Ανοιχτη συζητηση για το «αλφαβηταρι των σχεσεων»

Οι σχέσεις στη ζωή των ανθρώπων αναλύθηκαν από τον Δρ. Ιάκωβο Μαρτίδη

Ο Ιάκωβος Μαρτίδης ανέλυσε σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης το απόγευμα της Τετάρτης το «αλφαβητάρι των σχέσεων της ζωής».
 
Η Βίκυ Φλέσσα, που ήταν μία εκ των δύο ομιλητών της εκδήλωσης, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην Κομοτηνή και για αυτόν τον λόγο ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας κ. Μαρτίδης είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει περισσότερη ώρα με το κοινό όπως και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Δρ Γεώργιος Φιλιππίδης. 

Ιάκωβος Μαρτίδης «Η ποιότητα των σχέσεων καθορίζει τη ζωή μας» 

Για τις σχέσεις των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα μίλησε ο κ. Μαρτίδης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ευρύ θέμα που αφορά τον κάθε άνθρωπο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στη ζωή μας είναι όλα σχέσεις, είτε έχει να κάνει με ανθρώπους είτε με άψυχα υλικά. «Μάθαμε να διαβάζουμε τις σχέσεις με λάθος τρόπο, δίνοντας σημασία στο υλικό κομμάτι και αφήνοντας στην άκρη το πνευματικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό κομμάτι» υπογράμμισε ο κ. Μαρτίδης τονίζοντας  πως  ο πλούτος μας είναι οι σχέσεις μας και η ποιότητα των σχέσεων καθορίζει τη ζωή μας. Γύρω από αυτήν την ποιότητα άλλωστε κινούνται και τα 4 βιβλία που συνέγραψε ο ίδιος και αναφέρονται στις σχέσεις  των ανθρώπων. «Μέσα από τα βιβλία προσπαθώ να φωτίσω τις πλευρές που έχει ο κάθε άνθρωπος και να δείξω που υπάρχουν τα τυφλά σημεία και τι μπορεί να γίνει»  επισήμανε ο κ. Μαρτίδης και συμπλήρωσε λέγοντας πως μέσα από αυτές τις σχέσεις οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν προς το καλύτερο, καθώς υπάρχουν ευχάριστες μικροεκπλήξεις. 

«Χωρίς σχέσεις δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος» 

Ο Ψυχίατρος– Ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας αρνήθηκε την άποψη πως οι σχέσεις είναι προϊόν επιτυχίας αλλά επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία είναι να προσφέρουν χαρά. «Οι σχέσεις των ανθρώπων ουσιαστικά ξεκινούν, πριν καν γεννηθεί ο άνθρωπος και χωρίς σχέσεις δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος, καθώς είναι το αποτέλεσμα μίας σχέσης σε βιολογικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Μαρτίδης επισημαίνοντας πως μέσα από τις σχέσεις δεν αναζητάμε το «ζην» αλλά το «ευ ζην». 

«Η αγάπη είναι ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός στον κόσμο» 

Παράλληλα επισήμανε πως δεν υπάρχουν αντικειμενικά tips αλλά αυτά προκύπτουν μέσα από τη διαμόρφωση μίας εσωτερικής στάσης ζωής. «Η αγάπη είναι το Α και το Ω, καθώς  πάνω σε αυτήν κτίζονται όλα, και χωρίς αγάπη δεν υπάρχει τίποτα» υποστήριξε ο κ. Μαρτίδης, τονίζοντας πως η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και πάνω σε αυτήν οικοδομούνται τα πάντα. «Χρειάζονται και οι γνώσεις, γιατί καμία φορά μπορεί να υπάρχει η αγάπη αλλά να μην υπάρχουν οι γνώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ορίζοντας την ουσιαστική αγάπη ως αυτήν που είναι χωρίς προϋποθέσεις και σκοπιμότητες.
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαρτίδης υποστήριξε πως όταν αναφερόμαστε σε ουσιαστικές σχέσεις είναι δύσκολο να χαλάσουν. «Πάντα υπήρχαν δυσκολίες καθώς εμείς βλέπουμε ένα μικρό κομμάτι του χρόνου, γιατί ζούμε λίγο αλλά παλιά δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία στα ψυχολογικά θέματα των παιδιών ενώ σήμερα δίνουμε μεγαλύτερη σημασία και έχουμε κάνει πρόοδο» υποστήριξε ο ομιλητής της εκδήλωσης τονίζοντας πως υπάρχουν παράγοντες σήμερα που επεμβαίνουν στη ζωή και για τον λόγο αυτό για να κρατηθεί μία σχέση απαιτεί καθημερινή δουλειά και επαφή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.