Νικος Τσαλικιδης, Αντιπεριφερειαρχης Ροδοπης «Μαζι χτιζουμε τη Ροδοπη»

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση του Χρήστου Μέτιου, κατέρχεται ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Μάχιμο αυτοδιοικητικό στέλεχος με αξιόλογη δράση, από νεαρή ηλικία. Θήτευσε στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση ενώ υπηρετεί την περιφερειακή αυτοδιοίκηση από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη τα τελευταία 2,5 έτη.
 
Ο κ. Τσαλικίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι η αναπτυξιακή προοπτική για τη Ροδόπη εδράζεται στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και στην στήριξη των τοπικών δυνατοτήτων. Εστιάζει στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα , στην προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας όπως και σε σημεία του σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειας μέσω των οποίων προωθείται πραγματική αλλαγή της προοπτικής για την περιοχή μας. 

Η αναπτυξιακή προοπτική για τη Ροδόπη 

Η Ροδόπη του σήμερα, όμορφη, ακριτική, με στρατηγική και κομβική θέση. Αποτέλεσε και αποτελεί γεωγραφικά, γεωπολιτικά, πολιτιστικά και ιστορικά σταυροδρόμι 3 χωρών στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και συνάμα ακρογωνιαίο λίθο της Ε.Ε. στην περιοχή. Είναι ο τόπος που ενώνεται η ανατολή με την δύση. Ο Νομός που θα συναντήσεις χρώματα Ευρώπης με αρώματα Ανατολής. Η αναπτυξιακή προοπτική για τη Ροδόπη εδράζεται στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και στην στήριξη των δυνατοτήτων που διαθέτει. Σήμερα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια υγιής ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, που να έχει διάρκεια και  να συνδέεται με την ταυτότητα και τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά. 

Ισχυροποίηση του πρωτογενούς τομέα 

Ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη σημασία για τη Ροδόπη καθώς απασχολεί ακόμη σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Συνδέεται με τα γενικότερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της, καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεών της.
 
Ειδικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους τομείς που η Περιφέρεια μας έχει αποφασίσει να επενδύσει. Για τον ίδιο λόγο συστάθηκε η  «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας ΑΜ-Θ»,  βασικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του τομέα. Η Ροδόπη διαθέτει μοναδικά προϊόντα, όπως το λάδι και το κρασί της Μαρώνειας, τα αλίπαστα, ο καφές ,το στραγάλι, το σουτζούκλουκούμ της Κομοτηνής.Για τον κλάδο της Αγροδιατροφής διατέθηκαν από την Περιφέρεια 5 εκ.€, σε Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας, δηλαδή στη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα σε Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας.
 
Προκρίναμε, μέσα από ουσιώδη επικοινωνία με τον αγροτικό κόσμο και την αποτύπωση των ιδιαίτερων αναγκών που υπάρχουν, την ενίσχυση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των αγροτών, ενώ επιδιώξαμε την υποβοήθηση του αγροτικού έργου. 
 
Δημιουργήθηκε η δομή Αγροτικών Θεμάτων παρέχοντας πληροφόρηση για προγράμματα, δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας. Υποστηρίξαμε τη διαδικασία συγκρότησης ομάδων παραγωγών στην περιοχή μας, μετά τη διάλυση των συνεταιρισμών. 
 
Το Φράγμα Ιασίου, από τα μείζονα έργα άρδευσης στη Ροδόπη, που παρέμενε ανενεργό προχωρά, με νέο ανάδοχο, στη β’φάση κατασκευής, προϋπολογισμού 1,2€ και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Αναδείχθηκε ο μελετητής για τα δίκτυα διανομής νερού του φράγματος. Διαθέσαμε 1 εκ. € για κατασκευή γεωτρήσεων και δικτύων άρδευσης στους Δήμους Ιάσμου, Αρριανών, Μαρωνείας-Σαπών και Κομοτηνής. Ολοκληρώνεται η μελέτη και υπάρχει η πίστωση για την κατασκευή ταμιευτήρων.Δρομολογήθηκαν μελέτες αναδασμών για έκταση μεγαλύτερη των 27.000 στρεμμάτων  στο Θρυλόριο, στη Γρατινή, στο Ανθοχώρι. Διεξήχθησαν υπαίθρια σχολεία εκμάθησης οδήγησης γεωργικού ελκυστήρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται κι η αποτύπωση των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων.
 
Προς δημοπράτηση βαίνει  το διαχειριστικό σχέδιο και οριοθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας, 650.000 € για την επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος  των παραλίμνιων οικισμών, των γεωργών και των αλιέων.
 
Εκ μέρους της Περιφέρειας ξεκίνησαν ενέργειες για την δημιουργία πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου, όπου θα μπορέσουν να εγκατασταθούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης 

Στην ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ από το 2009, έτος έναρξης της οικονομικής ύφεσης στη χώρα, παρατηρείται σημαντική πτώση των επενδύσεων, ειδικά στη μεταποίηση.
 
Ανησυχητικό είναι το φαινόμενο διαρροής ταλέντων – γνωστό πλέον ως braindrain. Ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν την ΠΑΜ-Θ αναζητώντας στο εξωτερικό ευκαιρίες για απασχόληση σε θέσεις υψηλής ποιοτικής στάθμης.
Η ανεργία αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα που έχει λάβει διαστάσεις στην περιοχή μας. Στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ που παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, επιδιώκουμε την υποστήριξη της τοπικής απασχόλησης. Με την ένταξη κονδυλίων 3 εκ.€  για την ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 και στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.
 
