Ελενη Λαφτση, επικεφαλης «ΠΟΛΗτικης Ανατροπης» «Δεν χρειαζομαστε μια διοικηση βγαλμενη απο το παρελθον αλλα μια διοικηση απο ατομα που θα συγκρουστουν για τα συμφεροντα της πολης»

«Γιάννης Γκαράνης και Αντώνης Γραβάνης αποτελούν προϊόντα των παρατάξεων που διοικούν το Δήμο Κομοτηνής εδώ και 25 χρόνια και τον έχουν οδηγήσει σε τέλμα» - «Θέλουμε να πάμε τον Δήμο ένα βήμα πιο πέρα και να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική του θέση»

Για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία ρίχνεται στη μάχη για τη διεκδίκηση των ηνίων του Δήμου Κομοτηνής. Ο λόγος για την υποψήφια Δήμαρχο Κομοτηνής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή», κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία μετά την πρώτη της συμμετοχή το 2014 στην εκλογική μονομαχία πλέον με σύμμαχο την εμπειρία αλλά και τη διάθεση για να φέρει την επιθυμητή αλλαγή στο Δήμο Κομοτηνής ρίχνεται στη μάχη των Δημοτικών Εκλογών.
 
Η επικεφαλής της «Πολητικής Ανατροπής» μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» εξηγώντας τους λόγους που επιθυμεί μαζί με τους συνεργάτες της να φέρουν την επιθυμητή ανατροπή στο Δήμο Κομοτηνή, κατηγόρησε το δίπολο Γραβάνη-Γκαράνη για τις «τεχνητές» κρίσεις που προκαλούν και κάλεσε τον κόσμο να της δώσει την απαιτούμενη στήριξη για τη δημιουργία μίας «έξυπνης πόλης» που να απευθύνεται σε όλους.
 
Ο λόγος στην ίδια λοιπόν… 

«Διακρίναμε διάχυτη την απογοήτευση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία και προέρχεται από την εγκατάλειψη που βιώνουν οι συνδημότες μας από την κεντρική Διοίκηση» 

ΠτΘ: Με δεδομένο πως διανύουμε τα τελευταία 100 μέτρα της προεκλογικής περιόδου, λίγα 24ωρα πριν την εκλογική μονομαχία, αν θα μπορούσατε να κάνετε έναν απολογισμό αυτής της προεκλογικής περιόδου ποιος θα ήταν αυτός;
Ε.Λ.:
Έχοντας φτάσει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, η οποία για εμάς δεν ξεκίνησε τον τελευταίο μήνα αλλά έχει ξεκινήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας που βρισκόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο προεκλογικός αγώνας και η τεράστια μάχη που δώσαμε ξεκίνησε από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο όταν και εκλεχτήκαμε για πρώτη φορά και προσπαθήσαμε με τις δυνάμεις που είχαμε να αναδείξουμε τα ζητήματα του Δήμου Κομοτηνής και μπορέσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να φέρουμε κάποια από τα κύρια θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα εντείναμε αυτήν  την προσπάθεια μας, καθώς ήμασταν σε κάθε σημείο της πόλης και των οικισμών, συζητήσαμε και είδαμε τη διάχυτη απογοήτευση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία και προέρχεται από την εγκατάλειψη που βιώνουν οι συνδημότες μας,  την απουσία του Δήμου, τη στασιμότητα και τη συσσώρευση των προβλημάτων. Πραγματικά μία κατάσταση που τους οδήγησε σε απογοήτευση. Αυτό εμείς το μετατρέψαμε σε δημιουργικό εργαλείο ώστε να πάμε το Δήμο Κομοτηνής ένα βήμα μπροστά και όχι να πάμε στον καναπέ. Η απογοήτευση είναι ένας κακός σύμβουλος. Εμείς ζητάμε από τους πολίτες να μην υποκύψουν στην απογοήτευση αλλά να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους ως εργαλείο για να πάμε τον Δήμο ένα βήμα μπροστά. 

«Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου εγκλωβίστηκε σε μία διαχειριστική αντίληψη χωρίς αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία» 

