Εντοπιζοντας τους δρομους της προσφυγιας στην Αιγειρο

Την πορεία των προγόνων τους από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο γνώρισαν οι νεότεροι και θυμήθηκαν οι παλιότεροι

Τους διαφορετικούς τόπους από τους οποίους ξεκίνησαν οι πρόγονοί τους για να εγκατασταθούν στην σημερινή Αίγειρο, αναζήτησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, μέσα από την εκδήλωση με θέμα «Οι δρόμοι της προσφυγιάς. Το χωριό μας, η Αίγειρος» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγείρου σε συνδιοργάνωση με την ΔΚΕΠΠΑΚ και το Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης.
 
Έτσι έγινε μια ανασκόπηση στην ιστορία του οικισμού, αλλά και μια επισκόπηση, μέσω των ιστορικών χαρτών του Συλλόγου Εβριτών, των διαφορετικών περιοχών από τις οποίες προήλθαν οι σημερινοί κάτοικοι της Αιγείρου.
 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε πρόγραμμα ελληνικών παραδοσιακών χορών από τις περιοχές αυτές, και συγκεκριμένα την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο.
 
Η δράση αυτή έγινε με αφορμή του κλεισίματος της χρονιάς του Συλλόγου, τόνισε η πρόεδρος του κ. Ασημένια Μπουρνούδη, παίρνοντας αφορμή από την ιστορία του οικισμού ώστε να μάθουν και οι νεότερες γενιές πως ήρθαν οι πρόγονοί τους σε αυτό, και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τις ρίζες τους.
 
Για αυτό και επέλεξαν χορούς από τις περιοχές από τις οποίες υπήρξαν προσφυγικές ροές στον οικισμό, από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο, ώστε να καλύψουν όλο το φάσμα των κατοίκων.
 

Από την πλευρά του ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κ. Χρήστος Γαντζίδης σημείωσε πως η παράδοση έχει εθνική αξία, γιατί αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, αφού εμπεριέχει όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά της ζωής ενός λαού. Έτσι συμβάλλει στην εθνική συνοχή και σύμπνοια κι είναι το σημείο που θα οδηγήσει στην υπέρβαση επιμέρους διαφορών που αναμφίβολα υπάρχουν μεταξύ των πολιτών, διαφορών οικονομικού/ πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
 
Αυτή η εθνική συνοχή θεωρεί πως αποτελεί το αντίδοτο στο σύγχρονο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που αποβλέπει στις μαζικές κοινωνίες και στον εκμηδενισμό της πολυμορφίας του πολιτισμού.
 

«Η παράδοση έχει αξία ιστορική, ρόλο παιδευτικό, διδάσκει το σεβασμό στον άνθρωπο και ταυτόχρονα γίνεται φορέας αξιών, καθώς το σύνολο των εθνικών παραδόσεων προβάλλουν την ανθρώπινη αξία» σημείωσε, και τόνισε πως οι νέοι δεν μπορούν να απορρίψουν την παράδοση στο πλαίσιο ενός ανεξέλεγκτου νεωτερισμού, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουν τη θέση τους, δηλαδή ότι αποτελούν τμήμα αυτής της παράδοσης, καθώς είναι η φυσική συνέχεια (εξέλιξη) από το παρελθόν προς το μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.