Η απλη αναλογικη, τα δημοψηφισματα και η τοπικη αυτοδιοικηση

Με αφόρμιση από την πραγματικότητα της Αλεξανδρούπολης λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές

«Συμφωνείτε με την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης και τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξ/πολη;» Αυτό θα μπορούσε να είναι το ερώτημα ενός τοπικού δημοψηφίσματος στην πόλης μας –συνηθέστατη πρακτική στην Ευρώπη για τοπικά θέματα– και είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα ήταν σεβαστή από όλους παρά τις αντιτιθέμενες απόψεις, χωρίς φωνές και χωρίς αντιδράσεις Διότι μόνο ένα δημοψήφισμα μπορεί να συνθέσει όλες τις απόψεις ώστε η τελική απόφαση να είναι αποδεκτή και σεβαστή από όλους στο διηνεκές μέλλον, αφού όλοι θα συμμετάσχουν στη λήψη της απόφασης και δεν θα ληφθεί ερήμην τους. Διότι, προφανώς, δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε ως δημοκρατικό το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αξιοποίησε μέχρι σήμερα η κάθε δημοτική αρχή: Ότι δηλαδή για θέματα που θα καθορίσουν τη ζωή της πόλης αλλά και τη ζωή όλων των δημοτών στο διηνεκές μέλλον (μια τριακονταετία, ίσως περισσότερο;) είναι δυνατό να αποφασίζει ένας μόνον δημότης, ο εκάστοτε δήμαρχος ο οποίος έχει δεδομένη την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με το εκλογικό σύστημα που ίσχυε μέχρι και τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μα γι’ αυτό δεν ήθελαν την απλή αναλογική στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι η εξουσία του ενός σήμερα θα διαμοιραστεί αναλογικά στις δημοτικές παρατάξεις σύμφωνα με τις ψήφους τους στις εκλογές και η όποια απόφαση θα είναι προϊόν συγκερασμού περισσότερων απόψεων. Ούτε οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θα παραμένουν στο απυρόβλητο, όπως τις βόλευε, πίσω από την πλειοψηφούσα παράταξη του εκάστοτε δημάρχου αρκούμενες στην άσκηση κριτικής. Η εφαρμογή στην πράξη δεν θα είναι εύκολη λόγω της νοοτροπίας δεσποτικής άσκησης της δημοτικής εξουσίας με το μέχρι  σήμερα ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Γι’ αυτό οι αποφάσεις ερήμην των δημοτών για τον τερματικό σταθμό LNG απέναντι από τη Μάκρη και τον λιμένα της Αλεξ/πολης αποτελούν παράδειγμα που αναδεικνύει την απλή αναλογική ως επιβεβλημένη. Βέβαια στην περίπτωση της εγκατάστασης βάσης του ΝΑΤΟ στην πόλη μας που θα τη μεταβάλλει σε στρατιωτικό στόχο στα πλαίσια του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας στην περιοχή, όπως και στην περίπτωση της εγκατάστασης τερματικού σταθμού LNG, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο που εκλέγεται για μια τετραετία, άσχετα αν εκλεγεί με την απλή αναλογική, νομιμοποιείται να αποφασίσει διότι η στρατιωτική βάση και ο τερματικός σταθμός LNG θα αλλάξουν τη ζωή των δημοτών για πάντα. Το σύνολο των δημοτών είναι αυτό που θα πρέπει με δημοψήφισμα να αποφασίσει για το μέλλον του.

Από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (133 Α΄/ 19-7-2018)  έχει τεθεί σε ισχύ ο Νόμος 4555 περί «Μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνσης της Δημοκρατίας – Ενίσχυσης της συμμετοχής κ.α.», ο οποίος καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός τοπικού ή περιφερειακού δημοψηφίσματος. Όμως, ο νόμος αυτός ορίζει ότι δημοψηφίσματα θα διενεργούνται από την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο αλλά και επί πλέον ότι «δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί  δημοψήφισμα κατά το ημερολογιακό έτος της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών». Δηλαδή μεταφερόμαστε στις αρχές του 2020, όταν όλα ίσως θα έχουν συντελεστεί χωρίς τη συναίνεση ή την αντίθεση των δημοτών. Ακούσατε από κάποια δημοτική παράταξη να αναφέρεται προεκλογικά σε όλα αυτά ή τι σχεδιάζει για να αντιμετωπίσει την εισβολή του LNG ή του ΝΑΤΟ; Πώς προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να αποφασίσουν έγκαιρα οι δημότες για όλα αυτά;

