550 μαθητες απο 21 σχολεια του Δημου Κομοτηνης εμαθαν με εργαλειο το παιχνιδι

Επιτυχές το «1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα»

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δ.Π.Θ. την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 (09:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.) στις αθλητικές του εγκαταστάσεις διοργάνωσε τις «Ημέρες Άθλησης 2019 – 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα». Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE. Διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος 550 μαθήτριες/τές της Ε΄ Τάξης από 21 Δημόσια και Μειονοτικά Δημοτικά  Σχολεία του Δήμου Κομοτηνής συμπεριλαμβανομένου και του 1ου Ειδικού Σχολείου.
 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε 8 παιχνίδια συνεργασίας, 2 παιχνίδια «ενσυναίσθησης» ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, 2 αθλοπαιδιές με τροποποημένους κανονισμούς και ομαδικό χορό. Οι ομάδες ήταν μικτές αποτελούμενες, μετά από τυχαία επιλογή, από μαθητές και μαθήτριες Δημόσιων και Μειονοτικών Σχολείων. Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή 112 εθελοντριών/ντών φοιτητριών και φοιτητών του Τ.Ε.Φ.Α.Α Δ.Π.Θ., υπό την επίβλεψη 8 Καθηγητών του Τμήματος.
 
Σκοπός της εκδήλωσης «Ημέρες Άθλησης 2019 – 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα» ήταν η συνάντηση, η γνωριμία, η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών/τριων από διαφορετικά σχολεία (Δημόσια και Μειονοτικά), μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων παιχνιδιών και βιωματικών, αθλητικών και κινητικών δράσεων, χωρίς αποκλεισμούς λόγω ικανοτήτων ή δεξιοτήτων και χωρίς διακρίσεις ή διαχωρισμούς βάσει φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών (κοινωνικών, πολιτισμικών κ.λπ.). 

«Στο παιχνίδι η γλώσσα και η θρησκεία δεν αποτελούν εμπόδια» 

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τη Συντονιστική Επιτροπή: «Βασικό μας εργαλείο το παιχνίδι. Παίξαμε λοιπόν κινητικά ομαδικά μη ανταγωνιστικά παιχνίδια σε πείσμα των καιρών. Των καιρών που προωθούν τον άκρατο ανταγωνισμό, την επίδοση καθώς και τα ψηφιακά παιχνίδια της οθόνης, της απομόνωσης και της υποκινητικότητας. Παίξαμε γιατί το παιχνίδι αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας που φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα συνύπαρξης και ανταλλαγής, όπου η ιδιότητα του παίκτη παραμερίζει όλες τις υπόλοιπες και ενώνει τους συμμετέχοντες γύρω από την κοινή τους διάθεση για παιχνίδι. Παίξαμε γιατί το παιχνίδι γοητεύει,  ενθαρρύνοντας την επικοινωνία και το σεβασμό απέναντι στον άλλο. Παίξαμε, ενταγμένοι σε μικτές ομάδες, γιατί στο παιχνίδι η γλώσσα και η θρησκεία δεν αποτελούν εμπόδια.
 
Ζούμε άλλωστε στο κέντρο της Θράκης σε μια πόλη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό, γεμάτη με χρώματα, αρώματα και εικόνες που φέρνουν κοντά τη Δύση με την Ανατολή. Ζούμε σε ένα χώρο όπου διαφορετικές γλώσσες  μοιράζονται τον αστικό χώρο και τους ήχους της πόλης και διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν. Ζούμε μαζί,  αλλά ζούμε σχεδόν παράλληλα,  χωρίς να δίνουμε στα παιδιά μας πολλές ευκαιρίες συνάντησης και δημιουργικής συνύπαρξης.  Ευελπιστούμε ότι το «1ο Φεστιβαλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα» θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο ανάπτυξης ανάλογων πρωτοβουλιών. Ονειρευόμαστε ότι μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά των Δημόσιων και Μειονοτικών Σχολείων μέσα από το μη ανταγωνιστικό παιχνίδι συνεργασίας μια ευκαιρία χαράς, παιχνιδιού, γνωριμίας και συνύπαρξης επιδιώκοντας τη διαμόρφωση ενός κλίματος αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Η ανταπόκριση των παιδιών, μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση των μαθητών/τριών και των συνοδών τους πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τις μαθήτριες και τα σχολεία. Επίσης, στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες διανεμήθηκαν σάντουιτς και νερά από το Δήμο Κομοτηνής καθώς και έπαινοι συμμετοχής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επιπρόσθετα στα συμμετέχοντα σχολεία δόθηκε δωρεάν αθλητικό υλικό από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και σχετικοί έπαινοι συμμετοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.