Το διδυμο των μεγαλων επιτυχιων της Αρσης Βαρων στην πολη μας

Χρήστος Νινιός: ο πολύπειρος προπονητής, που εδώ και 3 δεκαετίες δουλεύει αθόρυβα φέρνοντας μεγάλες διακρίσεις - Χρήστος Τζουρτζουκίγια: ο ανερχόμενος πρωταθλητής με σημαντικές διακρίσεις στο παλμαρέ του παρά το νεαρό της ηλικίας του

Ο Χρήστος Νινιός δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις στην αθλητική κοινότητα, καθώς είναι ένας εκ των πλέον καταξιωμένων γυμναστών στην Ελλάδα με ειδίκευση στην Άρση-βαρών, έχοντας καταφέρει να αναδείξει πολλές γενιές αθλητών. Από το 1988 μέχρι και σήμερα καταφέρνει να «πλάθει» πρωταθλητές.  Ο Χρήστος Τζουρτζουκίγια, είναι ένας εξ αυτών, καθώς αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες, όχι μόνο του αθλητισμού της Κομοτηνής αλλά και της Ελλάδος γενικότερα. Η σχέση τους δεν είναι απλά σχέση προπονητή-αθλητή αλλά μετά από τόσα χρόνια καθημερινών προπονήσεων και τακτικής συμμετοχής σε αγώνες έχει εξελιχθεί σε σχέση δεύτερου πατέρα και υιού.
 
Με αφορμή τη νέα επιτυχία του Χρήστου Τζουρτζουκίγια, ο οποίος κατέκτησε ως μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Σχολικό πρωτάθλημα, ο νεαρός πρωταθλητής και ο προπονητής του μίλησαν στο «ΠτΘ» για τον δύσκολο και επίπονο δρόμο του πρωταθλητισμού, για τις καθημερινές δυσκολίες αλλά και την έλλειψη στήριξης και ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς.
 
Ο λόγος στους ίδιους λοιπόν… 

Χρήστος Νινιός «Στις αποσκευές μας σε κάθε μεγάλη διοργάνωση έχουμε μόνο τις ευχές των συμπολιτών μας και καμία άλλη βοήθεια από τους τοπικούς φορείς» 

ΠτΘ: Ξεκινώντας τις ερωτήσεις βάσει ηλικίας και πόστου από τον προπονητή κ. Νινιό, θα θέλαμε να μας πείτε για τη νέα επιτυχία του Χρήστου.
Χ.Ν.:
Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νέα επιτυχία του Χρήστου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτυχία που μπορούσαμε να κάνουμε για φέτος. Ήταν ένας στόχος ζωής για τον Χρήστο και για μένα προσωπικά. Δεν το περιμέναμε με την έννοια πως ο ανταγωνισμός στα σχολικά πρωταθλήματα είναι πολύ μεγάλος, καθώς τα παιδιά παίρνουν τα μεγαλύτερα μόρια που τους δίνει η πολιτεία και για αυτό υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Ανάμεσα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας τιμήσαμε το Σχολείο του και την πόλη της Κομοτηνής,  καθώς ο Χρήστος ανέβηκε στο βάθρο. Φέραμε μία μεγάλη πρωτιά, τόσο σαν μαθητής όσο και σαν αθλητής. Πλέον παίρνοντας τα περισσότερα μόρια που θα μπορούσε να του δώσει ο αθλητισμός, του δίνεται η δυνατότητα να τα «εξαργυρώσει», όπως ο ίδιος επιθυμεί. Εγώ είμαι ευτυχισμένος, γιατί το πρώτο κομμάτι για φέτος έχει επιτευχθεί. Πλέον στρέφουμε την προσοχή μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα χωρίς οικονομική στήριξη από τους τοπικούς Φορείς.  Το πρωτάθλημα διεξάγεται στα Γιάννενα με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται εκεί. Ο Χρήστος παρότι έφηβος, θα συμμετάσχει και στην κατηγορία των νέων ανδρών αλλά φυσικά και στους εφήβους. Μαζί μας θα είναι επίσης η Μαρία Καζαντζιάν στις νεάνιδες και στις νέες γυναίκες και ο ταλαντούχος, το «νέο αίμα», ο οποίος είναι ένας πολύ αξιόλογος αθλητής και από τα παιδιά που θα μας «απασχολήσουν» τα επόμενα χρόνια, ο Σίμος Καλαϊτσίδης στην κατηγορία των 73 κιλών. Θα δούμε στη συνέχεια… ποτέ δεν λέμε μεγάλα λόγια αλλά μας αρέσει να δουλεύουμε. Στα Γιάννενα ταξιδεύουμε μόνο με τα καλά λόγια των συμπολιτών μας στις αποσκευές. 

«Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να στηρίξουν αθλητές που έχουν αποδείξει πως αξίζουν οικονομικής ενίσχυσης» 

ΠτΘ: Με δεδομένο πως δεν μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας,  ανέφερες πως χωρίς την ιδιαίτερη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Εγώ θα έλεγα χωρίς καμία στήριξη καθώς δεν ασχολήθηκαν ποτέ οι τοπικοί άρχοντες με τις επιτυχίες των αθλητών της Άρσης-Βαρών. Πώς αντέχεις να μένεις στο προσκήνιο, εσύ και οι αθλητές σου,  χωρίς την παραμικρή στήριξη; Ποια είναι η στήριξη του αθλητισμού σε άλλες πόλεις;
Χ.Ν.:
Όπως το είπες, δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από δάχτυλο μας. Υπάρχει οικονομική στενότητα αυτήν την στιγμή και το καταλαβαίνουμε. Γνωρίζουμε όμως πως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς όταν υπάρχουν παιδιά που δείχνουν έμπρακτα πως αξίζουν στήριξης , εκεί οφείλουν οι ιθύνοντες να δώσουν βοήθεια σε αυτούς τους αθλητές.  Σε αυτό δεν τύχαμε αυτής της χαράς και της ικανοποίησης, καθώς δυστυχώς πάμε με τις δικές μας δυνάμεις και τη βοήθεια φίλων και γνωστών, που γνωρίζουν την προσπάθεια μας και συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Δεν κρύβω πως περιμένουμε και ελπίζουμε πως αυτά που κάνουμε κάποια στιγμή  θα «ευαισθητοποιήσουν» κάποιους και θα αλλάξει λίγο η εικόνα. Δεν ήθελα να μιλήσω για αυτό το θέμα, αλλά ο κόσμος οφείλει να ξέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά που εκπροσωπούν την πόλη μας.

ΠτΘ: Σε πρόσφατη συνέντευξη μαζί σου ο Πύρρος Δήμας μίλησε με κολακευτικά σχόλια για εσάς και τη δουλειά σας. Είχατε κάποια περεταίρω κουβέντα με τον κ. Δήμα για το θέμα υποδομών και εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα;
Χ.Ν.: 
Ήταν από τις κουβέντες που κάναμε με τον Πύρο Δήμα. Μας στηρίζει σε οτιδήποτε κάνουμε αλλά το ξέρει πως κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για το άθλημα που αγαπάμε και για το άθλημα που ο ίδιος έχει καταξιωθεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι Αμερικάνοι τον έχουν σαν πρότυπο, σαν ίνδαλμα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της Άρσης Βαρών. Αυτός ο άνθρωπος μου είπε πως αξίζουμε περισσότερο και θα ήθελε οι άνθρωποι της Κομοτηνής να στηρίξουν το άθλημα της Άρσης Βαρών, γιατί κρατάμε το άθλημα στην πόλη μας από το 1988 χωρίς να δημιουργούμε κανένα πρόβλημα, δουλεύοντας αθόρυβα και συστηματικά, χωρίς να έχουμε τύχει της ανάλογης προσοχής από κανένα. 