Για την υποστήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις, πρόκειται να διατεθούν 2,2 εκ. €. Σχεδιάζεται επίσης η ενεργοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης και κατάρτισης σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Leader.
 
Κόσμημα για την περιοχή μαςκαι συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ωστόσο, ξενίζει το γεγονός πως η Ροδόπη εντάσσεται στην κατηγορία των περιοχών με χαμηλό επίπεδο καινοτομίας αν και διαθέτει και Πανεπιστήμια . Με τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής παραγωγικής δύναμης, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα.
 
Στηρίζουμε στην πράξη και όχι στα λόγια όλους εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στον τόπο μας. Η Περιφέρεια μας συμμετέχει στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με σκοπό να διευκολύνουμε επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις. Χρηματοδοτείται η δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας και η δημιουργία θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων, με ανοικτή πρόσκληση 3 εκ.€.
 
Στόχος των δομών αυτών είναι να υποστηρίξουν πολίτες που έχουν ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό πλάνο να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση. 

Φυσικό αέριο 

Η Κομοτηνή θα είναι μια από τις πρώτες 6 πόλεις της ΠΑΜΘ που θα αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά το κόστος .Για τον ίδιο λόγο υπήρξε στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους σχεδιασμού και διαχείρισης του Αγωγού ΤΑΡ και τη ΔΕΔΑ. Το έργο θα έχει και έμμεσα θετικά αποτελέσματα, στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο ενώ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
 
Εκτός από το φυσικό αέριο, επενδύουμε και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας. 

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς 

HΡοδόπη διαθέτει πλούσια πολιτιστική  κληρονομιά, που της προσδίδει μια διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα. Κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, της ιστορίας της, της λαϊκής παράδοσης της και της πολυ-πολιτισμικότητας.
 
Η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την Παραλία Πετρωτών και θα ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το παραλιακό μέτωπο Ροδόπης και Έβρου, προϋπολογισμού 13,7 εκ. ευρώ, είναι ένα έργο σημαντικό που έχει διασφαλιστεί κι η υλοποίηση του δρομολογείται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης.
 
Η διοργάνωση, για πρώτη φορά, πολιτιστικών δρώμενων με θεματικές εκδηλώσεις για τηνΠαιδεία, την Υγεία, το Πολιτισμό, τον Τουρισμό, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη  πτυχή της πολυδιάστατης προσπάθειας  στην ΠΕ Ροδόπης. 

Αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης 

Η Ροδόπη, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλες ζημιές από πλημμύρες, έχουν χαθεί περιουσίες ενώ πλήγμα δέχθηκαν οι αγροτικές καλλιέργειες κι η κτηνοτροφία. Οι παρεμβάσεις ήταν επιβεβλημένες, οι εργασίες  εκτελέστηκαν στοχευμένα, με στόχο να αποκαταστήσουν τις ελλείψεις και την αδικία παρελθόντων ετών. Έγινε καθαρισμός των ρεμάτων κι επιμέρους εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας σε χείμαρρους ποταμών και ρέματα. Αποκαταστάθηκαν ζημιές από τις πλημμύρες του 2017 ενώ ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή τηςΜονής Βαθυρρύακος.Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων νέου τύπου στο Βοσβόζη, το Αμυγδαλόρεμα  και το  Ποντικόρεμα  κι η κατασκευή νέας ιρλανδικής διάβασης στον ποταμό Λίσσο, στην Αγία Μαρίνα Ιμέρου. Επίσης  σε εξέλιξη είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη γέφυρα Αρριανών στο ποταμό Λίσσοπροϋπολογισμού 5 εκ. €.
 
Δρομολογήσαμε κι ολοκληρώθηκαν έργα συντηρήσεων και βελτιώσεων των βασικών υποδομών σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας όπως δρόμοι, κτίρια, φωτισμός οδικού δικτύου. Συμπεριλαμβανομένων των αντιπλημμυρικών, το κόστος των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν ανέρχεται σε  4,7 εκ. €. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο 12 έργα, προϋπολογισμού  9,6 εκ.€  όπως η συντήρηση κι η σήμανση του οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί ρεμάτων, συντήρηση δρόμου Οργάνη-Μυρτίσκη, συντηρήσεις και έργα πρόσβασης ΑμεΑ στα κτίρια της Περιφέρειας. 

Το διακύβευμα είναι ο Τόπος μας 

Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε τη Ροδόπη. Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά που απασχολούν τον πολίτη. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά του. Ωστόσο, η  υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας είναι ένα θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε.
 
Οι επιλογές της Κεντρικής Κυβέρνησης δε μας βοηθούν, αντίθετα αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.Η καθολική προσκόλληση στις νομοθετικές επιταγές οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμόζεται σε αυτές.
 
Προτεραιότητα είναι η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Ροδόπης. Το διακύβευμα  είναι ο Τόπος μας. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε μαζί το αύριο, όλοι μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες.
 
Την Κυριακή σας καλώ να συμμετέχουμε και να ψηφίσουμε το δρόμο της πραγματικής αλλαγής. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πάμε τη Ροδόπη μας ένα βήμα μπροστά!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.