Εκλογη Μουφτηδων και Βακουφικων Επιτροπων προανηγγειλε ο Τσιπρας απο την Ξανθη

Μίλησε για νέα μέτρα ελάφρυνσης και εξαπέλυσε επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε από την Ξάνθη το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον για την στάση που ακολουθεί και τις τακτικές που εφαρμόζει ενόψει των εκλογικών μονομαχιών της 26ης Μαΐου. 
 
Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε την  πρόταση μομφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά του Παύλου Πολάκη, επισημαίνοντας με νόημα ότι «πρόταση μομφής κάνουν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη». Παράλληλα αναφέρθηκε  στη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προαναγγέλλοντας νέα μέτρα ελάφρυνσης. «Θα αναγγείλουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Ό,τι κάνουμε γίνεται με πρόγραμμα, ενώ για την δεύτερη τετραετία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη αλλά τις δυνατότητες που δίνονται» τόνισε από την Ξάνθη ο κ. Τσιπρας κορυφώνοντας την πολιτική διαμάχη με τον κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον απόγονο και κληρονόμο μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες  «ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να μιλάει στο όνομα των πολλών που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε» κατηγορώντας τον πως  θέλει να γυρίσει πίσω τη χώρα στο σκοτάδι των Μνημονίων και να καταργήσει όλα όσα κερδήθηκαν.
 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περιοχή μας κάνοντας έναν απολογισμό των  μεταρρυθμίσεων στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και συνεισφέρουν στην θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι σε επιρροές τρίτων δυνάμεων που έχουν τη δική τους ατζέντα σε αυτήν την κρίσιμη, ακριτική περιοχή» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρίας, ενός γεγονότος  με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας ενώ στάθηκε στην ενίσχυση της  χρηστής διοίκησης και τη διαφάνειας στη λειτουργία των Μουφτιών. «Διορίσαμε τοποτηρητές με την ευθύνη να νοικοκυρέψουν τους κρίσιμους αυτούς θεσμούς, και αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί ΠΔ που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αποκάλυψε πως επανεξετάζει για πρώτη φορά την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου του νόμου 1920/1991, ο οποίος ρυθμίζει τα θέματα ανάδειξης μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών, χαρακτηρίζοντας τον ξεπερασμένο. Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχουν προβεί στις απαραίτητες  τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών ενώ στάθηκε στη στήριξη της δημόσιας παιδείας με την ίδρυση νέων δημοτικών εκεί που χρειάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της χώρας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως για πρώτη φορά λειτουργεί σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, το πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και εκμάθηση της ελληνικής. 

Σταμάτης Σακελλίων για επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη «Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε δύο χρόνια αιτήματα της μειονότητας» 

Την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην περιοχή σχολίασε ο Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δώσει λύση σε πάγια αιτήματα της μειονότητας. Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης δήλωσε πως «με την ομιλία του στην Ξάνθη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο εμβληματικά για την μειονότητα ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τρόπο επιλογής του μουφτή. Δήλωσε πως ο μουφτής θα επιλέγεται από ένα εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας, άρα δεν θα διορίζεται από το ελληνικό κράτος. Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε, ήταν ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα βακούφια και πιο συγκεκριμένα είπε ότι πλέον οι διαχειριστικές επιτροπές της βακουφικής περιουσίας της μειονότητας θα εκλέγονται».
 
«Αναμφίβολα» τόνισε ο κ. Σακελλίων «πρόκειται για δύο ιστορικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και έρχονται να ικανοποιήσουν δύο χρόνια αιτήματα της ίδιας της μειονότητας. Ταυτόχρονα με την πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει για το θέμα της σαρία, δείχνουμε ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην εμβάνθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στην μειονότητα.  Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι χωράμε κάτω από την ίδια σημαία, την σημαία της πατρίδας μας, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία. Γιατί για την Αριστερά και την κυβέρνηση της δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας κάνει τόσο σαφή τοποθέτηση για αυτά τα ζητήματα και δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο πρωθυπουργός ηγείται μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.