«Όταν η πόλη γιόρταζε την άνοδο του Πανθρακικού εμείς δεν γιορτάζαμε γιατί αναγκαστήκαμε να κάνουμε προπονήσεις στις τουαλέτες του ΔΑΚ» 

ΠτΘ:  Εσείς ήσασταν άλλωστε αυτοί που μεταφερθήκατε από το Δ.Α.Κ. Κομοτηνής τη χρονιά της ανόδου του Πανθρακικού στην Superleague. Πώς ήταν εκείνο το συναίσθημα τότε που βιώσατε;
Χ.Ν.:
Μας «ξεσπίτωσαν» καθώς μας πήραν το χώρο μας και μας υποσχέθηκαν έναν καινούργιο χώρο. Λόγια ακούσαμε πολλά αλλά τα χρόνια που ο Πανθρακικός γιόρταζε την άνοδο και την παρουσία στη Superleague εμείς δεν μπορούσαμε να γιορτάσουμε, γιατί κάναμε προπονήσεις στις τουαλέτες. Για να μην κλείσουμε αυτό το τμήμα, γιατί όταν κλείνει ένας αθλητικός χώρος ανοίγει ένας χώρος με βλαβερές συνήθειες των νέων. Ο αθλητισμός χρήζει στήριξης και όχι υποβάθμισης. Θα παραμείνουμε δυνατοί παρά τις δυσκολίες που θα έρθουν. Ο αθλητισμός είναι το σπίτι μας. Τουλάχιστον έχουμε καταφέρει να διατηρούμε τη δική μας στέγη, που παραχωρήθηκε από το Δήμο, όπου αφιερώνουμε πολλές ώρες προπονήσεων. 

Χρήστος Τζουρτζουκίγια «Η σκληρή δουλειά δεν σταματά ποτέ κοιτώντας τον κάθε στόχο ξεχωριστά» 

ΠτΘ: Πώς έζησες αυτήν την μεγάλη επιτυχία;
Χ.Τ.:
Ο αγώνας ήταν δυνατός και το χάρηκα πολύ, γιατί ήταν ένας από τους στόχους μου. Δεν σταματάμε εκεί, αλλά συνεχίζουμε κοιτώντας το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η δουλειά δεν σταματά ποτέ, έχω μάθει να δουλεύω σκληρά μαζί με τον προπονητή μου και συνεχίζουμε κοιτώντας τους επόμενους στόχους έναν έναν ξεχωριστά.
 
ΠτΘ: Είδαμε μία φωτογραφία με τον Πύρο Δήμα. Τι σου είπε ο κ. Δήμας και πόσο σημαντικό είναι για σένα που μία σπουδαία φυσιογνωμία σαν τον Πύρο Δήμα;
Χ.Τ.:
Τον Πύρο Δήμα τον είχα γνωρίσει, όταν ξεκίνησα την Άρση Βαρών στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τότε ήμουν 13 χρονών περίπου και μετά από 5 χρόνια τον συνάντησα ξανά. Το μόνο που μου είπε ήταν πως δυνάμωσα και ψήλωσα. Τα κλασικά! Είναι σημαντικό για μένα ότι ένας μεγάλος αθλητής σαν τον Πύρο Δήμα έχει πει καλές κουβέντες για μένα. 

«Όνειρο μου να συνεχίσω να κάνω υπερήφανο τον προπονητή μου και να καταφέρω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε μεγάλες διοργανώσεις» 

ΠτΘ: Ποια είναι η σχέση με τον προπονητή και μέχρι πού φτάνουν οι φιλοδοξίες σου;
Χ.Τ.:
Η σχέση με τον προπονητή είναι σαν να είναι ο δεύτερος μου πατέρας. Περνάω κάθε μέρα 3 ώρες της ζωής μου μαζί του. Είμαστε υπερβολικά δεμένοι και αυτό είναι που μας δίνει κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να φτάσουμε στην κορυφή. Όνειρο μου είναι να συνεχίσω να κάνω υπερήφανο τον προπονητή μου αλλά και να καταφέρω μία μέρα να καταφέρω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε μεγάλες διοργανώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.