ΠτΘ: Όσα προαναφέρατε έχουν καταγραφεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέσα από τα Δελτία Τύπου, τις επισκέψεις και τα ρεπορτάζ που έχουν γίνει.  Αναφερθήκατε πως επιθυμείτε έναν Δήμαρχο που θα ασκήσει ουσιαστική διοίκηση και δεν θα είναι ένας Δήμαρχος που θα εξαντλείται σε εύπεπτα λόγια. Διακρίνουμε κάποια υπόνοια στην υφιστάμενη διοίκηση;
Ε.Λ.:
Ευθέως το λέμε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας. Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου εγκλωβίστηκε σε  μία διαχειριστική αντίληψη. Περηφανευόταν για τα πλεονάσματα, τα οποία δεν τα είδαμε ως αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία σε έργα και υποδομές. Ήταν κυριολεκτικά απούσα όλο αυτό το διάστημα. Τα έργα μιλούν και όχι τα λόγια. Θα ήθελα να τονίσω πως αναφέρομαι και για τους δύο επικεφαλής των παρατάξεων που διοίκησαν το Δήμο Κομοτηνής τα τελευταία 20 χρόνια, οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη μας. Και οι δύο, παρότι παρουσιάζονται ως νέα, άφθαρτα και αγνά πρόσωπα και θα πράξουν δια μαγείας όλα αυτά που δεν έκαναν τόσα χρόνια αλλά είναι προϊόντα παρατάξεων που άσκησαν διοίκηση στο Δήμο όλα αυτά τα χρόνια και κανείς δεν εγγυάται πως θα κάνουν όλα αυτά που δεν έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παρότι τους προσκαλέσαμε σε ένα δημόσιο διάλογο, αυτό  δεν έγινε ποτέ και περιορίστηκαν σε απέραντους μονολόγους. 

«Συνομιλούμε απευθείας με τους πολίτες και όχι με κέντρα που κατευθύνουν ψήφους συμπολιτών μας» 

ΠτΘ: Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει ανεβασμένους τόνους μεταξύ των δύο υποψηφίων που μόλις προαναφέρατε. Υπάρχει «πολιτικός πολιτισμός» στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο; Θεωρείτε πως αυτή η εκλογική αντιπαράθεση έχει περιεχόμενο ή είναι κενή περιεχομένου;
Ε.Λ.:
 Νομίζω πως είναι κενή περιερχομένου. Δημιουργείται μία πόλωση και μία αντίληψη στον κόσμο πως οι μόνοι υποψήφιοι που πρέπει να μείνουν στο μυαλό των συνδημοτών μας είναι αυτοί οι δύο. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά διλήμματα, τη λογική της χαμένης ψήφου,  η οποία είναι αποκύημα παλιότερων εκλογικών τακτικών και δεν ταιριάζει σε νέους ανθρώπους. Εμείς λέμε πως ο «πολιτικός πολιτισμός» όταν μιλάμε για απουσία λόγου, δηλαδή μία απέραντη σιωπή, δεν χρειάζεται σε μία προεκλογική περίοδο, καθώς θα έπρεπε να ανέβουν λίγο οι τόνοι, όχι όμως τεχνητά. Επιβάλλεται ένας ουσιαστικός διάλογος που θα αναδείκνυε τις θέσεις στα πραγματικά προβλήματα που βιώνει αυτός ο τόπος.  Γίνεται μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την πιο αποτελεσματική λύση, μία νέα διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, που δεν θα είναι φοβική με την κοινωνία, δεν θα απέχει από τα προβλήματα, δεν θα λέει κούφια λόγια αλλά θα αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και τα προβλήματα κατά πρόσωπο πηγαίνοντας τον Δήμο ένα βήμα παραπέρα. Και οι δύο δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, δεν είναι επ’ ουδενί καινούργια, άφθαρτα, ακομμάτιστα πρόσωπα αλλά προϊόντα των παρατάξεων που διοικούν το Δήμο Κομοτηνής εδώ και 25 χρόνια. Εμείς συνομιλούμε απευθείας με τους πολίτες και δεν συνομιλούμε με κέντρα που κατευθύνουν ψήφους συμπολιτών μας. Ο Δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική αλλά υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών μας, είτε είναι Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι.
 
ΠτΘ:  Για αυτές τις πρακτικές δεν θεωρείτε πως φταίει ο κόσμος; Γιατί τις βλέπουμε να υφίστανται μέχρι σήμερα δυστυχώς μέσω της συλλογικής κατευθυνόμενης ψήφου. Δεν πιστεύετε πως ο κόσμος έχει ευθύνη;
Ε.Λ.:
 Φυσικά για αυτό αναφέρω πως ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση. Ο Δήμος βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο και έχει ως πλεονέκτημα την πολυπολιτισμικότητα και όχι ως βάρος και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Όλοι πρέπει να αναλάβουνε τις ευθύνες τους και αυτό να φανεί μέσα από την κάλπη τιμωρώντας αυτούς που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές.
 
ΠτΘ:  Πολύς κόσμος διαμαρτύρεται για το γεγονός πως δεν έγινε ένας διάλογος των επικεφαλής των παρατάξεων. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;
Ε.Λ.: 
Τα Μέσα Ενημέρωσης είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουν οι θέσεις των συνδυασμών και των επικεφαλής στην τοπική κοινωνία πέραν της προσωπικής επαφής. Η εμβέλεια των Μέσων Ενημέρωσης είναι τεράστια, οπότε ο Δημόσιος Διάλογος είναι ένα μεγάλο εργαλείο και όχι οι μονόλογοι. Αναλωθήκαμε σε μονολόγους. Άλλο είναι ο παραγωγικός διάλογος και αντίλογος, που αποκαλύπτει στο Δημόσιο χώρο τις θέσεις, τις απόψεις, τις αντιπαραθέσεις, τις διαφορές και τις διαφωνίες και άλλο οι απέραντοι μονόλογοι. Αυτό έγινε με ευθύνη του κ. Γκαράνη και του κ. Γραβάνη, οι οποίοι αρνήθηκαν να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία των διαλόγων. 

«Κάθε Δήμος έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας» 

ΠτΘ:  Με δεδομένο τις πρόσφατες επισκέψεις του κ. Παππά και της κ. Χατζηγεωργίου, με ποιο σκεπτικό και ποια αφορμή προσκαλέσατε κυβερνητικά πρόσωπα;
Ε.Λ.: 
Ο Δήμος Κομοτηνής και γενικά οι Δήμοι έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Πολιτείας. Όλες οι πολιτικές που θέλουν να σε βγάλουν από την απομόνωση και να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ανάγκη την στήριξη της πολιτείας. Ορμώμενη από αυτό, έχοντας τη δυνατότητα και την πρόσβαση αιτήθηκα στον Νίκο Παππά, τον οποίο και γνωρίζω χρόνια, με δεδομένο πως το αντικείμενο αφορούσε τους νέους ανθρώπους, δηλαδή τις νέες τεχνολογίες. Η παρουσία και η ομιλία του για την έξυπνη πόλη θεώρησα πως θα μας πήγαινε ένα βήμα πιο μπροστά. Άλλοι Δήμοι τα έχουν κατακτήσει και εμείς τα έχουμε στα χαρτιά και τα λόγια. Αν εμείς βρεθούμε σε θέση διοίκησης, θα τα δρομολογήσουμε όλα. Μπορεί με την έλλειψη βασικών υποδομών ίσως μοιάζει αστείο να μιλάμε για «έξυπνη πόλη» αλλά υπάρχει η βούληση και αυτό επιβεβαιώνει η παρουσία κυβερνητικών προσώπων. Αναφορικά με την επίσκεψη της κ. Χατζηγεωργίου, μίας νέας γυναίκας, που αποδεικνύει πως δεν της αρέσει να βρίσκεται κλεισμένη σε ένα γραφείο, μόλις πληροφορήθηκε για τις συνθήκες που επικρατούν στις παραιτημένες περιοχές της Κομοτηνής, όπως αυτή του Αλάν Κουγιού, ήθελε να τις δει η ίδια. Δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αλλάξει η κατάσταση σε αυτούς τους ανθρώπους. 

«Να κάνουμε όλοι μαζί την αλλαγή στο Δήμο Κομοτηνής που θα τον βγάλει από το τέλμα και την απραξία» 

ΠτΘ: Σε τι συνίσταται η ψήφος στην «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή»;
Ε.Λ.: 
Αρχικά θέλω ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που αποτελούν τον συνδυασμό, οι οποίοι είναι νέοι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, αξιόλογοι και ικανοί για να αναλάβουν τα ηνία και είναι πολύ καλύτεροι από τους προηγούμενους. Δεν είναι «σταρ» αλλά δεν έχουν και δεσμεύσεις σε κανένα κέντρο και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και ζητάμε να κάνουμε όλοι μαζί την αλλαγή στο Δήμο Κομοτηνής που θα τον βγάλει από το τέλμα και την απραξία. Απευθυνόμενοι στους νέους ανθρώπους, στους οποίους ο λόγος μας ίσως μοιάζει «ξένος» ανάλογα με τις αγωνίες και τα αδιέξοδα τους, τους λέμε πως με την ψήφο τους θα πρέπει να σκεφτούν πως δεν χρειαζόμαστε μία διοίκηση βγαλμένη από το παρελθόν αλλά μία διοίκηση από άτομα που θα συγκρουστούν για τα συμφέροντα της πόλης. Απευθυνόμενοι στους ανθρώπους των οικισμών, που είδαν να μεγαλώνουν οι ανισότητες και φυσικά στους πολίτες αυτής της πόλης, τους λέμε πως δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι δεύτερης διαλογής και καλούμε όλους να μας ακολουθήσουν. Η ψήφος τους θα είναι εγγύηση αλλαγής για το Δήμο.  Θέλουμε να πάμε τον Δήμο ένα βήμα πιο πέρα και να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική του θέση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.