Απο τις Σαπες ξεκινησε την περιοδεια του ο Δημητρης Κουτσουμπας

«Σ’ αυτή την περιοχή της Ροδόπης, οι άνθρωποι του μόχθου, ανεξάρτητα σε ποιο θεό πιστεύουν, θέλουν να μπορούν να ζήσουν χωρίς τον καθημερινό βραχνά τι τους ξημερώνει»

Από τις Σάπες ξεκίνησε, το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου, η διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στη Θράκη ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
Ο κ. Κουτσούμπας αρχικά επισκέφτηκε την φαρμακοβιομηχανία «Pharmathen» μαζί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής, κ. Δημήτρης Παπατολίδης, ο βουλευτής του Κόμματος κ. Γιάννης Δελής και ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Κώστας Βογιατζής, ο οποίος είναι και εργαζόμενος στη φαρμακοβιομηχανία, μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη της διοίκησης κ. Κ. Σταμούλη και κ. Γ. Ρωσσέτη.
 
Ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στη συγκέντρωση εργαζομένων στη «Pharmathen», αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο στη δουλειά αλλά στα συνολικότερα προβλήματα που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αλλά και την παραπέρα εμπορευματοποίηση τους, ενώ μίλησε και για τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, την ΕΕ και τις εξελίξεις στην περιοχή.
 
Σε αυτή δε κάλεσε τους εργαζόμενους στις ευρωεκλογές να στηρίξουν το ΚΚΕ και τους υποψηφίους του στους δήμους και τις περιφέρειες, να αφήσουν τα διλήμματα ποιος απ’ τους δυο, Τσίπρας ή Μητσοτάκης, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα είναι πρώτος, και αυτή τη φορά να σκεφτούν να ενισχύσουν το ΚΚΕ, μιας και είναι το κόμμα που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στις εκλογές, από καλύτερες θέσεις με μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.
 
«Εδώ τώρα με 15 βουλευτές μπορούμε και «ταρακουνάμε» τα νερά και μέσα στο κοινοβούλιο και έξω απ’ αυτό, εμποδίζουμε να περάσουν χειρότερα μέτρα, πόσο μάλλον αν είναι μεγαλύτερη, πιο ισχυρή η κοινοβουλευτική ομάδα έτσι ώστε πραγματικά να ανοίξει ένας δρόμος για το καλό αυτού του τόπου και για το καλό της πλειοψηφίας των εργαζομένων».Ζήτησε δε την στήριξη των εργαζόμενων και στις περιφέρειες και στους δήμους, γιατί θεωρεί ότι αυτή η μάχη είτε αφορά βουλευτικές εκλογές, είτε ευρωεκλογές είτε δημοτικές – περιφερειακές, είναι ενιαία. 

Κάλεσμα για στήριξη σε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές 

Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΚΚΕ μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων στις Σάπες, στους οποίους απηύθυνε κάλεσμα, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, «να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά» με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές από την περιοχή, τον Κερατζή Ιμπράμ Ιμπραήμ από τις Σάπες και το Διονύση Κλάδη από το Γραφείο Περιοχής Θράκης του ΚΚΕ.
 
Ακόμα, κάλεσε στην ενίσχυση του ΚΚΕ και στις δημοτικές και περιφερειακές επίσης, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς έτσι «μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην επίθεση που εξαπολύουν από κοινού, το κεφάλαιο, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις τους, το ΝΑΤΟ, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τους». 

Μεγάλο το φάσμα της ανεργίας και το πρόβλημα του φόβου 

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή στο πρόβλημα της ανεργίας και του φόβου της ανεργίας, καθώς στην περιοχή ζουν εργάτες που δούλευαν είτε στην οικοδομή είτε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, αλλά μετά το κλείσιμο πολλών εργοστασίων έμειναν άνεργοι ή έχουν μεταναστεύσει.«Κι εδώ σ΄ αυτή την περιοχή της Ροδόπης, οι άνθρωποι του μόχθου, ανεξάρτητα σε ποιο θεό πιστεύουν, όλοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι, θέλουν να μπορούν να ζήσουν χωρίς τον καθημερινό βραχνά τι τους ξημερώνει», σημείωσε και τόνισε ότι «οι εργάτες, οι άνεργοι, θέλουν να έχουν δουλειά. Να παίρνουν έναν καλό μισθό. Να μπορούν να ζήσουν, να μην πνίγονται από τα χρέη. Οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θέλουν το αυτονόητο. Να πληρώνονται για τη σοδειά τους, τα προϊόντα τους».
 
Ο κ. Κουτσούμπας έδωσε έμφαση στους αγρότες, οι οποίοι πέρα από τις μεγάλες ζημιές που είχαν να αντιμετωπίσουν στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, είχαν να αντιμετωπίσουν επίσης το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, αλλά και τα προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού.
 
Την ίδια ώρα πολλοί κτηνοτρόφοι στις Σάπες, σε μια περιοχή με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη Θράκη, λόγω των χαμηλών τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, με πολλούς να εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα το ζωικό κεφάλαιο να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια. 

Έμφαση στην υγεία και την παιδεία 

Επίσης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, σημειώνοντας ότι όλοι, εργάτες, άνεργοι, αγρότες, επαγγελματίες, «θέλουν να έχουν Παιδεία για τα παιδιά τους και να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ γι' αυτή. Θέλουν να έχουν Υγεία δημόσια και δωρεάν για τις οικογένειες τους, να μη φοβούνται μήπως αρρωστήσουν και τι θα γίνει». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ζήτημα της Υγείας, σημείωσε ότι «όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, ζείτε την άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας, με τα σοβαρά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας της περιοχής που πρέπει να καλύψει μια ευρύτερη περιοχή, με πληθυσμό κοντά στους 15.000».
 
Παράλληλα, επισήμανε ότι όλοι θέλουν να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, χωρίς να φοβούνται μη βρέξει και πλημμυρίσουν, μην πιάσει καμιά φωτιά και καταστραφεί η περιουσία τους. 

Κοινωνικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών 

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι όλη αυτή η κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι, δεν αλλάζει, επειδή στην περιοχή λειτουργεί ένα εργοστάσιο, ή επειδή υπάρχει η σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ, για τα οποία περηφανεύονται τα άλλα κόμματα, οι τοπικοί βουλευτές, χαρακτηρίζοντάς τα στοιχεία ανάπτυξης της περιοχής.
 
Ούτε όμως, συνέχισε ο ίδιος,τη ζωή του λαού μπορεί να αλλάξει η εκμετάλλευση του χρυσού στην περιοχή, το οποίο φυσικά θα το εκμεταλλευτεί συγκεκριμένο μονοπώλιο και όχι ο λαός της περιοχής, και αυτό γιατί όλα αυτά τα κέρδη από τη βιομηχανία και τον πλούτο που παράγει ο εργάτης, ο επιστήμονας, τα χαίρονται μόνο λίγοι, που θησαυρίζουν από τα κέρδη που βγάζουν.Γι' αυτό και το ΚΚΕ θεωρεί πως η κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή του με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και «σ' αυτό θα προχωρήσει ο λαός όταν πάρει τη διακυβέρνηση, την εξουσία στα χέρια του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.