Τιμησε τον Κυπριακο αγωνα για την ανεξαρτησια το 10ο Δημοτικο Κομοτηνης

Κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του αγώνα που ξεκίνησε το 1955 εναντίον του Βρετανού κατακτητή

Ημέρα μνήμης του αγώνα της ΕΟΚΑ, που ξεκίνησε στις 1 Απριλίου του 1955, για την ελευθερία της Κύπρου από τον Βρετανό κατακτητή, αποτελεί κάθε πρώτη του Απριλίου, και αυτή τίμησε τη Δευτέρα το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.
 
Η ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο περιελάμβανε έκθεση με φωτογραφίες και προβολή βίντεο σχετικά με τον κυπριακό αγώνα, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια από μελοποιημένη ποίηση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, σύντομες τοποθετήσεις από τις προέδρους των Συλλόγων Κυπρίων Κομοτηνής και Ξάνθης, καθώς και χορούς από συγκρότημα Κυπρίων φοιτητών.
 
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με στόχο να αναδειχθεί ο αγώνας αυτός, και για τις νεότερες γενιές, οι οποίες μπορεί να μην γνωρίζουν το εύρος του και τα θύματά του. 

Χρέος προς τους ήρωες του αγώνα 

Χρέος προς τους ήρωες, τους μαθητές, τους απλούς πολίτες που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας τους και την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού να θυμούνται την πάλη τους, θεωρεί αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Κομοτηνής κ. Χριστιάννα Κωνσταντίνου.
 
Άλλωστε τόνισε πως μέχρι και σήμερα ο Κυπριακός Ελληνισμός αγωνίζεται για την απελευθέρωση του τόπου με την όποια προσπάθεια κάνουν οι αρχές του τόπου και οι εκάστοτε κυβερνήσεις του νησιού, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς τους ήρωες, ψάχνουν πάντα την επίλυση του Κυπριακού σε όποια βάση επιθυμεί ο Κυπριακός λαός, η βούληση του οποίου και μόνο παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε επίλυση.
 
Ο Κυπριακός λαός, σημείωσε, όπως αγωνίστηκε ανά τους αιώνες για την ελευθερία του, συνεχίζει και σήμερα να προσπαθεί για αυτή. Ο αγώνας που ξεκίνησε το 1955 είναι γνωστός σε κάποιο βαθμό, όμως η κ. Κωνσταντίνου θεωρεί καλό τα παιδιά να μαθαίνουν ότι πριν από κάποια χρόνια, κάποιοι άλλοι μαθητές, άφησαν τα σχολεία, άφησαν τα βιβλία και πολεμούσαν για την ελευθερία του τόπου τους. 

Συνεχείς αγώνες για τους Κύπριους 

Στη μακραίωνη ιστορία αγώνων των Κυπρίων αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης κ. Ελένη  Χατζηγεωργίου, θέλοντας να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της Κύπρου.
 
Το 1870 η Κύπρος είχε δοθεί με ενοίκιο από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετά την ήττα από τη Ρωσία και τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, στην Βρετανική Αυτοκρατορία, με τη δέσμευση ότι θα τον βοηθούσαν σε τυχόν επίθεση από τη Ρωσία.
 
Το ενοίκιο βέβαια, σημείωσε, πλήρωνε ο Κυπριακός λαός, με υπέρογκους φόρους και φοβερά βασανιστήρια, με τους Βρετανούς να ακολουθούν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», με τη δημιουργία ενός νομοθετικού σώματος, χωρίζοντας για πρώτη φορά τους Κύπριους σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
 
Το 1931 ο Κυπριακός λαός πραγματοποίησε εξέγερση, με την οποία ζητούσε την ελευθερία του, η οποία πνίγηκε στο αίμα, με 4 νεκρούς και 2.000 φυλακισμένους, ενώ το 1951, έγινε το λεγόμενο ενωτικό δημοψήφισμα, με τη συλλογή υπογραφών για την ελευθερία, αυτοδιάθεση, και ένωση του νησιού με την Ελλάδα, το οποίο όμως αγνοήθηκε.
 
Για αυτό και ξεκίνησε ο αντάρτικος αγώνας του 1955, ο οποίος θεωρείται, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, πρότυπο τέτοιου είδους αγώνα, στον οποίο συμμετείχε όλος ο Κυπριακός λαός. Κατά τη διάρκειά του η αντίδραση των Βρετανών ήταν εξαιρετικά σκληρή, με 9 απαγχονισμούς ηρωικών παληκαριών που θάφτηκαν μέσα στη φυλακή, καθώς και άλλοι 4 αγωνιστές που σκοτώθηκαν σε μάχες και δεν δόθηκαν στους συγγενείς τους να ταφούν, υπό το φόβο επεισοδίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.