Αναμφισβήτητα αποτελεί πρωτοτυπία αυτό που συνέβη: Η εξουσία δηλαδή να πρωτοπορεί πολιτικά έναντι του λαού και να νομοθετεί υπέρ της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων χωρίς να υπάρχουν ανάλογες διεκδικήσεις. Είμαστε λοιπόν τόσο πίσω ως λαός; Η αλήθεια είναι ότι σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουμε πολύ πίσω συγκριτικά με τους λαούς της Ευρώπης. Η αλήθεια επίσης είναι ότι η αστυφιλία πισωγύρισε τις πόλεις αφού οι νεοφερμένοι θαμπώθηκαν από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και αδρανοποιήθηκαν αποτελώντας τροχοπέδη. Όμως αυτή η πρωτοτυπία οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλησε με την απλή αναλογική να εισχωρήσει στις διαβαθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της πενιχρής συμμετοχής της στην πλειονότητα των περιφερειών και των δήμων, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία της απλής αναλογικής για την αναβάθμιση της εκπροσώπησης των δημοτών.

Θα πρέπει όμως να μας εξηγήσουν ποιοι και γιατί «έχρισαν» τον Αμερικανό πρέσβη «δήμαρχο» της πόλης μας ώστε να καθορίζει το μέλλον της χωρίς ίχνος αντίδρασης από τη δημοτική αρχή. Φοβήθηκαν τις αστείες κατηγορίες περί ρωσικής επιρροής; Βέβαια, πρόκειται περί ικανότατου διπλωμάτη που υπηρετεί την αμερικανική πολιτική με εξέχοντα τρόπο. Αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα στην πόλη μας αναιρούν τα συμφέροντα των δημοτών. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ο συγκεκριμένος διπλωμάτης πήγε στην Ουκρανία, τίποτα δεν προμήνυε τη συνέχεια. Όταν έφυγε για να έλθει με νέα αποστολή στην Αθήνα όλα ήταν διαφορετικά. Ακόμη σκοτώνονται εκεί. Μιλώντας στο 7o συνέδριο Exposec- Defence World ο κ. Πάιατ πέραν του LNG, αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από τα αμερικανικά στρατεύματα. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως, λόγω της θέσης του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του, προσθέτοντας πως έχει τρομερές δυνατότητες, τόσο λόγω των σιδηροδρομικών συνδέσεων όσο και των οδικών δικτύων που υπάρχουν στην περιοχή. «Έχει νόημα τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και οικονομικά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο λιμάνι και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εύρεση Αμερικανού επενδυτή για να συμβάλει στην ιδιωτικοποίησή του που προχωράει», είπε.

Αν λοιπόν όσοι εκλεγούν στις 26 Μάιου αποδεχτούν ότι όλα τα σημαίνοντα για το μέλλον της πόλης μας έχουν προαποφασιστεί από ξένους υποβολείς, τότε ουσιαστικά θα έχουν αποδεχθεί και τον περιθωριακό τους ρόλο ως δημοτική αρχή, ρόλο που θα συρρικνώνεται στη διαχείριση  ζητημάτων τα οποία θα μπορούσε να αναλάβει και μια δημόσια υπηρεσία χωρίς να διενεργούμε εκλογές απλά για εθιμικούς λόγους. Όμως, όπως γράφει ο Αndrew Sancton, καθηγητής σε θέματα τοπικής διακυβέρνησης: «Οι δήμοι δεν είναι απλώς πάροχοι υπηρεσιών. Είναι δημοκρατικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων κοινότητες ανθρώπων με κοινή εδαφική βάση κυβερνούν τον εαυτό τους σε τοπικό επίπεδο».

Αλεξανδρούπολη, 7-5-2019

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.