Αναγκαια η συμβολη ολων των Φορεων για την ομαλη καθημερινοτητα των Ατομων με Αναπηρια

Ημερίδας Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ - Στη σημασία σεβασμού των δικαιωμάτων και της προσβασιμότητας στάθηκαν οι ομιλητές

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα «Γιώργος Παυλίδης» στο κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης ημερίδα με θέμα την καθημερινότητα  και την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία αναλύθηκε ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Την ημερίδα διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, του Συλλόγου Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρία Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» και του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ».
 
Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγου Νικόλαου Μενεξίδη, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός πως η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας με αναπηρία, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση στην καθημερινότητα τους, με έμφαση την ενίσχυση της προσβασιμότητας τους σε όλους τους χώρους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επίσης εισηγήσεις από την Αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, κ. Θέμη Τζενετίδη, τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κ. Τρύφωνα Καρούντζο, τον Ταμία του Συλλόγου Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρία Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», κ. Ηλία Ποιμενίδη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ», κ. Αλέξανδρο Ταξιλδάρη.

Μαρία Μιχαλοπούλου «Το Δ.Π.Θ. αποτελεί αρωγός για την ένταξη των ΑμεΑ μέσα από κοινού δράσεις με τους φοιτητές των Τμημάτων» 

Στην άριστη συνεργασία του Δ.Π.Θ.  με τον Σύλλογο «Περπατώ» και τον «Ηρόδικο» στάθηκε η Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, η οποία παρέθεσε τα κοινά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης και αγωνιστικού αθλητισμού, πρακτικής άσκησης, εκπαίδευσης, ενσωμάτωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο με στόχο την ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία. «Έχουμε καταφέρει να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από  δραστηριότητες που εμπλέκουν το δικό μας ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου αλλά και τους ανθρώπους της πόλης που δραστηριοποιούνται και είναι ευαισθητοποιημένοι για τα άτομα με αναπηρία» ανέφερε η κ. Μιχαλοπούλου, παρουσιάζοντας στη συνέχεια σχετικές δράσεις με την πρακτική άσκηση των φοιτητών  σε προγράμματα που αφορούν Άτομα με Αναπηρία.  Συγκεκριμένα η κ. Μιχαλοπούλου επισήμανε πως 3 τμήματα του Δ.Π.Θ. και συγκεκριμένα το ΤΕΦΑΑ, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας  και το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα που αφορούν την ένταξη των ΑμεΑ και την ευαισθητοποίηση του κοινού. «Οι φοιτητές μας εμπλέκονται στην πρακτική άσκηση σε δράσεις εκπαίδευσης και σε δράσεις ενσωμάτωσης» επισήμανε η κ. Μιχαλοπούλου αναλύοντας την καθεμία στη συνέχεια. Συγκεκριμένα τα παιδιά του ΤΕΦΑΑ παίρνουν μέρος  στην προετοιμασία για αθλητικά δρώμενα, σε νέα αθλήματα για άτομα με αναπηρία, όπως στο Boccia, ένα άθλημα που απευθύνεται μόνο σε άτομα με αναπηρία ενώ τα παιδιά από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Κοινωνικής Επιστήμης παρουσίασαν βιωματική δράση στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ενώ οι φοιτητές  και οι φοιτήτριες του ΤΕΦ συμμετέχουν στην ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με αναπηρία. 

Νικόλαος Μενεξίδης «Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό των πολιτών στοχεύοντας στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» 

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Μενεξίδης υπογράμμισε πως η Ελληνική Αστυνομία είναι κοντά στους συμπολίτες μας με Αναπηρία, έχοντας  σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη στήριξη της προσβασιμότητας των εν λόγω ατόμων. «Στόχος μας είναι  εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους και την εξασφάλιση της ομαλής καθημερινότητα τους εντός της πόλεως» ανέφερε ο κ. Μενεξίδης τονίζοντας πως αυτός είναι ο στόχος της ημερίδας, αποσκοπώντας να βάλει ένα λιθαράκι σε όλη την προσπάθεια και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Μενεξίδης εξήγησε πως η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να συμβάλει στην προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τηρώντας τις σταθμεύσεις και τις ράμπες, δηλώνοντας  παράλληλα πως οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό του πολίτη στην πόλη και στην Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη  100% σε όλες τις κλήσεις. 

Νίκος Τσαλικίδης «Δημοπρατείται τον Μάιο έργο 350.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κτίρια αρμοδιότητας της ΠΑΜΘ και της ΠΕ Ροδόπης» 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης επισήμανε πως αποτελεί υποχρέωση όλων να βρίσκονται δίπλα στα άτομα με αναπηρία, συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του στην διευκόλυνση της καθημερινότητας τους, προκειμένου να έχουν μία ομαλή και ήρεμη ζωή. «Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε, ώστε να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αισθάνονται άνετα στην καθημερινότητα τους και στη σχέση τους με τους συνανθρώπους μας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσαλικίδης συμπληρώνοντας πως αποτελεί χρέος  όλων των Φορέων και Θεσμών να συμμετέχουν σε τέτοιες διοργανώσεις. «Εμείς ως διοίκηση και εγώ προσωπικά προσπαθούμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους και τις λύσεις, προκειμένου η καθημερινότητα τους να γίνεται ομαλή και πιο εύκολη» επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης αποκαλύπτοντας πως θα δημοπρατηθεί ένα έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, το οποίο θα αποσκοπεί σε παρεμβάσεις σε κτίρια αρμοδιότητας της ΠΑΜΘ και της ΠΕ Ροδόπης, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις ουσίας ώστε να κάνουν κανονική την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.