Η Δικηγορια περνα στη νεα εποχη

Ιδιαίτερα θετικά θεωρεί τα συμπεράσματα του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων η πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε την πραγματοποίηση, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, του Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων, που έλαβε χώρα στις Σέρρες από τις 19-22 Απριλίου, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου.
 
Το 14ο πανελλήνιο Συνέδριο, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, είχε ως θέμα: «Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη Νέα Εποχή», και σε αυτό αναπτύχθηκαν πολλές εισηγήσεις, έγιναν παρεμβάσεις και δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο θέσεων, το οποίο θα αναλάβει να εξειδικεύσει όπου απαιτείται η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
 
Η κ. Χατζηαντωνίου συνεχάρη τόσο τον πρόεδρο της ολομέλειας των προέδρων κ. Δημήτρη Βερβεσό όσο και τον πρόεδρο και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών για τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου.
 
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πάρα πολλά, μιας και μετά από 22 χρόνια είχαν συγκεντρωθεί πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν, με το συνέδριο να τοποθετείται τελικά σε πολλές θεματικές ενότητες.
 
Ελπίδα είναι πάντως πως μετά την επανενεργοποίηση του θεσμού, το επόμενο συνέδριο θα γίνει σε τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, ώστε να μπορούν οι δικηγόροι να έχουν επαφή και να προσαρμόζονται καλύτερα στις εξελίξεις. 

Έμφαση στην λειτουργία και την ενίσχυση των δικηγορικών συλλόγων 

Το συνέδριο λοιπόν επαναβεβαίωσε τη σημασία της ανεξαρτησίας και της αυτοτέλειας των δικηγορικών συλλόγων, που θεωρούν πως  αποτελεί θεσμική εγγύηση της ανεξαρτησίας των δικηγόρων και κατ’ επέκταση της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Για να επιτευχθεί αυτή θα πρέπει να υπάρχει σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων, που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την κ. Χατζηαντωνίου, με τη δημιουργία διαφόρων δομών για να επιμορφώνονται τόσο οι δικηγόροι όσο και οι ασκούμενοι, και την παροχή διαφόρων μέσων για αυτό το σκοπό.
 
Ειδική μνεία έγινε και για την αναβάθμιση του θεσμού των ασκούμενων δικηγόρων, για τον οποίο κατατέθηκε μια σειρά από προτάσεις, όπως  η διοργάνωση υποχρεωτικών επαγγελματικών σεμιναρίων, η νομοθετική κατοχύρωση της ελάχιστης αποζημίωσης και άλλα. Έτσι συγκροτήθηκε Επιτροπή από δικηγόρους, προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμού της άσκησης, την διάρκεια και το περιεχόμενό της, την οποία θα υποβάλει στην Ολομέλεια.
 
Όσο για τους δικηγόρους, σημαντική θεωρείται και η δική τους διαρκής επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος, για αυτό και προτείνεται η δυνητική δημιουργία Κέντρων δια βίου μάθησης από όσους δικηγορικούς συλλόγους το επιθυμούν, που θα αναλάβουν και την εκούσια (προαιρετική) και χωρίς κόστος πιστοποίηση των δικηγόρων ανά τομέα εξειδίκευσης, καθώς και την εν γένει επιμόρφωσή τους σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και στις σύγχρονες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις σε κάθε τομέα δικαίου, μιας και όπως σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, η δικηγορία, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλάζει συνεχώς.
 
Για αυτό και θεωρούν θεμελιώδες πρόταγμα για την αναβάθμιση της δικηγορίας, την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των δικηγόρων την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice). Σε αυτή την κατεύθυνση  συγκροτήθηκε επιτροπή προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. 

Ανάγκη για επιπλέον προβλέψεις για το ρόλο των Συλλόγων 

Επίσης σημαντική θεωρείται η αποτελεσματική λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε να απομονώνονται συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με το δικηγορικό λειτούργημα.
 
Τo συνέδριο τάχθηκε και υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, τόνισε όμως πως η υπαγωγή σε αυτές πρέπει να είναι εκούσια, θεωρώντας πως η υποχρεωτικότητα δεν συνάδει ούτε με την διαμεσολάβηση ούτε με την δικαστική μεσολάβηση.
 
Επίσης το συνέδριο, τόνισε η κ. Χατζηαντωνίου, ανέδειξε τη σημασία της επέκτασης του θεσμού της νομικής βοήθειας σε σχέση με όσους προβλέπονται ήδη, όπως η παροχή νομικών συμβουλών, το στάδιο της ποινικής προδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής εξέτασης.
 
Πρόβλεψη υπήρξε και για την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου των δικηγορικών συλλόγων, με πρόταση για συνεργασία των δικηγορικών συλλόγων με κοινωνικούς φορείς για θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων για την ενδοοικογενειακή βία ή τον σχολικό εκφοβισμό.
 
Σημαντική είναι και η αναβάθμιση στις σχέσεις των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, για την οποία προτάθηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη θέσπιση Κοινού Κώδικα Δεοντολογίας Συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, δικαστών και δικηγόρων.
 
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για την ενεργό περιφρούρηση της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος με την άσκηση κάθε προβλεπόμενου ενδίκου και εξωδίκου μέσου σε περιπτώσεις αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος. 

Απαραίτητες οι προβλέψεις για τις γυναίκες δικηγόρους 

Το 2019 είναι, χρονιά της γυναίκα δικηγόρου, για αυτό και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας των γυναικών δικηγόρων το συνέδριο πρότεινε στο πλαίσιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΦΚΑ να προβλεφθεί επιδότηση για απώλεια εισοδήματος λόγω τοκετού όλων των γυναικών δικηγόρων, αμίσθων και εμμίσθων, για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά τον τοκετό με ποσό αντίστοιχο της επιδότησης μισθωτής εργαζόμενης (τουλάχιστον 650 ευρώ μηνιαίως), πλέον του ήδη προβλεπόμενου επιδόματος τοκετού.
 
Θεωρούν μάλιστα πως πρέπει να θεσμοθετηθούν η εγκυμοσύνη και η λοχεία ως σπουδαίος λόγος αναβολής της δίκης, αλλά και η επέκταση της ήδη προβλεπόμενης μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ άρθρο 141 ν. 3655/2008, για ένα χρόνο μετά τον τοκετό, σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.
 
Τέλος το συνέδριο ζήτησε την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την επέκταση του ορίου δυνητικής απαλλαγής από την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ από το εισόδημα των 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ και την κατάργηση, άλλως την μείωση του ΦΠΑ στην δικηγορική αμοιβή για τις δικαστηριακές υποθέσεις.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.