Η αρχη της προιστοριας στη Ροδοπη

Η άγνωστη, στους περισσότερους, προϊστορία της Θράκης έρχεται στο φως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Με ένα παλιό γνώριμο, τον Καθηγητή Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος μεγάλωσε στην Κομοτηνή και εργάστηκε κάποια χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, ξεκίνησε ο τρίτος επιμορφωτικός κύκλος ομιλιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, αυτή τη φορά με κύριο άξονα την Προϊστορική Θράκη.
 
Η πρώτη ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, αφορούσε την αρχή της προϊστορίας στην πεδιάδα της Ροδόπης, με τον κ. Ευστρατίου να καταθέτει την μοναδική οπτική του, έχοντας και ο ίδιος συμμετάσχει σε αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στην πεδιάδα της Ροδόπης όσο και ευρύτερα στη Θράκη. 

Συνεχίζεται η ενημέρωση για τις λιγότερο γνωστές περιόδους της περιοχής 

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων δύο κύκλων ομιλιών, ο πρώτος για τη Ρωμαϊκή και ο δεύτερος για τη Βυζαντινή Θράκη, που έγιναν σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το ΔΗΠΕΘΕ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης θέλησε να συνεχίσει να δίνει έμφαση σε περιόδους που είναι λιγότερο γνωστές, όπως είναι αυτή της προϊστορίας στη Θράκη, σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Χρύσα Καραδήμα.
 
Άλλωστε είναι μια περίοδος που είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την έρευνα, με τις έρευνες του κ. Ευστρατίου στην πεδιάδα της Ροδόπης να αποδίδουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και ευρήματα από την μέση παλαιολιθική εποχή, που ως τότε δεν ξέραμε την παρουσία του ανθρώπου στη Θράκη εκείνη την περίοδο.
 
Οι επόμενες ομιλίες θα αφορούν την νεολιθική περίοδο, για την οποία έχουμε ανασκαμμένες θέσεις σε περιοχές, όπως η Παραδημή, η Μάκρη, το Μικρό Βουνί στη Σαμοθράκη.
 
Επίσης στο πλαίσιο των ομιλιών θα τεθούν και τα προβλήματα της έρευνας, μιας και οι περίοδοι αυτές δεν έχουν ερευνηθεί ανασκαφικά, και θα καταλήξουν στην ύστερη εποχή του χαλκού, που έχουμε την άφιξη των Θρακών, και την πρώιμη εποχή του σιδήρου, περίοδοι για τις οποίες έχουμε πολλά στοιχεία.
 
Έτσι θα πραγματοποιηθούν εκτός απροόπτου ακόμα 4 εκδηλώσεις, μία τον Μάιο και οι υπόλοιπες μετά το καλοκαίρι, ενώ ελπίζουν πως θα πραγματοποιηθεί και μια μικρή έκθεση με εποπτικό υλικό και κείμενα, που αφορά τις έρευνες στην Παραδημή και την περίοδο της προϊστορίας στη Θράκη. 

Σημαντικό το πεδίο της προϊστορικής έρευνας 

Ιδιαίτερη πρόκληση για τους ερευνητές που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε ο κ. Ευστρατίου την αρχαιολογική αναζήτηση των πρώτων ανθρώπων που έζησαν ή πέρασαν από την ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας της Ροδόπης στα προϊστορικά χρόνια, άλλοτε με τη μορφή κυνηγετικών ομάδων ή γεωργικών κοινοτήτων.
 
Αν και η επιτόπια έρευνα είναι μέχρι σήμερα περιορισμένη, τόνισε, έχει ήδη προσφέρει εντυπωσιακά στοιχεία για την περίοδο που καλύπτει τα τελευταία 100.000 χρόνια και ολοκληρώνεται με την εμφάνιση των πρώτων ιστορικών ομάδων στη Θράκη γύρω στα 1000 πΧ.
 
Ο κ. Ευστρατίου επικεντρώθηκε στη σημερινή εικόνα για τις περιόδους της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής, ενώ αναφέρθηκε κυρίως στα ανοικτά μέχρι σήμερα ερευνητικά ζητήματα, θεωρητικά και μεθοδολογικά, που υπάρχουν και τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η αρχαιολογική πρακτική.
 
Άλλωστε ο ίδιος έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε έρευνες στο Νεολιθικό οικισμό της Μάκρης στη Θράκη, το Εθνοαρχαιολογικό Πρόγραμμα στην ορεινή Ροδόπη  καθώς και στις επιφανειακές έρευνες στην πεδιάδα της Ροδόπης, ενώ έχει πραγματοποιήσει έρευνες και στα Γρεβενά, τη Λήμνο, την Καταλονία και το Σουλτανάτο του Ομάν.
 
Οι παλιότερες ενδείξεις κατοίκων εντοπίζονται στην εποχή που ο τρόπος ζωής ήταν κυνηγετικός και τροφοσυλλεκτικός, κατά την Παλαιολιθική περίοδο με ομάδες κυνηγών ή τροφοσυλλεκτών, που δεν ανήκουν στο δικό μας, αλλά στο προηγούμενο είδος, τους Νεάντερταλ, που άφησαν τα εργαλεία τους, τα οποία αναγνωρίζουμε από τον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένα και την τεχνολογία που έχουν, με ενδείξεις στην περιοχή των Πετρωτών.
 
Ο ίδιος θεωρεί πως το πεδίο για την συγκεκριμένη έρευνα είναι σημαντικό, με πολλές προϊστορικές θέσεις που θα μπορούσε κάποιος να αναδείξει ανασκάπτοντας, παρόλο που κυρίως ανήκουν σε μεταγενέστερη περίοδο, την λεγόμενη νεολιθική, και αφορούν τους πρώτους οικισμούς γεωργών και κτηνοτρόφων που έρχονται στην περιοχή μετά το 7.000 π.Χ.
 
Άλλωστε υπάρχουν πολλές τούμπες στην πεδιάδα της Ροδόπης οι οποίες πιθανότατα κρύβουν προϊστορικούς οικισμούς που περιμένουν κάποιον να τους ανασκάψει.
 
Θεωρεί πάντως πως θα πρέπει να δοθεί γενικότερα μια μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα της προϊστορίας, με ανάδειξη και των υπαρχόντων ευρημάτων, που ελπίζει πως θα γίνει και στην Κομοτηνή με την σχεδιαζόμενη επανέκθεση του μουσείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.