Μαστιγα τοσο το ενεργητικο οσο και το παθητικο καπνισμα

Η ενημέρωση για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος κλειδί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Τους κινδύνους που ελλοχεύει το κάπνισμα τόσο για τους ίδιους τους καπνιστές, όσο και για όσους εκτίθενται στον καπνό τους, ανέλυσαν τέσσερις επιστήμονες το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου, στην ημερίδα με θέμα «Ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα» που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν οι βλαβερές συνέπειες τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μορφές εναλλακτικού καπνίσματος, αλλά και μέθοδοι διακοπής του.
 
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών δίνει έμφαση όχι μόνο στις εξετάσεις, αλλά και την πρόληψη, που ιδιαίτερα στην περίπτωση του καπνίσματος, βοηθά στο να μην αρρωστήσουν, σημείωσε η πρόεδρος του κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, για αυτό και θέλησαν να ενημερώσουν για τις βλαβερές συνέπειές του. Έτσι μέσα στα άμεσα σχέδιά τους είναι να δημιουργήσουν ομάδα διακοπής καπνίσματος, για αυτό και έχουν ζητήσει μεγαλύτερο χώρο από το Δήμο Κομοτηνής από αυτό που τους έχει σήμερα παραχωρηθεί, ώστε να μπορέσουν να το υλοποιήσουν, βοηθώντας ακόμα και ασθενείς που έχουν περάσει από καρκίνο και σε κάποιες περιπτώσεις πάλι δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα. 

Πανδημία το κάπνισμα 

Πανδημία, που σκοτώνει εκατομμύρια χαρακτήρισε το κάπνισμα ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κώστας Χαριτόπουλος, που αναφέρθηκε στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τον καρκίνο του πνεύμονα.
 
Άλλωστε οι κυριότερες βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα, με το 87% του καρκίνου του πνεύμονα παγκόσμια να εντοπίζεται σε καπνιστές, που σημαίνει πως ο καπνιστής έχει 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει καρκίνο του πνεύμονα.Επίσης το κάπνισμα προκαλεί πολλές άλλες βλάβες σε όλο το σώμα και αποτελεί σήμερα τον υπ’ αριθμό 2 κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία. 

Τεράστια η βλάβη και από το παθητικό κάπνισμα 

Ο Ιατρικός Σύλλογος, θεωρώντας πως πρέπει να προασπίσει την δημόσια υγεία, και να συμβάλλει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πήρε την πρωτοβουλία να διαφημίσει στην ιστοσελίδα του τα καταστήματα εστίασης και καφέ που εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, όμως ένα μόνο κατάστημα απάντησε στην πρωτοβουλία τους.
 
«Δυστυχώς ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται στην περιοχή μας, κάτι που σημαίνει ότι όλοι αναγκαζόμαστε να εισπνέουμε καπνό στις καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές μας» σημείωσε, θεωρεί όμως το σημαντικότερο να επικοινωνήσουν στον κόσμο την σημασία που έχει για την δημόσια υγεία η αποτροπή του παθητικού καπνίσματος.
 
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πόσο μεγάλη βλάβη κάνει εκτός από το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα» τόνισε, επισημαίνοντας πως αν κάποιος πάσχει από στεφανιαία νόσο αλλά δεν το γνωρίζει, και εισέλθει σε ένα σχετικά μικρό κατάστημα όπου έχουν περάσει όλη τη μέρα 30 καπνιστές, σε μισή ώρα τα αγγεία του παθαίνουν σύσπαση κατά 30%, κάτι που προκαλεί, στην ήδη υπάρχουσα νόσο, ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση και ίσως έμφραγμα.
 
Ζήτησε δε από τους συμπολίτες μας που καπνίζουν να αναλογιστούν πως καπνίζοντας σε ένα κατάστημα εμποδίζουν συνανθρώπους μας που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις να βρεθούν σε αυτό. 

Ο παθητικός καπνιστής κινδυνεύει σχεδόν όπως ο καπνιστής 

Την άποψη ότι δεν έχει γίνει σαφές στην κοινωνία, ο βαθμός στον οποίο βλάπτει το παθητικό κάπνισμα, εξέφρασε ο πνευμονολόγος κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, ο οποίος σημείωσε πως οι τέσσερις βασικότερες ουσίες που εκλύονται από την καύση του καπνού στο περιβάλλον, έχουν εντοπιστεί τόσο στα υγρά του σώματός τους και στα ούρα, με αποδεδειγμένη αύξηση εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 30% στον παθητικό καπνιστή.
 
