούς του πόρους. Είτε αυτοί προέρχονται από την εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής είτε προέρχονται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ξεπεράσει τα προκύπτοντα προβλήματα  και εμείς ως πολίτες να έχουμε μία πιο όμορφη καθημερινότητα και ένα περιβάλλον το οποίο θα επιτρέπει σε μας και τα παιδιά μας να ζούμε με καλύτερη ποιότητα.

Μαρία Πετεινάκη: Οι δήμοι μπορούν να στηρίξουν τις αλληλέγγυες, συνεταιριστικές, εθελοντικές και άλλες κοινωνικές πρακτικές, οι οποίες ανακουφίζουν τα χαμηλά εισοδήματα, λειτουργούν ευεργετικά για τους άπορους πολίτες και ενισχύουν το αίσθημα της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Σε μια κοινωνία όπου ο συνεκτικός της ιστός διαβρώνεται και η φτώχεια περνά σε όλο και περισσότερα στρώματα, οι δήμοι μπορούν και πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών.

Ταλίπ Ζεϊρά: Θεωρώ ότι μόνο με την εκλογή ικανών συμβούλων και ισχυρού δημάρχου μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να εκπονεί πρωτοποριακές, παραγωγικές και αναπτυξιακές πολιτικές παρά την οικονομική ύφεση. Απτό παράδειγμα, αυτό του Δήμου Κομοτηνής. Με 8.300.000 € έκλεισε το ταμείο σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2018, εξασφάλισε 1.490.000 ευρώ για την κατασκευή δικτύου ομβρίων στον οικισμό Κικιδίου μέσω προγράμματος του ΥΠ.ΕΣ. «ΦιλόΔημος», εξασφάλισε 868.000 € μέσω του ίδιου προγράμματος για την εκτέλεση έργων βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υπέγραψε με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του οικισμού Γρατινής. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον διοίκησης, η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ορθής επιλογής και κατάλληλης στρατηγικής.
 
3. Ποια είναι τα σημεία στη διαχείριση των κοινών πραγμάτων που με τη συμμετοχή σας θα θέλατε να διορθώσετε;

Βασίλης Καντές: Η ατζέντα των θεμάτων των οικισμών αλλά και της ίδιας της πόλης είναι μεγάλη. Αυτό κυρίως που εντοπίζω και λόγω της ειδικότητάς μου ως γεωπόνου θα είναι ο πρωτογενής τομέας.

Αγησίλαος Βεσεξίδης: Τα προβλήματα είναι αρκετά και κανένας δεν λέει πως δεν υπάρχουν, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει μεθοδική εργασία και εύρεση λύσεων με τέτοιο τρόπο που να μην είναι ζημιογόνος προς τους δημότες. Πρέπει να βάζουμε πάντα προτεραιότητες στα σοβαρότερα προβλήματα των οικισμών και του κέντρου της Κομοτηνής.

Μαρία Πετεινάκη: Θεωρώ ότι αξίζει να προσπαθήσουμε για έναν Δήμο καθαρό που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αναδειχθεί η Κομοτηνή σε σύγχρονο οικονομικό και τουριστικό κέντρο, και να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι να παραμείνουν και να μην φεύγουν από την πόλη μας. 

Ταλίπ Ζεϊρά: Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα σημεία διαχείρισης κοινών πραγμάτων προς διόρθωση με τη συμμετοχή μου, καθώς ο στόχος και ο σκοπός μου είναι να δημιουργήσω δίαυλο εποικοδομητικής επικοινωνίας μεταξύ της κοινωνίας και του Δήμου, αναδεικνύοντας τη σημασία συμμετοχής γυναικών και νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
 
4. Αν εκλεγείτε, σε ποιον τομέα θα θέλατε να εργαστείτε και τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας με το τέλος της τετραετίας;
 
Βασίλης Καντές: Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας, το 40% περίπου, απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας για τον δήμο μας είναι η βάση της πραγματικής οικονομίας με συνολικές εισροές  που αγγίζουν τα 100,000,000 € (επιδοτήσεις, εμπορικές τιμές, τζίρος αγοράς  αγροεφοδίων κλπ). Ο πρωτογενής τομέας  χρειάζεται υποστηρικτικούς  μηχανισμούς,  ώθηση και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και επίλυσης των δομικών του προβλημάτων. Λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να στηρίξει αναπτυξιακές πολιτικές, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν συνεργατικούς σχηματισμούς  μέσα από θεσμοθετημένες δράσεις  που να δίνουν το έναυσμα για ανάπτυξη και στήριξη της καινοτόμου τοπικής επιχειρηματικότητας. Αυτό που πραγματικά θα επιθυμούσα είναι η: Δημιουργία τοπικών αγροτικών συμβουλίων σε κάθε οικισμό, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων (επισκευή και συντήρηση των παροχών νερού στα σημεία ανεφοδιασμού των ψεκαστικών βυτίων, αποκομιδή των άδειων  φιαλών φυτοπραστατευτικών προϊόντων, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, κλπ.), Συμβολή του δήμου μέσω των υπηρεσιών του στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και πολιτικές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, Συνεργασία του δήμου με τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, Συνεργασία του δήμου και του ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  – παραρτήματος Θράκης, Συνεργασία του δήμου για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΙΚΕ, ανά προϊόν, Κατάρτιση μητρώου παραγωγών και επιχειρήσεων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, Ανάπτυξη  συνεργασιών πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

Αγησίλαος Βεσεξίδης: Από τη στιγμή που εκτέθηκα στην κρίση του κόσμου για να μου δώσει λόγο στα πεπραγμένα και στη διοίκηση της πόλης μας είμαι έτοιμος να αναλάβω οποιαδήποτε αρμοδιότητα μου δοθεί μετά την εκλογή μου. Ο τομέας μου είναι κυρίως το κομμάτι του αθλητισμού, πολιτισμού, τουρισμού και εκπαίδευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσω μπροστά στην πρόκληση για δημιουργία σε κάποιον άλλο τομέα εργασίας. Ευελπιστώ να μην απογοητεύσω κανέναν από τους ανθρώπους που ξέρω πως με στηρίζουν, με αγαπάνε και εκτιμούν το μυαλό μου και τον εργασιομανή χαρακτήρα μου. Στόχος μου είναι στις επόμενες εκλογές να έχω αφήσει ένα έργο πίσω μου για το οποίο οι συμπολίτες μου θα με κάνουν περήφανο,  χαρίζοντάς μου ένα χαμόγελο όταν με συναντάνε στον δρόμο.

Μαρία Πετεινάκη: Έχω μεράκι κι όρεξη να προσφέρω. Θα κινηθώ με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες που έχω ως άνθρωπος. Θα εργασθώ ευσυνείδητα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα σε όποιον τομέα πιθανώς μου ανατεθεί. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συνδημοτών μας έτσι ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχω καταφέρει να βελτιώσω έστω και στο ελάχιστο την καθημερινότητα  των συμπολιτών μου.

Ταλίπ Ζεϊρά: Πιστεύω ο εκλεγμένος Δήμαρχος θα αξιοποιήσει κάθε εκλεγμένο σύμβουλο δεόντως, ανάλογα με το μορφωτικό του επίπεδο και τις προσωπικές του ικανότητες. Απλώς, εγώ ζητώ το χρίσμα από την κοινωνία για να αφήσω το στίγμα μου στο τέλος της τετραετίας με τα έργα μου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.