Ι. Αχμετ: «Να σταματησει εδω και τωρα η υπονομευση και η υποθηκευση της Βακουφικης Περιουσιας στη Θρακη»

Να εφαρμοστούν οι νόμοι και να προκηρυχθούν ελεύθερες εκλογές για τις διαχειριστικές επιτροπές ζητά ο βουλευτής Ροδόπης

Ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης με το ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμετ, ζητώντας διενέργεια εκλογών για την διοίκηση και διαχείριση των Βακουφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Δυτική Θράκη και διαγραφή χρεών και εξάλειψη βαρών της βακουφικής περιουσίας.
 
Συγκεκριμένα με την ερώτηση του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζητά πρώτον, να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος 3647/2008 και να προκηρυχθούν εκλογές στα Βακούφια. Όμως σύμφωνα με τον βουλευτή πριν την προκήρυξη τους η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της τις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς της Μειονότητας και ειδικότερα ο Σύλλογος Επιστημόνων, οι σύλλογοι θρησκευτικών λειτουργών Ιερών Τεμενών Θράκης, καθώς και το σύνολο της κοινωνίας της Μειονότητας.
 
Δεύτερον ζητά την εφαρμογή του γράμματος του νόμου 3557/2007,  εξηγώντας πως, με τον εν λόγω νόμο η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην μερική διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, τα οποία την ημέρα ψήφισης του νόμου ανερχόταν στο ποσό των 4.879.139,58 ευρώ.
 
Παρόλα αυτά, για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, δεν εφαρμόστηκε το γράμμα του νόμου 3554/2007, αφού δεν διαγράφηκαν στο σύνολό τους οι πρωτογενείς οφειλές, οι τόκοι και οι προσαυξήσεις καθώς και τα πρόστιμα, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 7 του συγκεκριμένου νόμου.
 
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων είναι να εμφανίζεται σήμερα εκ νέου η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής μεγαλοοφειλέτης του ελληνικού δημοσίου με ένα χρέος που την 1η Μαρτίου του 2019 ανερχόταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 3.486.576,84 ευρώ.
 
«Μετά από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και υπονομεύει τόσο το θεσμικό καθεστώς των βακουφίων καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερα εκλεγμένες διοικήσεις όσο και την περιουσιακή τους υπόσταση» όπως σημειώνει, ο βουλευτής Ροδόπης αποφάσισε να υποβάλει ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης, έχοντας συναίσθηση του κοινοβουλευτικού του καθήκοντος και του ιστορικού του χρέους προς την Μειονότητά.
 

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα ακόλουθα:

 
Α) Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προκηρύξουν εκλογές μελών Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφίων στις πόλεις Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3647/2008;
 
Β) Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στην τροποποίηση του νόμου 3647/2008 στην βάση των προτάσεων των φορέων της Μειονότητας καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, όπως έχουν δημόσια προταθεί και διατυπωθεί ανωτέρω στο σώμα της παρούσας ερώτησης;
 
Γ) Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να ζητήσουν την εφαρμογή από την φορολογική διοίκηση των προβλέψεων του νόμου 3554/2007, προκειμένου να  προχωρήσει η διαδικασία της πλήρους διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών, τελών επιβαρύνσεων, προστίμων, τελών χαρτοσήμου και λοιπών επιβαρύνσεων, όπως κατ’ επανάληψη με έγγραφά τους έχουν ζητήσει οι διορισμένες διοικήσεις των Διαχειριστικών Επιτροπών της Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, ώστε να καταστεί δυνατή η εξάλειψη ή η άρση των υποθηκών και να περιέλθουν τα περιουσιακά του στοιχεία ελεύθερα βαρών πλέον στο νομικό πρόσωπο;    
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.