Επίσης παρατηρείται 20-30% αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταξύ των οποίων και τα εγκεφαλικά.Αυτό σημαίνει πως ο παθητικός καπνιστής κινδυνεύει σχεδόν όπως ο καπνιστής, και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο καπνιστής δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους ανθρώπους που αγαπά, τους γύρω του και τους φίλους του.
 
Για αυτό και θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε κλειστούς χώρους, με τους πολίτες να κατανοούν ότι μας στερεί τη ζωή και μας βάζει σε κίνδυνο στην ποιότητά της, ώστε να μπορέσει να αναστραφεί το φαινόμενο της άγνοιας. 

Πολλοί άγνωστοι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη και τη χώρα μας, σημείωσε ο κ. Κώστας Αρχοντογιώργης, πνευμονολόγος, ο οποίος τόνισε πως η αρχική του υποδοχή έγινε ως μέσο που θα συνέβαλλε στη διακοπή του καπνίσματος.Έτσι παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλη εξάπλωση, και ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι είχε σημαντική απήχηση στις νεότερες ηλικίες. Αυτή η εξάπλωση δημιούργησε τα ερωτήματα, αν πραγματικά βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος και αν είναι επιβλαβές.
 
Για το πρώτο τα δεδομένα μέχρι σήμερα είναι αντικρουόμενα, κάτι που οφείλεται στην ετερογένεια του πληθυσμού των καπνιστών, αλλά και τη μεγάλη ποικιλία των ηλεκτρονικών συσκευών.
 
Πάντως τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως οι νέοι που δεν καπνίζουν και δοκιμάζουν για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να ξεκινήσουν μετά το κάπνισμα, ενώ οι νέοι που καπνίζουν και δοκιμάζουν παράλληλα το ηλεκτρονικό, παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να το διακόψουν.
 
Για το δεύτερο, οι μελέτες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, με τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνεται πως δείχνουν πως είναι επιβλαβές, όμως αν αυτό είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από το παραδοσιακό τσιγάρο αυτό θα πρέπει να μελετηθεί παραπέρα, σημειώνοντας πως «αθώο πάντως, δεν είναι».
 
Δυστυχώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα συστατικά κάθε ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως από κάποιες αναλύσεις φαίνεται πως το ηλεκτρονικό έχει μεν μικρότερη περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ουσίες από το κανονικό, όμως από την άλλη περιέχει νέες, που μπορεί να είναι εν δυνάμει εξίσου βλαβερές, και δεν τις περιέχει το κανονικό.
 
Άλλωστε πλέον, με τα πολλές διαφορετικές μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, το σωστότερο θα ήταν να μιλάμε για ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης. 

Απαραίτητη προϋπόθεση η θέληση για το κόψιμο του καπνίσματος 

Τις διάφορες μεθόδους διακοπής καπνίσματος ανέλυσε ο πνευμονολόγος κ. Σάββας Καμενίδης, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε ένα εκπαιδευμένο γιατρό, τον πνευμονολόγο του, μιας και υπάρχουν φάρμακα, υποστηρικτικά ψυχοθεραπευτικά μέτρα, και πολλά σκευάσματα που βοηθούν κάποιον πραγματικά να κόψει το κάπνισμα.
 
Όμως σημείωσε πως τα μέτρα διακοπής καπνίσματος αφορούν τους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν οι ίδιοι να το διακόψουν, και δεν πιέζονται από τον περίγυρό τους, και εφόσον καταφύγουν στον ειδικευμένο γιατρό θα το κάνουν με μεγάλη επιτυχία.
 
Σημείωσε δε πως όταν προσπαθήσει κάποιος να κόψει μόνος του το κάπνισμα, οι πιθανότητες επιτυχίας στους 6 μήνες είναι γύρω στο 3%, αλλά αν το κάνει με βοήθεια από ένα ειδικό, τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέρθει σε 40%.
 
Το τσιγάρο πάντως είναι ένας πολύ ισχυρός εθισμός, και ακόμα και αν κάποιος το έχει κόψει, ο αγώνας να μην υποτροπιάσει και το ξαναρχίσει είναι συνεχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.