«Μάθε με να μην ξεχνώ»: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις των Ποντιακών Σωματείων Ροδόπης για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας

16.05.2019 12:03

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Κορυφώνονται το επόμενο διάστημα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώνουν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης.
 
Συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Μαΐου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί πορεία από το Ηρώο της Κομοτηνής στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου). Θα ακολουθήσει στις 20.00 Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου) από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.
 
Την επομένη, Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 10.30 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Βασίλη Μασμανίδη, φοιτητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών  του ΔΠΘ.
 
Στις 11.00 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου) και στη συνέχεια τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στην  Κεντρική Εκδήλωση Μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που θα γίνει στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 18:30 με ομιλητή τον αγωνιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαιλαλί, Ποντιακής καταγωγής, ακτιβιστή και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, προς το Τούρκικο Προξενείο για την επίδοση ψηφίσματος.
 
Τέλος την Τρίτη 21 Μαΐου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί προβολή του βραβευμένου, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ντοκιμαντέρ  του Νίκου Ασλανίδη «Η ΜΠΑΝΤΑ», στην αίθουσα 1 του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες……. 100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine