Με στοχο την συμμετοχη της φοιτητικης κοινοτητας στην διαβουλευση για τις αλλαγες στον Ποινικο Κωδικα και Κωδικα Ποινικης Δικονομιας

Η πρώτη ακαδημαϊκή εκδήλωση της ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής

Με μία εκδήλωση αφιερωμένη στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινική Δικονομίας και στόχο να συνεισφέρει στον διάλογο επί των αλλαγών, καθώς και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της φοιτητικής κοινότητας στην διεξαγόμενη διαβούλευση, επέλεξε η ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής να γνωστοποιήσει και τυπικά την επαναδραστηριοποίησή της.
 
Η ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής ξεκίνησε την επαναδραστηριοποιήση της στα μέσα του Μαρτίου, με στόχο όπως υπογραμμίστηκε και στην ιδρυτική της διακήρυξη την επαναθεμελίωση της δημοκρατικής ταυτότητας του πανεπιστημίου, την αφύπνιση της δημοκρατικής συνείδησης των κοινωνών του και τη ανανοηματοδότηση αξιών, όπως η πολιτική συμμετοχή, που στα χρόνια της κρίσης του φοιτητικού κινήματος μετέπεσε, όπως σημείωναν, «σε αποκαρδιωμένη ιδιώτευση».
 
Η πρώτη ακαδημαϊκή εκδήλωση της ΠΑΣΠ Νομικής διοργανώθηκε ακριβώς προς επίτευξη του στόχου αυτού, το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής.
 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια τιμητική αναφορά και τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην του γνωστού δικηγόρου και υπουργού στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993-1996 Αντώνη Βγόντζα, ο οποίος άφησε πριν από λίγες ημέρες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών.
 
Ακολούθως τον λόγο έλαβαν οι καλεσμένοι ομιλητές κ.κ. Παναγιώτης Καρίπογλου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Γώγος, Ποινικολόγος και Νομικός Σύμβουλος της νομικής ιστοσελίδας dikastiko.gr.
 
Αμφότεροι οι κεντρικοί ομιλητές στάθηκαν στις προωθούμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επισημαίνοντας πως γενικότερα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και προσφέρονται για τον εξορθολογισμό των πραγμάτων, ενώ διατύπωσαν και σχετικές διαφωνίες ή σημεία των αλλαγών που απαιτούνται περαιτέρω διευκρινήσεις, προσφέροντας την ευκαιρία για πλούσιο διάλογο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως παρών στην συζήτηση ήταν και ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, ο οποίος απάντησε σε κάθε μία εκ των ερωτήσεων που τέθηκαν από το ακροατήριο, για να επισημάνει επίσης πως η μεγαλύτερη αλλαγή συνίσταται σε ένα νέο ποινολογικό σύστημα, αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου του δικηγόρου σε εγγυητή.  
 
Παρόντες επίσης στην εκδήλωση η πρόεδρος και η γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ.κ.Ιωάννα Χατζηαντωνίου και Σοφία Μιχαλιτσούδη, καθώς και ο δημοσιογράφος και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ κ. Δάμων Δαμιανός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.