Συνεχιζονται οι εκδηλωσεις αναδειξης και παρουσιασης της προιστορικης Θρακης

Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος ανέλυσε την παρουσία των Θρακών στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο η δεύτερη εκδήλωση του τρίτου Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών υπό της αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης με κύριο άξονα την Προϊστορική Θράκη και στόχο την παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός περιγράμματος της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης της Αιγαιακής Θράκης.
 
Παράλληλα παρουσιάστηκε η τρέχουσα προβληματική της αρχαιολογικής έρευνας  από τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο, επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων με θέμα εισήγησης: «Η παρουσία των Θρακών στην Πρώιμη Εποχή Σιδήρου». 

Διαμαντής Τριαντάφυλλος «Τα μνημεία μαρτυρούν και δίνουν πληροφορίες για τα Θρακικά φύλα» 

Για το θέμα της ομιλίας, που αναφέρεται στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου, δηλαδή ανάμεσα στο 1050 και το 700 π.Χ. μίλησε ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Τριαντάφυλλος, αναλύοντας την εποχή που σημειώνεται η  διασπορά και η εγκατάσταση των Θρακικών φύλων στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, του Ισμάρου αλλά και σε παραλιακές περιοχές και σε πεδινές ακόμη. «Πρόκειται για μία σειρά μνημείων που μαρτυρούν αυτήν την παρουσία των Θρακών, όπως είναι οι οχυρωματικοί περίβολοι, τα νεκροταφεία, οι μεγαλιθικοί τάφοι, τα υπαίθρια ιερά και άλλα ευρήματα όπως και η κεραμική, που αποτελεί μεγάλο όπλο στα χέρια των αρχαιολόγων και μαρτυρά σε ποιες πολιτιστικές ομάδες ανήκουν» ανέφερε ο κ. Τριαντάφυλλος τονίζοντας πως όλα αυτά τα μνημεία μαρτυρούν και δίνουν πληροφορίες για τα Θρακικά φύλα, καθώς οι πληροφορίες των αρχαίων πηγών αναφέρονται σε μεταγενέστερες εποχές και είναι λιγοστές και αποσπασματικές. «Περιμένουμε πολλά από την αρχαιολογική έρευνα διότι έτσι μόνο θα λυθούν τα πολλά προβλήματα που συνδέονται με την οικονομική, πολιτική,  κοινωνική και θρησκευτική ζωή των αρχαίων Θρακών» τόνισε ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων. 

«Απαραίτητο να συνεχιστούν οι έρευνες και στους 3 νομούς της Θράκης» 

Την αναγκαιότητα συνέχισης των ερευνών στην Ορεινή Ροδόπη επισήμανε ο κ. Τριαντάφυλλος, τονίζοντας πως εκεί θα βρεθούν περισσότερα στοιχεία για τους αρχαίους Θράκες και παράλληλα να συνεχιστούν οι εθνοαρχαιολογικές έρευνες που είχε ξεκινήσει ο Νίκος Ευστρατίου στην περιοχή της Σαρακινής.  «Ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να ανιχνεύσει στους σημερινούς κατοίκους της περιοχής, τους Πομάκους, αρχέγονα στοιχεία που έχουν διατηρηθεί μετά από πολλούς αιώνες σε αυτούς τους κατοίκους των ορεινών περιοχών» ανέφερε ο κ. Τριαντάφυλλος, επαναλαβμάνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες σε όλη την περιοχή της Ροδόπης και στους 3 νομούς της Θράκης. «Όλα αυτά τα στοιχεία θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για την ιστορία των Θρακικών φύλων που εν πολλοίς παραμένουν άγνωστα, καθώς δεν ξέρουμε πολλά πράγματα» υπογράμμισε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.